Προτάσεις έργων ύψους 175 εκατ. ευρώ για τη Μεσσηνία

Προτάσεις έργων ύψους 175  εκατ. ευρώ για τη Μεσσηνία

Από το επιχειρησιακό σχέδιο υποδομών του υπουργείου υποδομών και μεταφορών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου 

Τις προτάσεις της για έργα – συνολικού προϋπολογισμού 544 εκ ευρώ – απέστειλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην επιτελική δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι προτάσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο κατάρτισης του Επιχειρησιακού Σχεδίου Υποδομών και τα έργα έπρεπε να ανήκουν στις κατηγορίες των υδραυλικών, αντιπλημμυρικών, κτηριακών. 

Για τη Μεσσηνία προγραμματίζονται τα παρακάτω:

-Αντιπλημμυρικά έργα (ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας) από το υπουργείο Υποδομών. Σκοπός η προστασία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, μείωση της πιθανότητας να σημειωθούν πλημμύρες και των δυνητικών συνεπειών τους. Αφορά αντιπλημμυρικές υποδομές ανάντη και κατάντη του αυτοκινητοδρόμου Τσακώνα – Καλαμάτα και περιμετρικής οδού Καλαμάτας. Χρόνος περαίωσης του έργου υπολογίζεται το 2027 και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 80.000.000 ευρώ.

-Αντιπλημμυρική προστασία στον Πάμισο και  παρεμβάσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αναπλάσεων, καθώς και  δημιουργίας μικρής μαρίνας στο Κουλντούκι της Μπούκας. Στόχος του έργου η περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αφορά υδραυλικά και τεχνικά έργα. Χρόνος ολοκλήρωσης υπολογίζεται το 2030 και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 30.000.000 ευρώ.

-Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας του Μεσσηνιακού κόλπου: Σκοπός η προστασία οδικών υποδομών και οικισμών από τις διαβρώσεις των ακτών. Προβλέπονται τεχνικά έργα αντιμετώπισης και αποκατάστασης. Ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι το 2030 και ο προϋπολογισμός 40.000.000 ευρώ.

-Ύδρευση Δυτικής Μάνης. Σκοπός η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Σχεδιάζεται μεταφορά υδρευτικού ύδατος από τις πηγές Αγίου Φλώρου στο Πήδημα και προώθηση νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από δεξαμενή Βέργας στον Δήμο Δυτικής Μάνης. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται το 2023 και ο προϋπολογισμός είναι 20.000.000 ευρώ.

-Εκσυγχρονισμός/Αναβάθμιση Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Στόχος είναι η λειτουργικότητα του κτηρίου και η εξοικονόμηση πόρων. Το σχέδιο αφορά βελτιωτικές παρεμβάσεις του κτηρίου με σύγχρονο κτιριολογικό πρόγραμμα και την εφαρμογή των νέων ισχυόντων κανονισμών ενεργειακής απόδοσης. Ο χρόνος υλοποίησης υπολογίζεται το 2022 και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.

Α.Π.