Περί πολιτισμού…

Περί πολιτισμού…

Το γεγονός ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τον ετήσιο απολογισμό για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής αφιέρωσε για τον πολιτισμό μόλις τρεις αράδες κι αυτές λειψές, είναι ενδεικτικό του ανύπαρκτου αποτυπώματος που άφησε η Δημοτική Αρχή στα πολιτιστικά του Δήμου Καλαμάτας.

Επίσης και ο απολογισμός του προέδρου της «Φάρις», κ. Δρούγα, θύμιζε περισσότερο απολογισμό διοικητικού υπαλλήλου, παρά ενός πολιτικού προσώπου με όραμα, που εμπνέει και έχει τις δυνατότητες να ορίσει κατευθύνσεις.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε σε μείζονα ζητήματα, καθοριστικά για την πολιτιστική εξέλιξη και ανάπτυξη του Δήμου. Ας ξεκινήσουμε με το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι:

Με ανακοίνωσή μας εγκαίρως προτείναμε στη Δημοτική Αρχή ένα πολιτιστικό καλοκαίρι διαφορετικό, ανάλογο των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν. Ένα πολιτιστικό καλοκαίρι που θα βασιζόταν στους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου, διαθέτοντας δωρεάν υπαίθριους χώρους για καλλιτεχνικά σχήματα, όπως θεατρικά, μουσικά ή εικαστικές ομάδες, παράλληλα ενισχύοντας τους επαγγελματίες του πολιτισμού και τους εργαζομένους. Τελικώς, η Δημοτική Αρχή επέλεξε ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο πολιτιστικό καλοκαίρι, και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών.

Βεβαίως, εξαίρεση αποτέλεσε κι εφέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που πρόσφερε την ευκαιρία σε αρκετούς συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν εξαιρετικές παραστάσεις σύγχρονου χορού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Να θυμίσουμε ότι η παράταξη του «Ανοιχτού Δήμου» εξαρχής υποστήριξε τη διεξαγωγή του ως καλλιτεχνικό αντίβαρο στη μιζέρια που έχει προκαλέσει η πανδημία. Άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρότειναν τη ματαίωσή του, μιλούσαν και για οικονομικό ρίσκο. Εμείς πιστεύουμε ότι η τέχνη δεν αποτιμάται με οικονομικά μεγέθη, αλλά με το βαθμό που επιτυγχάνεται η αλληλεπίδραση τέχνης και κοινωνίας. Συνεπώς, μετά την ομαλή διεξαγωγή του νιώθουμε δικαιωμένοι, και οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την καλλιτεχνική διευθύντρια Λίντα Καπετανέα, που με πείσμα έκλεισε τα αυτιά της σε μίζερες σειρήνες.

Εν τούτοις, αναφορικά με το Φεστιβάλ Χορού, επανειλημμένα έχουμε εκφράσει, και με ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις σοβαρές ανησυχίες μας για την εμφατική αδράνεια που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή σχετικά με τη συνέχιση της κρατικής χρηματοδότησης και στα επόμενα έτη. Ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι έθεσε το θέμα στην υπουργό Πολιτισμού, κα Μενδώνη, κι έλαβε την προφορική υπόσχεση συνέχισης της χρηματοδότησης, όμως χωρίς οικονομικό πλαίσιο ούτε χρονική διάρκεια. Αρκέστηκε σε μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, ενισχύοντας τους φόβους μας ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού εισέρχεται εκ νέου σε περιπέτειες.

Συνειρμικά έρχεται και το επόμενο σημαντικό θέμα, του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Από το προηγούμενο συμβούλιο της «Φάρις» είχαμε διατυπώσει την πρόταση να αποτελέσει ξεχωριστό οργανισμό του Δήμου Καλαμάτας, με δικό του Δ.Σ., δικό του καλλιτεχνικό, οικονομικό και τεχνικό διευθυντή. Κατά την προεκλογική περίοδο, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός του Θανάση Βασιλόπουλου υιοθέτησε σιωπηρά την πρότασή μας, και την ενσωμάτωσε στο αντίστοιχο πρόγραμμά του (4ος άξονας, 92η πρωτοβουλία). Άλλωστε, το ίδιο έπραξε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με το ερειπωμένο κτήριο της παλαιάς ηλεκτρικής εταιρείας. Συνεπώς, σ’ αυτό το σημείο παρατηρείται μια προγραμματική σύγκλιση, η οποία εξανεμίστηκε έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου της «Φάρις», που αναφερόταν σε τριετή προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και υπουργείου Πολιτισμού με χρηματοδότηση της λειτουργίας του Μεγάρου. Σαφώς και πρόκειται για ανακολουθία της Δημοτικής Αρχής, και οπισθοδρόμηση, που εκτιμούμε ότι θα επιφέρει την παρακμή και, τελικώς, την οριστική απαξίωση της μεγαλύτερης πολιτιστικής δομής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επίσης, με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Χορού, δίνεται η ευκαιρία να επισημάνουμε την ανεπάρκεια του χώρου Studio του Μεγάρου για εκδηλώσεις εικαστικών εκθέσεων, και την ακαταλληλότητα του εν λόγω χώρου, που δε διαθέτει τις απαραίτητες προδιαγραφές πρόσβασης σε ΑμεΑ και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Στην παράταξη του «Ανοιχτού Δήμου» εμμένουμε στην πρόταση που είχαμε καταθέσει από το προηγούμενο συμβούλιο της «Φάρις», και προτρέπουμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη μετατροπή του ισόγειου χώρου στο ιστορικό Δημαρχείο της Αριστομένους σε Δημοτική Πινακοθήκη. Πρόκειται για έναν επιβλητικό χώρο, στο κεντρικότερο σημείο της Καλαμάτας, που διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και κόστη έχει τις κατάλληλες δυνατότητες να φιλοξενήσει εκθέσεις με πραγματικά αριστουργήματα της τέχνης.

Τέλος, ας γνωρίζουν οι συνδημότες μας ότι ζητήσαμε από τον πρόεδρο της «Φάρις» να μας επιτραπεί η παρακολούθηση των συνεδριάσεων του Δ.Σ, κι ενώ από τη μεριά του δεν υπήρξε αντίρρηση (μας ζήτησε και στοιχεία επικοινωνίας), προς το παρόν ουδεμία φορά ειδοποιηθήκαμε.

Επίσης, έπειτα από προφορικό αίτημα ενημέρωσης του επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου», Μανώλη Μάκαρη, από το δήμαρχο Καλαμάτας, για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων της επετείου του ’21, παρότι, και σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπήρξε αντίρρηση, κι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να μας παραδώσει τον φάκελο, όχι μόνο δε μας απεστάλη, αλλά πρόσφατα δημοσιεύτηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι η Δημοτική Αρχή κατέθεσε το φάκελο εκδηλώσεων στην επιτροπή «Ελλάδα 2021», χωρίς ενημέρωση προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, και βεβαίως χωρίς διαβούλευση.

Να μας συγχωρούν, αλλά τέτοιου είδους πρακτικές εφαρμόζονται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Εικάζουμε πως η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά και την επέτειο των 200 χρόνων.

Του Νίκου Χριστόπουλου

Υπεύθυνου πολιτισμού στην παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»