Ανθοπώλες Καλαμάτας: Στο 80% η μείωση τζίρου από πέρυσι

Ανθοπώλες Καλαμάτας:  Στο 80% η μείωση τζίρου από πέρυσι

Η προσεχή Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, είναι ίσως η μόνη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο που τα ανθοπωλεία ελπίζουν σε μια πολύ καλή είσπραξη, μιας και λόγω πανδημίας, όπως και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, έχουν δεινοπαθήσει.

Όπως μας περιγράφουν από τρία ανθοπωλεία της Καλαμάτας, έχουν χάσει σχεδόν το 80% του κύκλου εργασιών τους, ενώ τα έξοδα είναι τεράστια, διότι έχουν να κάνουν με ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν, που ούτε στα ράφια μπορεί να μείνει ούτε να αποθηκευτεί.

Όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας έχασαν γιορτές και εκδηλώσεις, ενώ σχεδόν μηδενίσθηκαν οι τελετές. Ελπίζουν, δε, στο φετινό καλοκαίρι, αν και ορισμένοι βλέποντας την κατάσταση να μη βελτιώνεται, προχωρούν εκ νέου σε ακυρώσεις γάμων.

Β. Μπούνας: «Φοβάμαι για τη νέα γενιά»
Ο κ. Βασίλης Μπούνας, που διατηρεί ανθοπωλείο στην Καλαμάτα εδώ και 44 χρόνια, τόνισε πως όλοι οι ανθοπώλες έχουν βιώσει πολύ άσχημα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Το δικό μας είδος ανήκει στα πολυτελείας και για να δουλέψει και να ανθεί, πρέπει να υπάρχει στον κόσμο καλή ψυχολογία και καθαρό μυαλό. Όλο αυτό τον καιρό η δουλειά μας έχει πέσει 80%. Βέβαια, προσπαθούμε, γιατί εδώ στην επαρχία δουλεύουμε σε πιο προσωπική βάση και θέλουμε να αφιερώνουμε πολύ χρόνο στους πελάτες μας, χωρίς βέβαια να υπάρχει η ανάλογη ανταπόδοση σε κέρδος. Την ανάκαμψη τη βλέπω δύσκολα, γιατί τα έξοδα είναι πολλά», σημείωσε.

Για του Αγίου Βαλεντίνου έχει γεμίσει με εμπόρευμα το μαγαζί, εκτιμώντας ότι ο Έλληνας θα αντιδράσει θετικά. «Είναι ένα προϊόν που δε μένει στα ράφια και αν δεν το πουλήσουμε, θα το πετάξουμε. Ρισκάρουμε, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο κόσμος πρέπει, όταν θα έρθει στο μαγαζί τέτοια μέρα, να βρει αυτό που θέλει. Χάρηκα που τελικά και οι συνάδελφοι στην Αθήνα θα μπορέσουν να δουλέψουν. Βέβαια, ως κλάδος έχουμε κι εμείς τα παράπονά μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε μείνει ανοικτοί και να δουλεύουμε με προφυλάξεις. Όπως και να έχει, όμως, προσπαθούμε να το παλεύουμε, ενώ όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας με τον τρόπο μας. Αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο. Φοβάμαι όχι για μένα, γιατί εγώ την έκανα την πορεία μου 44 χρόνια, αλλά για τη νέα γενιά. Οι νέοι θα δουλέψουν πολύ διαφορετικά πια και απρόσωπα. Όλοι οι νέοι έχουν βρει ένα μαύρο τοίχο μπροστά τους και μακάρι να φύγει», σχολίασε ο κ. Μπούνας.

Όσο για το προσεχές καλοκαίρι, πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα: «Εγώ πιστεύω ότι όλοι οι γάμοι που ακυρώθηκαν θα γίνουν φέτος και θα υπάρξει ένα αλαλούμ. Θα δούμε να γίνονται γάμοι ακόμα και καθημερινές. Βέβαια, φοβάται ακόμα ο κόσμος πολύ για να ξεκινήσει να οργανώνει». Πρόσθεσε, δε, ότι μεγάλη ζημιά για τα ανθοπωλεία ήταν και η μη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για το Πάσχα, εκείνων των Δήμων και των Οργανισμών, των συνεδρίων κ.λπ.

Ι. Αδαμόπουλος: «Μία από τα ίδια και φέτος»
Ο κ. Γιάννης Αδαμόπουλος από το ομώνυμο ανθοπωλείο επισήμανε ότι η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα στο πρώτο lockdown, σχολίασε, όλα τα ανθοπωλεία έπαθαν τρομακτική ζημιά, καθώς πέταξαν τα πάντα, ενώ το Μάιο που άνοιξαν τα ξαναγόρασαν όλα, χωρίς αυτό να συνοδευτεί από αντίστοιχη οικονομική βοήθεια.

«Όταν ανοίξαμε, κύλησε λίγο το πράγμα, όμως από την κατάσταση επηρεάζονται πολύ τα ανθοπωλεία, αφού δε γίνονται γάμοι και βαπτίσεις. Ό,τι έγινε αυτή τη χρονιά ήταν μικρής έκτασης. Έτσι το καλοκαίρι που θα έπρεπε να δουλέψουμε, δε δουλέψαμε. Όλα τα ανθοπωλεία υπολειτούργησαν κι αυτό, δυστυχώς, προβλέπεται και φέτος. Ελπίζαμε ότι θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά δυστυχώς θα έχουμε τα ίδια. Πέρυσι το Πάσχα κανένα ανθοπωλείο δε δούλεψε και το Πάσχα είναι μεγάλο μέρος του τζίρου μας, όπως και τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς και φέτος το ίδιο Πάσχα φαίνεται ότι θα έχουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αδαμόπουλος από πέρυσι προχώρησε και στη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο όμως, όπως είπε, έχει πολλές δυσκολίες και απαιτεί αρκετά έξοδα. «Δουλεύει», όπως σημείωσε, αλλά «εφόσον το τρέξεις πάρα πολύ».

Την Κυριακή πιστεύει ότι σε όποιες περιοχές, όπως η Μεσσηνία, ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορήσει, θα υπάρχει δουλειά: «Θα θελήσει ο κόσμος να φτιάξει τη διάθεσή του και τη διάθεσή της οικογένειάς του, μιας και είναι και Κυριακή. Νομίζω ότι θα κάνουν όλοι ότι κάτι παραπάνω».

Ελ. Κακκαβά: «Άρχισαν πάλι οι ακυρώσεις»
Η κα Ελένη Κακκαβά από το «Ίριδα flowers» σχολίασε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον κλάδο τους, καθώς τα λουλούδια είναι ευαίσθητο προϊόν με ημερομηνία λήξης.

«Όταν μας κλείνουν, η ζημιά είναι μεγάλη. Όλες οι εκδηλώσεις, γάμοι, βαπτίσεις, ακυρώνονται. Είχαμε γάμους που ακυρώθηκαν πέρυσι και μεταφέρθηκαν για φέτος, αλλά και φέτος βλέπουμε να γίνονται τα ίδια. Έχουν αρχίσει ήδη κάποιοι να μεταφέρουν πάλι το γάμο τους για την επόμενη χρονιά. Από εκεί έχουν χαθεί σημαντικά έσοδα. Και η καθημερινότητα έχει αλλάξει. Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να ψωνίσει, αλλά και την ψυχολογία. Τα έξοδά μας, όμως, τρέχουν κανονικά. Όταν η κατάσταση ομαλοποιείται, ο κόσμος έρχεται. Βέβαια, πάντα μας τρομάζει ένα κλείσιμο», τόνισε η κα Κακκαβά.

Για την Κυριακή, του Αγίου Βαλεντίνου, η κα Κακκαβά ανέφερε ότι οι παραγγελίες έχουν γίνει εδώ και 2 εβδομάδες, όπως φυσικά και οι πληρωμές. «Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Να είμαστε αισιόδοξοι, να τελειώσει όλο αυτό και να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη