Ατομικές διώξεις κατά των μελών Δ.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίας ετοιμάζουν πιστωτές

Ατομικές διώξεις κατά των μελών Δ.Σ.  της Ένωσης Μεσσηνίας ετοιμάζουν πιστωτές

Αίτηση για λύση και εκκαθάρισή της κατατέθηκε ήδη στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Αίτηση πιστωτών της Ένωσης Μεσσηνίας, με την οποία ζητείται η λύση και εκκαθάρισή της, κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας μέσω του δικηγόρου Χρήστου Παναγιωτόπουλου.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο «Θ» ο κ. Παναγιωτόπουλος, η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Εφετείου Καλαμάτας με την οποία απορρίφθηκε, ως ερασιτεχνικό και αναποτελεσματικό, το σχέδιο εξυγίανσης που είχε υποβάλει για έγκριση, η Ένωση.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε, πιστωτές της Ένωσης Μεσσηνίας θα κινηθούν και με ατομικές διώξεις κατά των μελών των Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και της AGROTEN λόγω της ποινικής και αστικής τους ευθύνης.

Λύση και εκκαθάριση
«Η απόφαση του Εφετείου έκρινε ότι ο Συνεταιρισμός έχει εγκαταλείψει την κύρια παραγωγική του δραστηριότητα και ότι το σχέδιο που παρουσίασε δεν οδηγούσε, αντικειμενικά, σε οικονομική του ανάκαμψη. Η λύση του Συνεταιρισμού ζητείται γιατί η λειτουργία του έχει πλέον καταστεί παράνομη, λόγω των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων που παρουσιάζει από τη διαχειριστική χρήση 2015 συνεχώς μέχρι σήμερα και λόγω, επίσης, εγκατάλειψης του κύριου συνεταιριστικού του έργου, που είναι η συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία της ελιάς και του ελαιολάδου», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μεταξύ πολλών άλλων στην αίτηση που κατατέθηκε: «[…] Η Ένωση Μεσσηνίας, όχι μόνο δε συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, τυποποιεί και εμπορεύεται, όπως μέχρι το έτος 2012 έκανε, ελιές και ελαιόλαδο, αλλά κατ’ επιλογή της από τότε (με ορθάνοικτο εδώ το ζήτημα διερεύνησης της σκοπιμότητας της συγκεκριμένης ενέργειας, η οποία ήταν απολύτως βέβαιο, όπως και πράγματι συνέβη, ότι θα επέφερε πλήρη απαξίωση των περιουσιακών της στοιχείων και αντίστοιχη κατάρρευση των οικονομικών της δεικτών), έχει εγκαταλείψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, τις οποίες προώρισται, με τη σύστασή της, να αναπτύσσει.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, ανέλαβε το ρόλο μεσίτη και αντιπροσώπου, κατά το σκέλος του κύριου άνω καταστατικού της σκοπού, υπέρ τρίτου επιχειρούντος την αυτή ακριβώς εμπορική δραστηριότητα, ανταγωνιζόμενη, κυριολεκτικά, τον “εαυτό” της, καθώς ενεργεί συγκέντρωση ελαιολάδου υπέρ ιδιωτικής εμπορικής επιχείρησης, στην οποία, μάλιστα, έχει εκμισθώσει το κύριο τμήμα εγκαταστάσεων του μόνου χώρου (ιδιοκτησίας της) στη Θουρία Καλαμάτας, στον οποίον θα μπορούσε να διενεργήσει η ίδια, για λογαριασμό της, συγκέντρωση, επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου (όπως έκανε στο παρελθόν)…

Ακόμα, η προαναφερόμενη συμφωνία μπορεί να ελεγχθεί και για πλημμελή τήρηση κρίσιμων όρων εμπορίας, που πιθανώς να την έχουν καταστήσει και ευθέως ασύμφορη, με αποτέλεσμα, εξ όλων αυτών, η τιμή του ελαιολάδου να κινείται ανεμπόδιστα σε εντόνως αρνητικούς ρυθμούς, αφού η επιζητούμενη διαπραγματευτική ικανότητα των συνεταιρισμένων αγροτών έχει υποστεί τελειωτικό πλήγμα από την ανυπαρξία της Ένωσης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει, επί της ουσίας και όχι κατά το εκ μέρους της ηθελημένο φαίνεσθαι (προσπάθεια προβολής σε μέσα επικοινωνίας, κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), μηδενικό παρεμβατικό ρόλο. Επαναλαμβάνεται ότι η ανέκαθεν επιτακτική αναγκαιότητα στήριξης του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της ελιάς, απετέλεσε το βασικό ιδρυτικό σκοπό της Ένωσης από το έτος 1997, καθόσον αυτά συνιστούν προϊόντα στρατηγικής σημασίας για τον τόπο μας και τη χώρα».

Ατομικές διώξεις
Σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος των πιστωτών που κατέθεσαν την αίτηση λύσης της Ένωσης, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε: «Προχωρήσαμε στο δεύτερο βήμα των νομικών μας ενεργειών κατά της Ένωσης. Επιδιώκουμε τη ρευστοποίηση της περιουσίας της, μέσα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης, ώστε να εισπράξουμε τα οφειλόμενα. Θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ατομικές διώξεις κατά των μελών των Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και της AGROTEN λόγω της ποινικής και αστικής τους ευθύνης. Όσοι επέλεξαν να παίξουν με τους εντολείς μου, ας συνειδητοποιήσουν ότι απλά έκαναν μια τραγική και ασυγχώρητη επιλογή».

Της Βίκυς Βετουλάκη