Καλαμάτα: Τρέχουν να προλάβουν οι καταστηματάρχες εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα

Καλαμάτα: Τρέχουν να προλάβουν οι καταστηματάρχες εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα

Όσοι ασχολούνται με την εστίαση, γνώριζαν ότι μετά το Πάσχα αναμένεται να τους επιτραπεί να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, με πιθανότερη ημερομηνία εκείνη της 10ης Μαΐου. Ωστόσο, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το άνοιγμα θα επιτραπεί από τις 3 Μαΐου έφερε αιφνιδιασμό, προβληματισμό, αλλά και αισιοδοξία.

Αιφνιδιασμό γιατί πρέπει όλοι να ετοιμαστούν νωρίτερα για να ανοίξουν, αισιοδοξία γιατί θα ανοίξουν έπειτα από 6 μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος και προβληματισμό, για το αν και πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τη Δευτέρα του Πάσχα, καθώς θα έχουν προηγηθεί αργίες, ενώ και η επομένη (4/5) είναι αργία, διότι έχει μεταφερθεί ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς.

Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι της εστίασης πρέπει το αργότερο έως το Μεγάλο Σάββατο να προμηθευτούν προϊόντα για μέχρι και την Τετάρτη, πρόβλημα που αφορά κυρίως στα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Κι αυτό, γιατί δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ποσότητες τροφίμων πρέπει να αγοράσουν και, φυσικά, πώς θα τα διατηρήσουν φρέσκα για τόσες μέρες. Μάλιστα, υπάρχουν και εστιάτορες που σκέφτονται να μην ανοίξουν τη Δευτέρα του Πάσχα και να ξεκινήσουν από την επόμενη Πέμπτη, κάτι που προφανώς είναι ομαλότερο για τη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων.

Σίγουρα, πάντως, το άνοιγμα της εστίασης, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, σκορπά χαμόγελα αισιοδοξίας στους καταστηματάρχες. Έπειτα από 6 μήνες «θα απλώσουν» τραπέζια και θα προσπαθήσουν «να σταθούν στα πόδια τους», έστω και υπό τους αυστηρούς όρους λειτουργίας που η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και θα κρίνουν το σχεδιασμό της κάθε επιχείρησης.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό τι αποστάσεις θα ισχύσουν για τα τραπέζια, πόσα άτομα θα μπορούν να κάθονται σε καθένα από αυτά, αλλά και μέχρι ποια ώρα θα μπορούν οι πελάτες να παραμένουν στο χώρο, καθώς από εκείνη τη μέρα μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 11.00 το βράδυ. Έτσι το πιθανότερο είναι να μπορούν να εξυπηρετούν τον κόσμο μέχρι τις 10.00, όπερ σημαίνει ότι «φαγητό και ποτό» έχουν ελάχιστες ώρες για να δουλέψουν κάθε βράδυ.

Γι’ αυτό ο αντιπρόεδρος του Συλλόγους Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, μιλώντας στο «Θ», ζήτησε τις πρώτες ημέρες λειτουργίας να υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο για τυχόν ελλείψεις, ενώ ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό ζητούν να γίνει ανανέωση όλων των νόμιμων αδειών που είχαν χορηγηθεί πέρυσι και να εφαρμοσθούν συνοπτικές διαδικασίες για τους νέους επαγγελματίες φέτος.

Πυρετώδεις ετοιμασίες
Όπως σημείωσε ο κ. Ζαγάκος, ήδη τον τελευταίο μήνα οι επαγγελματίες στην Καλαμάτα είχαν ξεκινήσει εργασίες προετοιμασίας των καταστημάτων τους, όμως την Τετάρτη ο πρωθυπουργός τούς έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας άνοιγμα τη Δευτέρα του Πάσχα.

«Ακούγαμε για τις 10 του μήνα, αλλά μας ήρθε νωρίτερα. Θετικό και αισιόδοξο αυτό. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Τώρα ορθοπεταλιά για να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Ένας από τους προβληματισμούς τους είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς θα ανοίξουν έπειτα από 3ήμερη αργία, άρα θα πρέπει να έχουν κάνει τις προμήθειές τους από τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Επίσης, μόλις μια εβδομάδα πριν πρέπει να ενημερώσουν τους προμηθευτές τους (κρέατα, λαχανικά, κ.λπ.) για το τι θα χρειασθούν, όταν ήδη αυτοί λόγω του Πάσχα έχουν κάνει προγραμματισμό για τις προμήθειές τους.

«Βέβαια, όταν παρακαλάς 6 μήνες για να ανοίξεις, δε θα κολλήσεις σε αυτά. Αλλά θα μπορούσε να είναι πιο ομαλά τα πράγματα. Μας ανοίγει, αλλά δε μας ρωτάει κιόλας. Ζητάμε, λοιπόν, κατανόηση από τους πελάτες μας τις πρώτες ημέρες για μικροελλείψεις που μπορεί να παρατηρηθούν στους καταλόγους μας. Πιστεύω ότι θα την έχουμε αυτή την κατανόηση. Βέβαια, το ωράριο, με την απαγόρευση από τις 11.00, ακυρώνει τη λειτουργία κάποιων συναδέλφων, όπως μπαρ και διασκέδαση, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε ο κ. Ζαγάκος.

Οικονομική ενίσχυση και εξωτερικοί χώροι
Επίσης, οι καταστηματάρχες της εστίασης και της αναψυχής ζητούν η οικονομική ενίσχυση του κλάδου να συνεχισθεί όλο το καλοκαίρι, καθώς είναι πλέον υποχρεωμένοι να μη λειτουργούν σε όλους τους χώρους τους, ενώ θα έχουν λιγότερα τραπέζια. «Δεν κλαιγόμαστε, αλλά επισημαίνουμε σημαντικά ζητήματα. Επίσης, επειδή θα είμαστε μόνο σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να διευθετηθούν οι διαδικασίες για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, αιγιαλού και πλατειών. Ακόμα δεν έχουμε ούτε αποφάσεις συμβουλίων ούτε υπουργικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπάρχει τίμημα, τουλάχιστον χωρίς έκπτωση. Και για την παραχώρηση, δεν μπορεί να ζητείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, γιατί κανείς δεν έχει φέτος. Επίσης, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους συνάδελφους χωρίς αυτά τα στοιχεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν για φέτος σε εξωτερικούς χώρους. Πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτό, γιατί σε 6 ημέρες τελειώνει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτή η προθεσμία πρέπει να πάει πίσω. Αν πέρυσι είχες νόμιμη άδεια, να ανανεώνεται αυτόματα, χωρίς διαδικασίες. Είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί πάρα πολλούς συναδέλφους. Οι εξωτερικοί χώροι είναι πλέον ζωτικός χώρος της επιχείρησης», υπογράμμισε ο κ. Ζαγάκος.

Κατά τ’ άλλα, υπάρχει αισιοδοξία για μια καλή σεζόν και ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα παύσει ο περιορισμός κυκλοφορίας. Οι επαγγελματίες θα ακολουθήσουν όλα τα μέτρα που έχουν ορισθεί για σελφ τεστ, μάσκες, αποστάσεις και ό,τι άλλο.

«Τώρα που ανοίγει περαιτέρω και η πλατφόρμα των εμβολιασμών, θα μπορέσει και το πλήθος των εργαζομένων να εμβολιασθεί. Εμείς προτείνουμε σε όλους τους εργαζομένους και τους συναδέλφους μας, να εμβολιασθούν», κατέληξε ο κ. Ζαγάκος.

Της Βίκυς Βετουλάκη