Προσωρινή σύνταξη: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις στο efka.gov.gr

Προσωρινή σύνταξη: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις στο efka.gov.gr

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα στο efka.gov.gr και gov.gr για τη νέα προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που περιμένουν την απονομή της σύνταξής τους εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΑΠΟ 360 ΕΩΣ 384 ευρώ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την πλευρά του e-ΕΦΚΑ, οι πρώτες προκαταβολές της σύνταξης, που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα, θα καταβληθούν με τις συντάξεις Μαΐου, τέλη Απριλίου.

Στην νέα πλατφόρμα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση της προκαταβολής. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης το Φεβρουάριο του 2020 και, άρα, η αίτησή του εκκρεμεί από τότε, θα λάβει αναδρομικά 4.608 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ (αν αυτό είναι το ποσό που δικαιούται) το μήνα μέχρι την έκδοση της κανονικής προσωρινής, εφόσον το έχει ζητήσει, ή την έκδοση της οριστικής του σύνταξης.

ΠΟΙΟΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ
Ωστόσο, δε χορηγείται η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης:

-όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια. Ειδικότερα, οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ δε συνταξιοδοτούνται, αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ πρέπει να χρωστούν κάτω από 4.000 ευρώ για να λάβουν σύνταξη

-όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας ή

-όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Επίσης, εξαιρούνται τα πρόσωπα που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Η χορήγηση του ποσού πιστοποιείται με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δε συνεπάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δε συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση. Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΝΑΤ.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ
Το ποσό της προκαταβολής καταβάλλεται κάθε μήνα και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, έως ότου εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

ΟΧΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δε θα παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και οριστικής σύνταξης.

Αφού εκδοθεί η προσωρινή ή οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, η προκαταβολή σύνταξης συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Οικονομολόγος/Νομικός