Διεύρυνση του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και ακύρωση απόφασης Αποστόλου

Διεύρυνση του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”  και ακύρωση απόφασης Αποστόλου

Σύσκεψη χθες στο ΥΠΑΑΤ με… απουσίες αλλά κοινή στάση 

Άτυπη σύσκεψη διεξήχθη χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εν όψει της εκδίκασης την επόμενη εβδομάδα στο ΣτΕ της περιβόητης απόφασης των Αποστόλου-Κόκκαλη για την Ελιά Καλαμάτας το 2018. 

Να υπενθυμίσουμε ότι υπέρ της απόφασης τάσσονται αναφανδόν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και η ΠΕΜΕΤΕ, φορείς που πρωτοστάτησαν εδώ και μια πενταετία στην κατεύθυνση της απόφασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου, οι βουλευτές Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, αλλά και μια σειρά εκπρόσωποι φορέων.

Απόφαση μπορεί να μην υπήρξε, αλλά από τη συζήτηση διεφάνη μια κοινή συνισταμένη, η οποία, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου, περιγράφεται ως εξής: “Κατάθεση πρότασης από το υπουργείο για έναρξη κάθε συζήτησης. Να καταργηθεί η υπουργική απόφαση Αποστόλου. Να προστατευθεί το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας». Να ξεκινήσει (σ.σ. το υπουργείο) τις διαδικασίες για επέκταση του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» σε Λακωνία, Κυνουρία και Νότια Ηλεία. Να μην παραστεί το Δημόσιο στο ΣτΕ υπέρ της υπουργικής απόφασης Αποστόλου. Να συσταθεί επιτροπή από ειδικούς-καθηγητές-φορείς, που θα χαράξουν τη στρατηγική για λύση του προβλήματος και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού τρίτων χωρών. Τέλος, η όποια απόφαση να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των παραγωγικών φορέων”.

Αντιδράσεις για τις απουσίες

Ανακοίνωση εξέδωσαν αγροτικοί σύλλογοι και φορείς της Μεσσηνίας για τη μη παρουσία τους στη σύσκεψη. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην ομάδα διαχείρισης και προστασίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων ΠΟΠ ΣΥΜΕΠΟΠ -με μέλη του τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας – Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων – ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε – Δραγώνας Αφοί Α.Ε – Kapsambelis Quality Greek Products – «Αρκαδιά» Σταθόπουλος Ιωάννης – Αφοί Αντ. Νικολακόπολου ΟΕ – Σπύρος Τζαβάρας – Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου, Καραμπότσος Α.Γ. κ.ά.), δηλώνουμε με γνώση της βαρύτητας του λόγου μας, αλλά και με μεγάλη μας λύπη, πως εκ των πραγμάτων δεν καθίσταται δυνατή η παρουσία μας στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός ΥΠΑΑΤ”. 

Τέλος, σημειώνεται ότι η σύσκεψη προγραμματίστηκε αιφνιδιαστικά με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού. 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Μεσσηνίας υποστηρίζει σχετικά: “Όπως μας γνωστοποιήθηκε από τη γραμματεία ΥΠΑΑΤ, επρόκειτο για μια ΑΤΥΠΗ συζήτηση ΚΛΕΙΣΤΗ με συμμετέχοντες μόνο φορείς της Μεσσηνίας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και θέμα τη «διαχείριση» της προσφυγής μας στο ΣτΕ κατά της υπουργικής Απόφασης Αποστόλου.

Η εκδίκαση της ανωτέρω προσφυγής στο ΣτΕ στις 13 Απριλίου μετά τρεις αναβολές, αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους εμάς. Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και ταυτόχρονα ετοιμάζεται δυστυχώς να στηρίξει την Υ.Α Αποστόλου στο ΣτΕ παρά και ενάντια στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, των Δήμων Μεσσηνίας – Λακωνίας και των οργανώσεων των παραγωγών.

Ως επιπλέον υποστήριξη της Υ.Α. Αποστόλου, ο ΣΥΜΕΠΟΠ παρέλαβε στις 02/04/2021 από δικαστικό επιμελητή, πολυσέλιδη παρέμβαση από τις επιχειρήσεις ΓΑΙΑ Τρόφιμα Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία, ΙΝΤΕΑΛ Μαυρίδης Χιμός Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία Γεωργικών Προϊόντων, Σιούρας Ανώνυμος Γεωργική και Βιομηχανική Εταιρία, Ίντερκομ Φουντς Α.Ε Επεξεργασία τυποποίηση και εμπορία αγροτικών Προϊόντων, Αμάλθεια Ανώνυμος Εταιρεία Βιομηχανικής και Εμπορικές Επιχειρήσεις Αγροτικών προϊόντων, Τρίψας Ανώνυμη Εταιρεία, εμπορίας, τυποποίησης, εξαγωγής, βρώσιμων ελαίων και λοιπών γεωργικών προϊόντων, γεγονός που απαιτεί χρόνο μελέτης και κοινής συνεννόησης από όλους στην ομάδα μας.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τα εξώδικα της ΠΕΜΕΤΕ, ερωτήματα βουλευτών μας (Γ. Λαμπρόπουλος και Π. Μαντάς) που μένουν αναπάντητα στη Βουλή των Ελλήνων, το γεγονός πως μια άτυπη συζήτηση πήρε ξαφνικά επίσημο χαρακτήρα με ανακοινώσεις στον τύπο και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, απαιτούν από εμάς προσεκτική προσέγγιση και ανάλυση ώστε να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Το μέτωπο κατά της «ρύθμισης Αποστόλου» καθημερινά διευρύνεται και η ουσιαστική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων απαιτεί ικανό χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυσέλιδο πόνημα με τις θέσεις και προτάσεις μας έχει παραδοθεί ιδιοχείρως στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από το βουλευτή μας Γιάννη Λαμπρόπουλο την 10η/03/2021 δίχως απάντηση μέχρι σήμερα, και δίχως να τεθεί ως θέμα στην ατζέντα της επικείμενης συνάντησης.

Αφουγκράζοντας το μέλλον και ανταποκρινόμενοι στη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου η Ομάδα μας έχει ήδη συνάψει Σύμφωνο Συνεργασίας με παραγωγικούς φορείς της Λακωνίας, που σφραγίζει το κοινό μας μέλλον. Βρισκόμαστε επιπλέον εν μέσω τελικών συζητήσεων με φορείς της Αρκαδίας και Ηλείας, ώστε να δημιουργηθεί νέο θεσμικό όργανο που θα στηρίξει τις ενέργειες εκσυγχρονισμού προδιαγραφών και υποβολής αιτήματος επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ στους όμορους νομούς μας.

Δηλώνοντας την εναντίωσή τους στην Υ.Α Αποστόλου επιζητώντας και αυτή με τη σειρά τους την ανάκλησή της, πάντα υπό το πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που θα διασφαλίζει βιώσιμη, νόμιμη και εφικτή λύση με μεταβατική περίοδο εφαρμογής της.

Οι προσκεκλημένοι εκλεγμένοι παράγοντες της Μεσσηνίας γνωρίζουν πολύ καλά το εθνικό πρόβλημα που προκάλεσε η Υ.Α. Αποστόλου και τις τρομακτικές μελλοντικές επιπτώσεις για την Ελληνική ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ και τιμή παραγωγού. Τους εμπιστευόμαστε, ευχαριστούμε για την αρωγή τους, και ουδεμία αμφιβολία έχουμε πως θα μας εκπροσωπήσουν στο ακέραιο.

Μετά την 13η Απριλίου, ημέρα σταθμός που η Ελληνική Δικαιοσύνη ευελπιστούμε να δώσει σε όλους μας τις απαιτούμενες βάσεις και γνώση για να στηρίξουμε ένα καλλίτερο αύριο προς όφελος των αγροτών, τυποποιητών και εξαγωγέων ελληνικών αγροτικών προϊόντων με βάση τη νομιμότητα και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είμαστε στη διάθεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συμπαράσταση και συμμετοχή στη χάραξη αναπτυξιακής και βιώσιμης εθνικής στρατηγικής για την ελιά ΚΑΛΑΜΩΝ”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία”, Θ. Πετράκος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: “Ο κύριος υπουργός και συνολικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει να μην προκαλεί τους Έλληνες παραγωγούς και οφείλει να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, το οποίο απαιτεί: α) την κατάργηση της ρύθμισης Αποστόλου, β) την προστασία και επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και νότια Ηλεία, γ) να διακόψει το προκλητικό του δεσμό με την ΠΕΜΕΠΕ, δ) να αποσυρθεί, να μην παρασταθεί και, ως εκ τούτου, να μην αντιδικήσει με τους διαχειριστές του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να καταργηθεί η λεγόμενη «ρύθμιση Αποστόλου» και ε) με πολιτική απόφαση να καταργήσει τη λεγόμενη «ρύθμιση Αποστόλου», να προστατεύσει το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και να κάνει δεκτή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας σε Λακωνία, Κυνουρία και νότια Ηλεία.

Η απόφαση του υπουργείου από την εποχή Βορίδη να παρασταθεί δια δικηγόρου στο ΣτΕ και να υποστηρίξει τη «ρύθμιση Αποστόλου» είναι μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα και αιτία πολέμου. Να είναι σίγουρος ότι θα λογοδοτήσει ο υπουργός αλλά και συνολικά η κυβέρνηση όχι μόνο στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και τους καταναλωτές αλλά και στην ίδια την ευρωπαϊκή επιτροπή”.

Α.Π.