Ειδική επιτροπή για αυτοψία και κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα

Ειδική επιτροπή για αυτοψία και κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα

Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων με αποκλειστικό αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης για την  κατεδάφιση όσων κτισμάτων κρίνονται ότι είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα, θα συσταθεί με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Αυτοψία και κατεδάφιση
Βασικό έργο της επιτροπής θα είναι να μπει φρένο στις υφιστάμενες δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις χρονοβόρες συνεδριάσεις πολλών επιτροπών, αλλά και τις αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που βάζουν εμπόδια στην κατεδάφιση κτηρίων που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε κοινή τους δήλωση η κα Μενδώνη και ο κ. Ταγαράς αναφέρουν: «Μετά συστηματική συνεργασία για το μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων στη χώρα μας συναποφασίσαμε να μπει άμεσα τέλος στις ιδιαίτερα χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια αποτελούν ζήτημα και δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κάνουμε δραστική σύντμηση στο χρόνο και θεσμοθετούμε  μία και μόνον Ειδική Επιτροπή, την επονομαζόμενη Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτηρίων, η οποία θα προβαίνει εφεξής πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λήψη απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτηρίων.

Μία και μόνο επιτροπή
Συστήνεται, δηλαδή, μία κοινή, διευρυμένη Ειδική Επιτροπή, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών υπουργείων και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις προκαλούσαν χρονοτριβή ακόμη και ετών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει η χώρα μας για πρώτη φορά εκείνο το κατάλληλο θεσμικό όργανο, το οποίο θα είναι και το μοναδικό που θα απομακρύνει από το δομημένο περιβάλλον τα ετοιμόρροπα κτήρια που εγκυμονούν κινδύνους.

Στόχος είναι να προστατευθούν η ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η  εν λόγω Ειδική Επιτροπή θα εξετάζει θέματα για τα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα υπουργείων Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Πολιτισμού – Αθλητισμού.
Β.Β.