Βασίλης Κοσμόπουλος: Οι απευθείας αναθέσεις της Δημοτικής Αρχής

Βασίλης Κοσμόπουλος: Οι απευθείας αναθέσεις της Δημοτικής Αρχής

Αντί για τη διαφάνεια προτιμά πρακτικές του παρελθόντος

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης για τις απευθείας αναθέσεις, μετά από σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή τηρεί τις τυπικές διαδικασίες, κάνει απευθείας αναθέσεις για την ετοιμασία φακέλων έργων μόνο όπου είναι αναγκαίο και ότι η μείζων μειοψηφία μιλά για τις απευθείας αναθέσεις για λόγους εντυπώσεων.

Όπως ήταν φυσικό στον παραπάνω ισχυρισμό απάντησε ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος στη γραπτή του παρέμβαση σημειώνει ότι η δημοτική αρχή έχει… άλλα μέτρα πρακτικής και πολιτικής ηθικής. Παράλληλα, σημειώνει ότι ο Δήμαρχος εξακολουθεί να μη δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ποιους έχει αναθέσει την ετοιμασία των φακέλων, με ποια κριτήρια τους έχει επιλέξει, και, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αναθέσεις με πολύ μεγάλα ποσά και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κοσμόπουλος σημειώνει: “Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κος Δήμαρχος μας κατηγόρησε ότι η αναφορά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Δημοτική Αρχή προβαίνει σε πολλές απευθείας αναθέσεις δεν ισχύει καθώς όπως είπε για τη σύνταξη φακέλων για την υποβολή έργων στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» έχει κάνει μόνον έξι (6) αναθέσεις ενώ θα μπορούσε νομίμως να κάνει δέκα οκτώ (18).

Ξεπερνώντας το γεγονός ότι οι έξι (6) αναθέσεις είναι σημαντικός αριθμός οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι τα ποσά τους είναι 6.200,00 ευρώ με τον ΦΠΑ η μεγαλύτερη, όχι  5.000,00 ευρώ όπως είπε ο κος Δήμαρχος και 4.500,00 ευρώ με τον ΦΠΑ η μικρότερη τα οποία θα βαρύνουν τους Δημοτικούς Πόρους σε πρώτη φάση και μόνο εάν επιλεγούν τα έργα τότε θα πληρωθούν από το πρόγραμμα.

 Βέβαια ο κος Δήμαρχος παρέλειψε να αναφέρει ότι κύριο θέμα της ερώτησής μας ήταν σε ποιους ανατίθεται η σύνταξη των φακέλων και με ποία κριτήρια γίνεται η επιλογή τους.

 Απάντηση βέβαια δεν έχουμε πάρει ακόμα από τη Δημοτική Αρχή παρά το γεγονός ότι έχουμε επαναφέρει την ερώτηση αυτή στην Οικονομική Επιτροπή δύο φορές και προφανώς αυτό έχει τη δική του σημασία.

Επιπρόσθετα για να μπορέσει η Δημοτική Αρχή να υποβάλλει προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για δράσεις για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένη προσέφυγε σε σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Ο.Τ.Α.» για να παρακάμψει τις διαγωνιστικές διαδικασίες, που επιβάλλει ο νόμος για το Δήμο, προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο σε απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο  ανατέθηκαν τα έργα:

• «Μελέτες ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου: Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας» αξίας 367.201,30 ευρώ, για μελετητές και συμβούλους  του ιδίου έργου 82.802,96 ευρώ και για προετοιμασία φακέλου 5.000,00 ευρώ  (στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

• «Ωρίμανση μελετών για την Υλοποίηση Έργων του Δήμου Καλαμάτας» αξίας 594.456,,00 ευρώ και λειτουργικά έξοδα διαχείρισης 33,289,54 ευρώ (στις τιμές αυτές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).

Αντιλαμβανόμενοι την πίεση του χρόνου οι μελέτες αυτές να προχωρήσουν γρήγορα, καθώς έληγε η ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα, προτείναμε ο Δήμος μέσω της «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας» να προβεί με γρήγορες διαδικασίες σε πρόσκληση μερικών μελετητικών εταιρειών και να αναθέσει τις μελέτες στην ικανότερη βάσει της εμπειρίας της και της οικονομικής της προσφοράς.

Η πρότασή μας αυτή στην Οικονομική Επιτροπή δεν απαντήθηκε από τον υπεύθυνο  αντιδήμαρχο και ουσιαστικά απορρίφθηκε ενισχύοντας  με αυτόν τον τρόπο την άποψή μας  ότι οι αναθέσεις είχαν ήδη γίνει.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τη Δημοτική Αρχή.

Θα εξακολουθήσουμε να ελέγχουμε τη Δημοτική Αρχή καταθέτοντας ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προσδοκώντας ουσιαστικές απαντήσεις για την ενημέρωση των συνδημοτών μας και όχι απαντήσεις αόριστες και γενικόλογες όπως μέχρι σήμερα έχει συνηθίσει να δίνει  ο κος Δήμαρχος .  

Υ.Γ. Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι μετά την παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις  8 Μαρτίου στις εισηγήσεις στην Οικονομική Επιτροπή για την έγκριση των προς υποβολή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προτάσεων δεν υπάρχει ανάθεση για σύνταξη φακέλων;

Ακόμα και στο έργο «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου  – Κέντρου Προβολής Διπλωματίας, Καλαμάτα» για  το οποίο είχε εγκριθεί με παλαιότερη απόφαση η εξειδίκευση πίστωσης για σύνταξη φακέλου, δεν γίνεται αναφορά σε σύνταξη φακέλου και το κόστος του (6.200,00 ευρώ) προκύπτει έμμεσα από τη σύγκριση του αιτούμενου ποσού (595.000,00 ευρώ) και τον προϋπολογισμό των έργων (588.800,00 ευρώ)”.  
Α.Π.