Χορήγηση προκαταβολής συντάξεων μέχρι το Πάσχα;

Χορήγηση προκαταβολής συντάξεων μέχρι το Πάσχα;

Προχωρά η διαδικασία του συστήματος χορήγησης προκαταβολής σύνταξης. Η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις – δηλώσεις ασφαλισμένων που η αίτηση συνταξιοδότησής τους είναι σε εκκρεμότητα.

Εν αναμονή, λοιπόν, της υλοποίησης της καταβολής της προκαταβολής. Σε καμία περίπτωση, όμως, ας μη σταθεί αυτό το γεγονός αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του βασικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την έκδοση της οριστικής σύνταξης.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Αυτοί που θα δηλώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία στην πλατφόρμα, θα αναμένουν τη χορήγηση της προκαταβολής, η οποία θα αφορά όλους τους μήνες που η αίτησή τους είναι σε εκκρεμότητα, μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα με τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις.

Από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ έχει τεθεί προθεσμία (31/3/2021) για την υποβολή της αίτησης και των λοιπών στοιχείων στην πλατφόρμα.

Προφανώς η προθεσμία αυτή αφορά και σχετίζεται με το πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή, δηλαδή όσοι υποβάλουν μέχρι 31/3/2021 θα λάβουν την προκαταβολή προ εορτών Πάσχα. Δεν μπορεί να έχει η τιθέμενη προθεσμία καμία άλλη έννοια και κυρίως δεν μπορεί η απώλειά της προθεσμίας να οδηγεί σε απώλεια δικαιώματος λήψης προκαταβολής συντάξεων.

ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συντάξεις αναπηρίας. Για να δικαιούται κάποιος να λάβει προκαταβολή σύνταξης, πρέπει να δηλώσει γνωμάτευση ΚΕΠΑ, η οποία είναι γνωστό ότι συνήθως καθυστερεί. Έτσι, ασφαλισμένοι που θα έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και μέχρι 31/3/2021 δε θα έχουν στην κατοχή τους γνωμάτευση ΚΕΠΑ, δε θα λάβουν προκαταβολή σύνταξης μαζί με τους υπόλοιπους μέχρι το Πάσχα. Αυτό δε σημαίνει ότι, όταν αποκτήσουν και την απαιτούμενη γνωμάτευση, δε θα έχουν και το δικαίωμα λήψης προκαταβολής σύνταξης.

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδοτήσεως από τώρα και στο εξής, δε θα χρειάζεται να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα, γιατί η «φόρμα» της αίτησης συνταξιοδότησης θα περιλαμβάνει ειδικό πεδίο για την προκαταβολή σύνταξης, το οποίο θα καλούνται να συμπληρώνουν.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Επισημαίνεται ότι στα αναδρομικά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους δε θα επιβληθεί κράτηση ασθένειας.

Στις μηνιαίες καταβολές της προκαταβολής, που θα ακολουθήσουν, θα γίνεται κράτηση ασθένειας.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Δικαιούχοι προκαταβολής είναι και όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και συνεχίζουν, είτε την παροχή εργασίας είτε την άσκηση της δραστηριότητος.

Δε δικαιούνται προκαταβολής, όσοι από οποιαδήποτε άλλη αιτία λαμβάνουν σύνταξη οριστική ή προσωρινή.

Ακόμα, δε δικαιούνται προκαταβολής σύνταξης:

όσοι οφείλουν ποσό που υπερβαίνει το νομοθετημένο όριο (20.000 ευρώ για ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για τ. ΕΤΑΑ κ.λπ.), κάτω από το οποίο μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τις συντάξεις (που πρόκειται να αποδοθούν)

και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν συνυπολογίζοντας και χρόνους ασφάλισης άλλων χωρών.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Οικονομολόγος/Νομικός