Λογιστές και δικηγόροι θα πιστοποιηθούν για την έκδοση των συντάξεων

Λογιστές και δικηγόροι θα πιστοποιηθούν  για την έκδοση των συντάξεων

Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Οι συζητήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τη διαδικασία που θα ακολουθούν οι ασφαλισμένοι για την έκδοση των συντάξεών τους, τον τρόπο αμοιβής των ιδιωτών (λογιστών και δικηγόρων), αλλά και τον περιορισμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που προσεγγίζουν τις 300.000, θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες.

Για το θέμα ο υπουργός Εργασίας είναι αποφασισμένος να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο στη Βουλή.

ΜΕΣΩ ΝΕΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΟ OUTSOURCING ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Στα πρώτα σενάρια προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει όλους τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. 

Ο ασφαλισμένος, αφού καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησής του, θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να διαχειριστεί την υπόθεσή του κάποιος επαγγελματίας. 

Στη συνέχεια θα οδηγείται στον ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση και πιστοποίηση των ενσήμων, την εξαγορά πλασματικών ετών και, τελικά, την ολοκλήρωση, τον υπολογισμό και την υποβολή του φακέλου του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγχουν τα στοιχεία και στη συνέχεια θα προχωρούν στην καταβολή της σύνταξης και των αναδρομικών ποσών από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
Ποιος, όμως, θα επωμισθεί το κόστος σε αυτή την «εξωτερική ανάθεση εργασιών» (outsourcing συντάξεων, κατά το… ιδιωτικο-οικονομικό σύγχρονο λεξιλόγιο) από τον ΕΦΚΑ σε Λογιστές και Δικηγόρους;

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr από κύκλους του υπουργείου: «Είναι τουλάχιστον πρόωρα τα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους. Αλλά εκτός αυτού, η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης».

Ως εκ τούτου, είναι προφανές από τη δήλωση ότι το κόστος θα επωμισθούν και οι ασφαλισμένοι, καθώς, όπως αναφέρουν κύκλοι, «η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης» κι όχι στην εξ ολοκλήρου καταβολή της.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/οικονομολόγος