Κινηματογράφηση αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Κινηματογράφηση αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Σε κινηματογράφηση και αεροκινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία θα προχωρήσει η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, ΕΡΤ, μετά την έγκριση που έλαβε από το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο τη δημιουργία ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ θα είναι «1821-Η Ελληνική Επανάσταση» και η κινηματογράφηση θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο.

Χώροι στη Μεσσηνία
Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ενέκρινε το αίτημα για κινηματογράφηση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε όλες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους που θα συμπεριληφθούν στο ντοκιμαντέρ να είναι της Μεσσηνίας. Έτσι, από τη Μεσσηνία θα γίνει κινηματογράφηση στο Κάστρο της Καλαμάτας, στο  Κάστρο της Κυπαρισσίας, στον Πύργο Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, στο Κάστρο της Μεθώνης, στο Νιόκαστρο της Πύλου, στη Νήσο Σφακτηρία και στον Πύργο της Μονής Γαρδικίου.

Επίσης, από τις περιοχές αρμοδιότητας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων θα γίνει συμπεριληφθεί στην κινηματογράφηση η έκθεση συλλογής Rene Puaux στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στην Πύλο.

Υπόλοιποι νομοί
Στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας θα συμπεριληφθούν οι εξής χώροι: Στην Αργολίδα, από το Ναύπλιο, η Παλιά Πόλη, το Βουλευτικό και ο  Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, η Ακροναυπλία, το Φρούριο Παλαμηδίου, η Μέρμπακα  (σημ. Αγία Τριάδα), ο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, το Κάστρο Λάρισα στο Άργος, οι Στρατώνες του Καποδίστρια  και το Αρχοντικό Δημητρίου Τσώκρη.

Στην Αρκαδία, το Σπίτι Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, η Μονή Καλτέζων, το Κάστρο Λεονταρίου, το Κάστρο Καρύταινας και ο Πύργος της Μονής Μπούρα.

Στην Κόρινθο το Κάστρο Ακροκορίνθου και στη Λακωνία ο Μυστράς και το Κάστρο της Μονεμβασίας.

Β.Β.