Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την  ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για το θέμα της ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί με  πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι πολλών φορέων.

Η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί την Τετάρτη το απόγευμα και, όπως τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Μεσσηνίας και των όμορων νομών.

Εμπορική καπήλευση
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Αναστασόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας, σημειώνοντας πως είναι σε όλους γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί του προϊόντος.

«Είναι γεγονός ότι είναι στα αζήτητα, όχι μόνο οι επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας της Μεσσηνίας αλλά και οι ελιές “ποικιλίας Καλαμών” της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών. Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες μιας σκόπιμης και παράνομης υπουργικής απόφασης του ΥΠ.Α.Α.Τ. και συγκεκριμένα  της απόφασης του κ. Αποστόλου του 2018. Αυτή η απόφαση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εμπορικής καπήλευσης και υποβάθμισης του δικού μας, του μοναδικού νομίμως κατοχυρωμένου από την Ε.Ε. και παγκοσμίου φήμης προϊόντος “Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας”, το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία. Αυτή η απόφαση επέτρεψε και έδωσε τη δυνατότητα να γεμίσουν οι παγκόσμιες αγορές με ελιές “Κalamata olives”, προερχόμενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα “Καλαμάτα” και εκτοπίζοντας τελικά τις δικές μας ελιές από την αγορά. Η παρανομία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά με την κατάργηση της απόφασης του κ. Αποστόλου», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Τηλεδιάσκεψη
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκδίκαση της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Απριλίου, σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε σε μια θετική απόφαση».

Και πρόσθεσε: «Αφού, λοιπόν, επανέλθει η νομιμότητα σύμφωνα με το ελληνικό, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Φυσικά, υπάρχει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και τη λήψη σχετικών αποφάσεων, για το θέμα των υπόλοιπων  περιοχών της χώρας,  που παράγουν επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας “Καλαμών”, ώστε να πάρουν κι αυτές τη θέση που τους αρμόζει. Εμείς, ως Περιφερειακή Αρχή, πιστεύουμε ότι η κατάργηση της απόφασης του κυρίου Αποστόλου, η επέκταση του ΠΟΠ “Καλαμάτα”, όπως προαναφέρθηκε, και η σωστή διαχείριση του ζητήματος για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, θα ανατρέψουν τη σημερινή απαξίωση του προϊόντος και θα του δώσουν την αρμόζουσα προστιθέμενη αξία».

Σε συνέχεια απόφασης που έλαβε το  Δεκέμβριο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6.00 μ.μ. διοργανώνεται ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Αναστασόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του δημάρχου Καλαμάτας και δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, των διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης),  του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν πρέπει να επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Τετάρτη, ώρες γραφείου, με την υπάλληλο κα Αγγελική Παπαδοπούλου στο τηλ. 2721361431.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Μεσσηνίας και των όμορων νομών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη