Το σημερινό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Το σημερινό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με έξι ντοκιμαντέρ, τα τρία πολυβραβευμένα και τα τέσσερα σε πανελλήνια πρεμιέρα, συνεχίζονται σήμερα οι δωρεάν on line προβολές του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μέσα από την ιστοσελίδα  https://www.peloponnisosdocfestival.com.

Συγκεκριμένα:

Vulnerable Beauty/ Η εύθραυστη ομορφιά

Σκηνοθέτης: Manuele Mandolesi

Παραγωγός: Manuele Mandolesi

Σενάριο: Manuele Mandolesi

Χώρα: Ιταλία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Ιταλικά

Η «εύθραυστη ομορφιά» μιλάει για το πώς μια οικογένεια αγροτών, η Μικέλα, ο Στέφανο και τα δυο παιδιά τους, ο Ντιέγκο και η Έμμα, ξεπερνούν  το τραύμα που τους προκάλεσε ο σεισμός του 2016. Το καταφέρνουν χάρις τους γερούς δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλά και το δέσιμο που νιώθουν με τη γη τους και τα ζώα τους. Κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς μαθαίνουμε τους χαρακτήρες, μπαίνουμε στις ζωές τους και μέσα στη μεγάλη οικειότητα που νιώθουν μεταξύ τους. Τους βλέπουμε να ξεπερνούν πολλές δυσκολίες, οι οποίες προκλήθηκαν από το σεισμό και να παλεύουν να ξαναφτιάξουν τον στάβλο και ένα ξύλινο σπίτι στο αγαπημένο τους βουνό, όπου τελικά θα επιστρέψουν εκεί για να μείνουν.

Unblock Cuba/ Ξεμπλοκάρετε την Κούβα

Αφιέρωμα: Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Sergio Gregori Marugán

Σενάριο: Sergio Gregori Marugan, Alvaro Afonso, Víctor Albertus

Χώρα: Ισπανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα:  Ισπανικά

Ένα πιστό πορτραίτο της πρόσφατης ιστορίας της Κούβας και της προσπάθειας της Αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή στην περιοχή της Καραϊβικής. Από τον πόλεμο για ανεξαρτησία και το θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης έως σήμερα, στην εποχή της προεδρίας του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ και την εφαρμογή του κεφαλαίου 3 του νόμου Χελμς – Μπάρτον από τη διοίκηση Τραμπ. Το ξεκίνημα του εμπάργκο και οι συνέπειες αυτού, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην χώρα και οι διμερείς σχέσεις του νησιού με την Αμερική.

The Fight for Greenland/ Η μάχη (μας) για την Γροιλανδία Αφιέρωμα Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Kenneth Sorento

Παραγωγός: Peter Winther

Χώρα: Δανία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Δανέζικα

Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου αποτελεί κομμάτι της Δανίας από το 1721, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των 56.000 κατοίκων τώρα ζητά ανεξαρτησία. Νιώθουν ότι η κουλτούρα και η γλώσσα τους απειλούνται και αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι για τις πολλές αυτοκτονίες νέων ανθρώπων. Όμως, οι δανόφωνοι Γροιλανδοί νιώθουν ότι υφίστανται διακρίσεις και θέλουν να κρατήσουν τους δεσμούς με τη Δανία.

Η ταινία ακολουθεί 4 δυνατούς, νέους Γροιλανδούς, που ο καθένας τους με το δικό του τρόπο επιμένει να θέλει να πάρει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας τους. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της μάχης για αυτοδιάθεση και ξενοφοβικό εθνικισμό ανάμεσα στην πολιτισμική παράδοση και την παγκοσμιοποίηση.

The Wind. A Documentary Thriller / Ο άνεμος. Ένα ντοκιμαντέρ τρόμου

Σκηνοθέτης: Michal Bielawski

Σενάριο: Michal Bielawski

Χώρα: Πολωνία 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Πολωνικά

Ο άνεμος Halny είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία στα πολωνικά βουνά. Έρχεται με κύκλους, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα μετατραπεί σε μία καταστροφική θύελλα. Ο Halny επηρεάζει κυρίως τους κατοίκους του Ζακοπάνε και της γύρω περιοχής, μετατρέποντας τα γραφικά ορεινά μονοπάτια σε σκηνικό για μία αδάμαστη παράσταση της φύσης.

Bloodless – The path to democracy / Χωρίς σταγόνα αίμα – Ο δρόμος για τη δημοκρατία

Αφιέρωμα  Διεκδικώντας την Ελευθερία

Σκηνοθέτης: Bared Maronian, Silva Basmajian

Παραγωγός: Bared Maronian, Silva Basmajian, Seda Grigoryan

Σενάριο: Bared Maronian, Silva Basmajian

Χώρα: ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αρμένικα, αγγλικά

Στην ιστορία, λίγες μόνο επαναστάσεις ήταν επιτυχημένες, πόσο μάλλον χωρίς να χυθεί αίμα. Ο Νικόλ Πασινιάν, ένας χαρισματικός πρώην δημοσιογράφος και πολιτικός κρατούμενος, ξεσήκωσε τους νέους και τις γυναίκες χρησιμοποιώντας διαμαρτυρίες μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, η διεφθαρμένη ολιγαρχία ανετράπη και η δημοκρατία αποκαταστάθηκε. Μοιάζοντας με θαύμα, το «Χωρίς σταγόνα αίμα» είναι ένα ελκυστικό πολιτικό θρίλερ που καταγράφει την ιστορία όσο τα γεγονότα εκτυλίσσονται την άνοιξη του 2018 στην Αρμενία.

Game On, Queer Disruptions in Sports / Το παιχνίδι ξεκινά, Queer αναστάτωση στον αθλητισμό

Αφιέρωμα στην Ισότητα

Σκηνοθέτης: Maria Takacs

Παραγωγός: Hugh Torrence

Σενάριο:  Maria Takacs, Agnes Seregely, Hadley Zaun Renkin

Χώρα: Ουγγαρία 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Η ταινία παρουσιάζει 5 πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες από 4 διαφορετικές χώρες που ο καθένας αναστατώνει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό με την ομοφυλόφιλη, τρανς ή μεσοφυλική ταυτότητά του. Μιλάνε ειλικρινά για την αθλητική διαδρομή τους, τις ξεχωριστές εμπειρίες τους και την προσωπική τους ζωή.