Στα…όπλα βουλευτές, φορείς και περιφερειακοί σύμβουλοι για το θέμα της ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”

Στα…όπλα βουλευτές, φορείς και περιφερειακοί σύμβουλοι για το θέμα της ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”

Εξακολουθεί η ένταση όσον αφορά το θέμα της ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”, θέμα με το οποίο ήδη απασχολείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το οποίο αναμένεται εγκύκλιος για την προστασία της.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι χθες υπήρχε πιθανότητα να υπάρξει επιπλέον ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου, αλλά και σχετικά με την απάντηση του ίδιου στο εξώδικο που έλαβε από την ΠΕΜΕΤΕ. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις γύρω από τη στάση της ΠΕΜΕΤΕ τόσο από βουλευτές του Νομού, όσο και από παρατάξεις της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι “μετά και το τελευταίο δημοσίευμα της ‘Ελευθερίας’ γύρω από θέμα της δικηγόρου δημιουργήθηκαν στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών της Μεσσηνίας, εύλογα ερωτηματικά και αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα ενεργειών και αποφάσεων, που αφορούν την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα» και γενικά την επίλυση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει από την υπουργική απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου. Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 1.Τι πρόκειται άμεσα να πράξει, με την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου και την ελεύθερη διακίνηση του «kalamata Olives» από Τρίτες Χώρες σε βάρος της Ελιάς Καλαμών;  2. Ποια θα είναι η στάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ στις 13 Απριλίου, της αίτησης για ακύρωση της ΥΑ Αποστόλου, μετά και την παραπάνω τοποθέτηση στη Βουλή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή; 3. Σε τι πρωτοβουλίες, θα προχωρήσει το Υπουργείο σας, με στόχο την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ελληνική ελιά Καλαμών και για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»”.

Επιπρόσθετα ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ζητά σαφείς εξηγήσεις για το μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων γύρω από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή.

Σε συνέχεια των εξωδίκων της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) κατά των εφημερίδων «Ελευθερία» και «Θάρρος», όπως και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τις απόψεις τους υπέρ της προστασίας της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ο κ. Μαντάς πήρε εκ νέου σαφή θέση για την προστασία των μεσσηνιακών ΠΟΠ προϊόντων, τασσόμενος στο πλευρό των βαλλόμενων δημοσιογράφων και φορέων και στηρίζοντας την αποκατάσταση της νομιμότητας και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα, ο βουλευτής Μεσσηνίας ζητά επιπλέον εξηγήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για το ζήτημα με τη δικηγόρο της ΠΕΜΕΤΕ, η οποία υπογράφει τα εξώδικα για λογαριασμό του σωματείου ως δικηγόρος και νομική σύμβουλος και παράλληλα, από το 2010 έως και σήμερα, είναι ειδική συνεργάτιδα υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και υφυπουργών και του Γενικού Γραμματέα του ίδιου υπουργείου. Την ίδια περίοδο επίσης παρέχει νομικές υπηρεσίες στα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, αναφορικά με την υπεράσπιση της απόφασης Αποστόλου ενώπιον του ΣτΕ κατόπιν της σχετικής προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ, υπόθεση η οποία προγραμματίζεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μαντά, η παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου δημιουργεί ξεκάθαρο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, αφού φαίνεται να λειτουργεί ταυτόχρονα τόσο ως νομική σύμβουλος της ΠΕΜΕΤΕ, όσο και του υπουργείου που εποπτεύει το σωματείο και τις επιχειρήσεις-μέλη του, γεγονός που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετά χρόνια και υπό διάφορους υπουργούς και κυβερνήσεις. Επιπλέον ο κ. Μαντάς ζητά εξηγήσεις αναφορικά με τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας του υπουργείου στο ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ενώ παράλληλα ζητά από το υπουργείο να λάβει ξεκάθαρη θέση, τόσο όσον αφορά στην καταστρατήγηση ευρωπαϊκών κανονισμών από την απόφαση Αποστόλου, όσο και για τη στάση του υπουργείου ενώπιον του ΣτΕ, όταν εκδικασθεί η υπόθεση.

Επίσης, 13 περιφερειακοί σύμβουλοι του Θανάση Πετράκου πρωτοστατούντος   απευθυνόμενοι προς τον περιφερειάρχη σημειώνουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις “επιβάλλουν να καλέσετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για: α) Να «καταγγείλουμε τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον κ. Περιφερειάρχη, τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες.

β) Να σεβαστεί το Υπουργείο την απόφαση του ΠεΣυΠ για το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και να μην αντιδικήσει στο ΣτΕ με την απόφαση του Περιφερειακού  Συμβουλίου  Πελοποννήσου”.

Τέλος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας και ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ), μεταξύ άλλων σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν: “Δυστυχώς ο ρόλος των ΠΕΜΕΤΕ – ΔΕΟΠΕΛ αποκαλύπτεται πως δεν εξυπηρετεί́ τα εθνικά́ συμφέροντα και τους Έλληνες παραγωγούς. Καλούμε την ιστορική αυτή στιγμή σε συστράτευση όλους τους θεσμικούς φορείς πέρα και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικές καθώς οι καταιγιστικές αποκαλύψεις πρέπει να μας ενώσουν μπροστά στον κοινό στόχο που είναι η κατοχύρωση της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών αλλά και του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Απαιτούμε λύση και φώς ειδάλλως μόνη οδός θα είναι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί”.
Α.Π.