Κι άλλες ανάσες… με δόσεις από Εφορία και ΕΦΚΑ

Κι άλλες ανάσες… με δόσεις από Εφορία και ΕΦΚΑ

«… Εσείς πόσο μπορείτε 

να κρατήσετε την αναπνοή σας;»

«Στο κόκκινο» η οικονομία και οι επιχειρήσεις, με τις περισσότερες να κινδυνεύουν να… σκάσουν σε αυτό το πρωτόγνωρο «μακροβούτι» της πανδημικής κρίσης, που ήρθε πριν καλά καλά… αναρρώσουν από τη δεκάχρονη οικονομική κρίση.

Και αυτό αποτελεί μια αναντίρρητη διαπίστωση όλων, μηδενός εξαιρουμένου. 

Αφορά και στις επιχειρήσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά έσοδα, τον πολύ στενό δημοσιονομικό χώρο που έχει απομείνει και στο κράτος. 

Ζητούμενο, λοιπόν, για όλους (αλλά με διαφορετική… οπτική) είναι η περιβόητη «επιστροφή στην κανονικότητα»: Άλλοι περιμένουν να δουν μιαν «άσπρη μέρα» και άλλοι να επιστρέψει το συντομότερο η κανονικότητα πληρωμών δανείων, καρτών, δόσεων σε ΔΟΥ, δόσεων σε ΕΦΚΑ, επιστροφών «επιστρεπτέων προκαταβολών», πληρωμών αναστολών χρεών εν καιρώ πανδημίας… Δηλαδή, να πληρωθούν με την «επιστροφή στην κανονικότητα» δεκάδες δισ. ευρώ!

Κανένας ακόμα δεν… τολμάει να απαντήσει στο «πώς να (θα) εισπράξεις από τους μη πραγματικά έχοντες». Γιατί, εάν μέχρι τώρα οι «μπαταχτσήδες» ήταν… υπαρκτοί, τώρα πρέπει θα μας απασχολήσει κυρίως η πραγματικότητα του «κακομοίρη επιχειρηματία», του «κακομοίρη φορολογούμενου»… 

Το επόμενο διάστημα (μερικά χρόνια, ακόμα δηλαδή) το «παιχνίδι του πνιγμού» θα… παίζεται πολύ, με τους πρωταγωνιστές να αλλάζουν συνήθως ρόλο.

Μέχρι να φθάσουμε εκεί, η αναγκαία και μόνη λύση είναι η αναστολή χρεών και η ρύθμιση σε δόσεις. 

ΑΝΑΣΕΣ ΔΙΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ

Ανάσα για ακόμα 8 μήνες δίνει το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στην πληρωμή ΦΠΑ, άλλων βεβαιωμένων οφειλών, δόσεων ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που είχαν ανασταλεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. 

Ουσιαστικά, αναστέλλεται έως το τέλος του 2021 η πληρωμή για όλες τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου lockdown και του 2oυ lockdown, έχουν μείνει αρρύθμιστες και έχουν ήδη πάρει παράταση στις προθεσμίες καταβολής μέχρι τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους. 

Πρόκειται, δηλαδή, για το ΦΠΑ Μαρτίου – Ιουνίου (1ο lockdown) και το Νοέμβριο (2ο lockdown), αλλά και τις δόσεις ρυθμιζόμενων οφειλών που έληξαν κατά την διάρκεια του 1ου lockdown.

Όλες αυτές τις οφειλές οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αρχίσουν να τις εξοφλούν τμηματικά από το 2022, είτε σε 24 μηνιαίες άτοκες δόσεις (αντί 12 που ανακοινώθηκε αρχικά) είτε σε 48 μηνιαίες δόσεις (αντί 24 που ανακοινώθηκε αρχικά) με επιτόκιο 2,5%! Δηλαδή η ρύθμιση των κορωνο-χρεών μπορεί να φτάσει μέχρι το… 2025!

ΑΝΑΣΕΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ… ΕΦΚΑ

Ρύθμιση και ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Πρόκειται για χρέη των οποίων η αποπληρωμή θα ξεκινούσε τον Μάιο του 2021. Ωστόσο η κυβέρνηση ετοιμάζει διάταξη για τη μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής την 1η/1/2022. Με την ίδια διάταξη θα ορίζεται ότι η αποπληρωμή αυτών των οφειλών θα γίνεται:

-Με 24 άτοκες δόσεις ή

-Με 48 δόσεις και 2,5% επιτόκιο

Αναφορικά με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπάρξει παράταση αναστολής πληρωμής δόσεων για τους μήνες Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Οικονομολόγος/Νομικός