Συνάντηση Αναστασόπουλου – Καρνέση για αντιπλημμυρικά έργα

Συνάντηση Αναστασόπουλου – Καρνέση για αντιπλημμυρικά έργα

Σχεδιάζονται αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις  και από Σπερχογεία έως Τσουκαλέικα

Κυρίως στην εργολαβία αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 79 εκατ. ευρώ, για την περιοχή της Καλαμάτας και το αίτημα για αντίστοιχα έργα στην ευρύτερη περιοχή εκτός Καλαμάτας και ιδιαίτερα στο τμήμα από Σπερχογεία έως Τσουκαλέικα, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Επίσης, αναφέρθηκε στη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου όσον αφορά μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σημαντικών έργων για τη Μεσσηνία.

Αντιπλημμυρικά έργα

Αρχικά ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε προχθές με το γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Υποδομών, Ιωάννη Καρνέση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μετά και την πρόσφατη απόφαση του υπουργού κ. Καραμανλή με την οποία ενεργοποιήθηκε το αντίστοιχο άρθρο της σύμβασης παραχώρησης που προβλέπει την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 79 εκατ. ευρώ, από το Μορέα για την περιοχή της Καλαμάτας.

Ωστόσο, αίτημα της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπως κατατέθηκε από τον κ. Αναστασόπουλο, είναι η αναγκαιότητα υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων και στο τμήμα από Σπερχογεία έως Τσουκαλέικα, το οποίο δεν καλύπτεται από τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί. 

Ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των μελετών, προκειμένου να ενταχθεί το αναγκαίο ποσό και να υλοποιηθεί το επιπλέον έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. 

«Στόχος είναι να επιλυθεί οριστικά ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αφορά στις Κοινότητες Σπερχογείας, Θουρίας, Αιθαίας, Άμφειας, Πηδήματος, Αριοχωρίου, Αγίου Φλώρου, Χριστοφιλέικων και Τσουκαλέικων. Όπως με ενημέρωσε ο κ. Καρνέσης, έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται μελετητικά οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες προσεγγιστικά αφορούν κονδύλι 25 εκ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Αναστασόπουλος. 

Βιο.Κα. Πεταλιδίου

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου αποφασίστηκε η θετική γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου της αποχέτευσης και του Βιολογικού Καθαρισμού Πεταλιδίου, από το Τζάνε έως το Καλαμάκι.  «Είναι ένα έργο το οποίο περιλαμβάνει το δίκτυο μεταφοράς των ακαθάρτων, τα αντλιοστάσια, την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τη βελτίωση δρόμου πρόσβασης προς τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Προχωρά ένα πολύ σημαντικό έργο που στόχο έχει να θέσει τις βάσεις για το Πεταλίδι και την ευρύτερη περιοχή, για να αναπτυχθεί τουριστικά. Επίσης για το Πεταλίδι, το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την αντιδιαβρωτική προστασία του, έργο που επιδιώκει την προστασία της παράκτιας ζώνης και των ιδιοκτησιών από πλημμυρικά φαινόμενα, υποσκαφές και διαβρώσεις. Το έργο αφορά κατασκευές προστασίας της ακτής, για μήκος 1.900 περίπου μέτρων, έργα αναπλήρωσης ακτής και κυματοθραύστες», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασόπουλος.

Τέλος, το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά και για τη μελέτη αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης για το Δήμο Οιχαλίας.

Οδικά έργα 

Ο κ. Αναστασόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε διαδικασίες δημοπράτησης και υλοποίησης βρίσκονται έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Μεσσηνίας. 

Συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ποσού 500.000 ευρώ, στην 9η εθνική οδό, από όρια Νομού Ηλείας έως Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Χώρα, το οποίο θα αντιμετωπίσει και το αντιπλημμυρικό έργο στην Τερψιθέα, με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων που συχνά εκδηλώνονται στο σημείο. 

Στην 1η επαρχιακή οδό επίσης υλοποιείται αντίστοιχο έργο που θα βελτιώσει τα τμήματα από Καλαμάτα – Κάμπο – Σταυροπήγιο και Καρδαμύλη – Άγιο Νίκωνα με 490.000 ευρώ. 

Επιπλέον σε διαδικασία μελέτης, δημοπράτησης και υπογραφής συμβάσεων βρίσκονται έργα, όπως από ποταμό Νέδοντα – Κόμβο Μορέα, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, από Ασπρόχωμα – Μεσσήνη (ηλεκτροφωτισμός) 250.000 ευρώ, βελτίωση 4ης επαρχιακής από Θουρία έως Πολιανή 200.000 ευρώ, 12η επαρχιακή οδό Αγ. Ανδρέας – Λογγά – Πύλος 250.000 ευρώ, 82η εθνική οδός από Καλαμάτα – Πύλος 1.000.000 ευρώ, 82η εθνική οδός από Ασπρόχωμα – Μεσσήνη – Ριζόμυλο – Πύλο 2.000.000 ευρώ, βελτίωση οδικής ασφάλειας εθνικού δικτύου 1.000.000 ευρώ, βελτίωση τμήματος από Τσακώνα – Καλό Νερό – Κυπαρισσσία 2.000.000 ευρώ και, τέλος, αναβάθμιση αρδευτικού, αποστραγγιστικού, οδικού δικτύου ΓΟΕΒ, 1.200.000 ευρώ. 

Της Βίκυς Βετουλάκη