Πώς να φτιάξουμε το χωριό που θέλουμε… ή Πολιτιστικός Σύλλογος Σουληναρίου “Αγία Σοφία”

Πώς να φτιάξουμε το χωριό που θέλουμε… ή Πολιτιστικός Σύλλογος Σουληναρίου “Αγία Σοφία”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουληναρίου «Η Αγία Σοφία» είναι ένας σύλλογος που κάθε χωριό θα ήθελε να έχει… Την τελευταία 7ετία είναι ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός, συμβάλλοντας στη βελτίωση και τη δημιουργία σημαντικών υποδομών, προσφέροντας πρωτοβουλίες, διεξόδους και δράσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές για μικρούς και μεγάλους. 

Όλα αυτά είναι εμφανή στο χωριό, εντείνοντας την αγάπη των ντόπιων για αυτό και βάζοντας τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Ο κορωνοϊός έχει λειτουργήσει κι εδώ ανασταλτικά όσον αφορά στις εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα μόνο οι προπονήσεις τένις παιδιών και ενηλίκων συνεχίζονται. Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα αγγίζουν τις 30, ενώ άλλα τόσα παιδιά ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ακαδημία ποδοσφαίρου, η οποία όμως τελεί υπό αναστολή λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. 

Στο κομμάτι του αθλητισμού δίνεται η δέουσα σημασία, αφού προσφέρει υγιή διέξοδο σωματικής άσκησης και ψυχικής ισορροπίας και, φυσικά, ευκαιρία για κοινωνική εξωστρέφεια και σύσφιξη σχέσεων. Έτσι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, διοργανώνονται τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ (στο πρόγραμμα ήταν και ένας αγώνας ποδηλασίας), ενώ μεγάλη επιτυχία αποτέλεσε η φιλοξενία πριν από δυόμισι χρόνια ενός πανελλήνιου αγώνα αυτοκινήτων (32ο Ράλλυ Σπριντ). 

Ωστόσο, η κορυφαία διοργάνωση έως τώρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουληναρίου ήταν το Master Chef Junior που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον παιδικό καρκίνο. 

Με τη στήριξη και του ΙΕΚ Ορίζων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά που πρόσφεραν όλη την υλικοτεχνική υποδομή και καθοδήγηση, οι μικροί μάγειρες ευχαριστήθηκαν τη συμμετοχή τους και τη δημιουργία στην κουζίνα, άκουσαν ότι το αγαθό της υγείας δεν είναι αυτονόητο για όλους τους συνομηλίκους τους, ενώ συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 ευρώ που παραδόθηκαν στα χέρια του ιατρού Χρήστου Σίνη, εκπροσώπου της «Φλόγας» στη Μεσσηνία.  

Προς την ίδια κατεύθυνση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουληναρίου κατάφερε να εκσυγχρονίσει το ιατρείο του χωριού (πρόσφατα πήρε και πιστοποίηση πρόσβασης ΑμΕΑ), πρόσφερε στο Δημοτικό Σχολείο Χανδρινού (όπου πηγαίνουν και τα παιδιά του χωριού, αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία…) έναν αυτόματο εξωτερικό καρδιακό απινιδωτή, ενώ αθόρυβα βρίσκεται πάντα κοντά σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Η «Αγία Σοφία», ακολουθώντας τα βήματα του Αγίου Φραγκίσκου, δεν ξέχασε και τα αδέσποτα και παρότι δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει η ιδέα της κατασκευής και λειτουργίας καταφυγίου ζώων, ένα πρόγραμμα στειρώσεων που υλοποιήθηκε παλιότερα έχει ελέγξει τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων στην περιοχή.

Ο καλλωπισμός, η περιποίηση και η ανάπτυξη των κοινόχρηστων χώρων δίνουν όμορφη εικόνα στο χωριό, μεταξύ άλλων με την κατασκευή σιντριβανιού, κηπαρίων, αλλά και δημιουργικές διεξόδους με τους αθλητικούς χώρους, όπως είναι τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις και τώρα με την αναβάθμιση της παιδικής χαράς, για την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει επιπλέον σχέδια επέκτασης και εμπλουτισμού.

Η συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος είναι απαραίτητη στην υλοποίηση όλων των έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στο παρελθόν ή προγραμματίζονται, και η βελτιστοποίησή της επιτυγχάνεται με την πρόνοια μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου να είναι και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου- ρόλο που κατέχει μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο Γιάννης Καρλής. Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σουληναρίου, που αποτελείται από 17 μέλη -όλοι κάτοικοι του χωριού- είναι ο Δημήτρης Καρλής, ενώ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Φώτης Ξυδιάς (ταμίας), Δημήτρης Αποστολόπουλος, Νίκος Ξυδιάς, Λευκοθέα Δαρσακλή και Νίκη Διαμαντοπούλου.

Ο Γιάννης Καρλής, ο οποίος στο σύλλογο του χωριού έχει τη θέση του γραμματέα, τονίζει ότι το «μυστικό της επιτυχίας» είναι ότι όλα τα μέλη είναι μια παρέα, που έχουν ως κοινό στόχο την πρόοδο του χωριού τους. Η δουλειά που έχει γίνει είναι τόσο εμφανής που όλο το χωριό έχει αγκαλιάσει το σύλλογο, προς τον οποίο μάλιστα έχει καταργηθεί η υποχρεωτική συνδρομή μέλους. Τα χρήματα που χρειάζονται για τις δράσεις είναι οικειοθελείς προσφορές των μελών, ενώ σημαντικό μέρος προερχόταν από το καλοκαιρινό πανηγύρι, που βέβαια πέρυσι δεν έγινε λόγω κορωνοϊού.

«Αν υπάρχει διάθεση και συνεννόηση -κυρίως συνεννόηση, που είναι απαραίτητη όταν είσαι σε μια μεγάλη ομάδα- μπορούν να γίνουν πολλά. Το χωριό το ζωντανεύουμε εμείς» καταλήγει ο Γιάννης Καρλής και σίγουρα η περίπτωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Σοφία» και του Σουληναρίου αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη-παράδειγμα προς μίμηση… 

Ο απαραίτητος κόμβος και το πρότυπο κτήριο του ΚΑΠΗ που πρέπει να αξιοποιηθεί

Το Σουληνάρι έχει αναπτυχθεί εκατέρωθεν της μεγάλης ευθείας του δρόμου Καζάρμας-Πύλου και γι’ αυτό το αίτημα ενός κόμβου που θα αναγκάζει τους οδηγούς να κόβουν ταχύτητα είναι νευραλγικής σημασίας και χρόνιο για το χωριό. Έχουν γίνει προσπάθειες τόσο προς την Τροχαία όσο και προς την αρμόδια Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ασφαλής ο δρόμος για κατοίκους και οδηγούς ο Πολιτιστικός Σύλλογος φρόντισε να φρεσκοβαφτούν οι νησίδες και οι σχετικές σημάνσεις.

Τέλος, άλλο σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει το Σουληνάρι είναι η αξιοποίηση του πρότυπου κτηρίου του ΚΑΠΗ. Ο Γιάννης Καρλής τονίζει ότι θα μπορούσε είτε να ξαναλειτουργήσει ως Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων είτε να αποτελέσει ιδανική  έδρα του Τοπικού Διαμερίσματος, δεδομένου και ότι το υπάρχον κτήριο είναι σε κακή κατάσταση, ενώ δε διαθέτει πάρκινγκ.

της Χριστίνας Ελευθεράκη