Γιατί κολλούν και οι εμβολιασθέντες κορωνοϊό

Γιατί κολλούν και οι εμβολιασθέντες κορωνοϊό

Ο γυναικολόγος και βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, δήλωσε μέσω twitter ότι παρότι εμβολιάσθηκε με το Pfizer πριν από δύο μήνες, τελικά κόλλησε και είναι σε καραντίνα με πυρετό. Το ίδιο έπαθαν και άλλοι γιατροί εμβολιασθέντες στην Ελλάδα, χωρίς να έχουμε πλήρη στοιχεία για αριθμό. Στις ΗΠΑ τους μέτρησαν: 5.800 άτομα. Πολλοί από αυτούς γιατροί.

Ο 65χρονος κ. Φραγγίδης έγραψε στο Facebook ότι μετά κάποια ήπια συμπτώματα που είχε, έκανε μοριακό τεστ για τον ιό και βγήκε θετικό. «Έχω κάνει το εμβόλιο εδώ και 2,5 μήνες και οι πιθανότητες να μεταδώσω τον ιό δεν είναι μεγάλες, ωστόσο θεωρώ χρέος μου απέναντι στην κοινότητα, εκτός από την απαραίτητη ενημέρωση που ήδη έχω κάνει στον ΕΟΔΥ, να το γνωστοποιήσω και μέσω του Facebook».

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα, όπου είχε μεταβεί από την Κυριακή για να παραστεί στη Βουλή. Στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε, διαπίστωσε πως είχε ανεβάσει λίγο πυρετό. Το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε πυρετό, αλλά το βράδυ ανέβασε και πάλι 38, αφού είχε ήδη επιστρέψει στο Κιλκίς. Τα δύο self tests από το φαρμακείο έδειξαν πως ο βουλευτής ήταν θετικός και αμέσως επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και επισκέφθηκε το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για το μοριακό έλεγχο.

Στις ΗΠΑ

Μια Αμερικανίδα παιδίατρος, 52 ετών, ήταν εμβολιασμένη από το Φεβρουάριο και κόλλησε από τα παιδιά της. «Είχε κολλήσει ο γιος και η κόρη μου και τους φρόντιζα με την σιγουριά ότι είμαι καλυμμένη εμβολιαστικά. Φρόντιζα και τον καρκινοπαθή πατέρα μου. Ευτυχώς όταν παρουσίασα πυρετό απομονώθηκα αμέσως και έτσι δε μετέδωσα τον ιό στον ευπαθή πατέρα μου ή στο σύζυγό μου», είπε η παιδίατρος. Η γιατρός δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα ούτε βρισκόταν σε ανοσοκαταστολή, και είναι ανεξήγητο το γιατί δεν ανέπτυξε επαρκή αντισώματα.

Στις ΗΠΑ έχουν βρει ότι οκτώ περιστατικά σε εμβολιασθέντες οφείλονταν σε νέα στελέχη του ιού, όμως (όπως και στην Ελλάδα) δεν έχουν την δυνατότητα να αναλύσουν όλα τα 5.800 περιστατικά και να πουν με σιγουριά ποια στελέχη “ξεφεύγουν” από το εμβόλιο. Είναι γνωστό ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν “πιάνει” πάντα τη βρετανική μετάλλαξη. Είναι ακόμα λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική και στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη. Σε γηροκομείο στο Κεντάκι διαπιστώθηκε ότι τα 18 κρούσματα σε εμβολιασθέντες οφείλονταν στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη. Άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το ιικό φορτίο: νοσούν συνήθως εμβολιασθέντες που εκτίθενται σε μεγάλο ιικό φορτίο, είναι δηλαδή σε στενή επαφή με ασθενή.

Στις ΗΠΑ όπου ανέλυσαν το πρόβλημα πιο συστηματικά ανεξαρτήτως των μεταλλάξεων, διαπίστωσαν ότι μόνον το 7% όσων εμβολιάσθηκαν χρειάσθηκε νοσηλεία με οξυγόνο όταν νόσησε, και ότι το 93% παρουσίασε πολύ ήπια συμπτώματα. Εντούτοις, το 1,23% των εμβολιασθέντων τελικά πέθανε. Δηλαδή έχασαν τη μάχη (στις ΗΠΑ) 74 άτομα που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Αυτοί οι 74 δεν αναφέρεται αν ήταν ανοσοκατεσταλμένοι.

Οι νέες μεταλλάξεις

Το άλλο ερώτημα είναι για τους ασυμπτωματικούς που αν και εμβολιάσθηκαν κόλλησαν. Οι Αμερικανοί, αν και τα επίσημα στοιχεία τους δείχνουν ότι κόλλησαν μόνον 5.800 και ότι το εμβόλιο των Pfizer και Moderna καλύπτει το 90%, εκτιμούν ότι με τόσες μεταλλάξεις που κυκλοφορούν τα εμβόλια πιάνουν ίσως πολύ μικρότερο ποσοστό και ότι πολλοί είναι ολιγοσυμπτωματικοί ή και ασυμπτωματικοί. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε κονδύλιο 1,7 δισ. δολαρίων αποκλειστικά για την ανάλυση δειγμάτων, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα στελέχη που κυκλοφορούν στη χώρα.

Στις ΗΠΑ κόλλησε και ο 53χρονος Masha Gessen, δημοσιογράφος του New Yorker. Είχε κολλήσει λίγο πριν η σύζυγος και ο γιος τους. Του χρειάσθηκαν τρεις εβδομάδες για να αναρρώσει πλήρως. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicines, μελετήθηκαν δύο περιστατικά εμβολιασθέντων που ο ένας κόλλησε από το συγκάτοικό του και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικά στελέχη που δεν είχαν ξανακαταγραφεί. Και οι δύο εργάζονταν ως υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ.

Ο οργανισμός των εμβολιασθέντων αναγνώρισε τον ιό ως εχθρικό και ανέπτυξε αντισώματα, αλλά όχι επαρκή για να μη νοσήσει. Ήταν πάντως τελικά επαρκή τα αντισώματα για να ιαθούν και οι δύο προσβληθέντες χωρίς νοσηλεία. Θεωρείται, σύμφωνα με την επιθεώρηση, ότι έπαιξε κρίσιμο ρόλο τόσο η έκθεση σε μεγάλο ιικό φορτίο όσο και οι νέες μεταλλάξεις που αναπτύσσονται και “ξεγλιστράνε”, οπότε επείγει ένα εμβόλιο που να πιάνει το σύνολο των κορωνοϊών και όχι μόνον δύο ή τέσσερα στελέχη του, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Εν τω μεταξύ συνίσταται στους εμβολιασθέντες να τηρούν όλα τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αποστάσεις).