Τηλεδιάσκεψη για ελιά ΠΟΠ: «Επέκταση ζώνης σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο»

Τηλεδιάσκεψη για ελιά ΠΟΠ: «Επέκταση ζώνης σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο»

Να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά… Το θέμα αυτό κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη για την ελιά «ΠΟΠ Καλαμάτας» που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, με βασικό θέμα την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας σε όμορους νομούς της Πελοποννήσου. Μάλιστα, αποφασίσθηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών εργασίας.

Τηλεδιάσκεψη
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη το Δεκέμβριο, και είχε δύο βασικά θέματα. Πρώτον, να καταργηθεί η απόφαση «Αποστόλου» ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική και, δεύτερον, το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό θέμα της πρόσκλησης για τη συζήτηση, να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς σε μια τρίωρη παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο καθορισμός των επόμενων βημάτων.

Υπήρξε ευρύτερη συναίνεση και σύμπνοια απόψεων ως προς την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στους όμορους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Οι δε συμμετέχοντες επικρότησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας στην εμπορική ανάκαμψη και διασφάλιση του σημαντικού αυτού προϊόντος.

Δύο επιτροπές εργασίας
Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών εργασίας. Η πρώτη, η οποία θα αποτελείται από στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων  Περιφερειακών Ενοτήτων, θα έχει ως αντικείμενο την τεκμηρίωση των κοινών παραγωγικών προδιαγραφών και των ομοιοτήτων και διαφορών, κυρίως ως προς τα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προδιαγράφουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί. Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για την εκπόνηση άρτιας τεχνικής μελέτης  επέκτασης του ΠΟΠ στους όμορους νομούς.

Η δεύτερη επιτροπή, ειδικά για τη Μεσσηνία, θα έχει ως αντικείμενο την επανυποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών ήσσονος σημασίας του ΠΟΠ Καλαμάτας, η οποία θα έχει μέλη στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ και εκπρόσωπο του φορέα πιστοποίησης.

Η επιτροπή θα λειτουργεί σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ.

Στην τηλεδιάσκεψη  συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, τα Επιμελητήρια και οι ΔΑΟΚ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  «Ένωση Μεσσηνίας», ο οποίος διαχειρίζεται το φάκελο ΠΟΠ, ο ΣΥΜΕΠΟΠ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Οργανώσεις Παραγωγών Ελιάς Καλαμών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, καθώς και επιχειρήσεις ενταγμένες στο Μητρώο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, ως εγκεκριμένες στο ΠΟΠ.

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα διεξαγωγής της τηλεδιάσκεψης και δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει με κάθε μέσο και οικονομικά την εκπόνηση των μελετών, αλλά και ό,τι απαιτηθεί στην κατεύθυνση επέκτασης του ΠΟΠ.

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος  συντόνισε τη συζήτηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, τονίζοντας: «Θα αξιοποιήσουμε τις απόψεις που παρουσιάστηκαν στην τηλεδιάσκεψη, θα στηρίξουμε τις επιτροπές στο έργο τους, με απώτερο στόχο μας τη διασφάλιση της ονομασίας του προϊόντος, καθώς και την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών».

Της Βίκυς Βετουλάκη