«Αδειάζει» η κλινική “Covid19” από ασθενείς, «γεμίζουν» όμως κορωνοϊό τα σχολεία

«Αδειάζει» η κλινική “Covid19” από ασθενείς, «γεμίζουν» όμως κορωνοϊό τα σχολεία

“Ντόμινο” τα τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων 

«Ρεκόρ» στις λιγότερες νοσηλείες από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησε τη λειτουργία της καταγράφει τις τελευταίες μέρες η κλινική “covid19” του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Χθες ακόμα ένας ασθενής πήρε εξιτήριο και έτσι πλέον για νοσηλεία παραμένουν τρεις. Επίσης, εδώ και αρκετό καιρό «κενή» παραμένει η ΜΕΘ “Covid” του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, την ώρα που η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας βελτιώνεται αισθητά, ανησυχία προκαλεί η διασπορά του ιού στα σχολεία. Τα τμήματα που κλείνουν τόσο στην  Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παίρνουν τη μορφή «ντόμινο», με τρία ακόμα τμήματα Γυμνασίων να προστίθενται μόνο χθες… Πρόκειται για το τμήμα Γ3 του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας που θα παραμείνει κλειστό έως 04/06/2021, το τμήμα Γ1 του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας και το τμήμα του Γ1 του Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας έως 05/06/2021, για λόγους προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού. 

Στο Νομό Μεσσηνίας χθες ανακοινώθηκαν 9 νέα κρούσματα.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ παράλληλα συνεχίζουν σε καθημερινή βάση τους μαζικούς ελέγχους με “rapid test” πραγματοποιώντας το τελευταίο 24ωρο 510 ελέγχους. Σήμερα, εκτός των τεστ στην αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» στη Νομαρχία της Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθούν και στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, όπως κάθε Παρασκευή μέχρι τις 2.00 μ.μ.

Στη χώρα χθες ανακοινώθηκαν συνολικά 1.905 νέες μολύνσεις, ενώ καταγράφηκαν και 39 ακόμα θάνατοι από τις επιπλοκές που προκαλεί ο ιός. Στις ΜΕΘ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται σε 540.

Τέλος, στο «μέτωπο» των εμβολιασμών στη Μεσσηνία μόνο την Τετάρτη 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 1.335. Με μια τουλάχιστον δόση έχουν εμβολιαστεί πλέον 46.316 πολίτες στο νομό, με 24.097 εξ αυτών να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο.

Του Κώστα Γαζούλη

Συνάντηση της Ελένης Αλειφέρη με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Π. Χαλβατσιώτη

Τη διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, επισκέφθηκε στο γραφείο της, τη Δευτέρα 24 του μήνα, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος Δ.Σ. του Ελπίς Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και συζήτησαν θέματα σχετικά με τις Ερευνητικές Μελέτες που συντονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης και διεξάγονται σε συνεργασία μεταξύ του Νοσοκομείου Καλαμάτας – Κυπαρισσίας, του Γ.Ν.Α Ελπίς και του Π.Γ.Ν. Αττικόν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητικές αυτές πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με:

α) Tη γονιδιακή διερεύνηση στη βαριά εξέλιξη της νόσησης με κορωνοϊό 

β) Tους τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού των υγειονομικών υπαλλήλων των προαναφερθέντων νοσοκομείων

γ) Tη διερεύνηση πιθανότητας επιβάρυνσης της αναπνευστικής λειτουργίας των υγειονομικών από τη συνεχή υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου

δ) Tη μελέτη των προβιοτικών προστατευτικών βακίλων στο μητρικό γάλα σε συνάρτηση με τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας και τη τυχόν λοίμωξη από κορωνοϊό.

Με την ολοκλήρωση των μελετών αυτών θα ανακοινωθούν και επισήμως τα αποτελέσματα που θα αφορούν στη Μεσσηνία.

Ευχή όλων είναι η ακαδημαϊκή προβολή του Νοσοκομείου Καλαμάτας – Κυπαρισσίας και η ηθική ενίσχυση των επιστημόνων υγείας που απαρτίζουν το στελεχιακό δυναμικό των νοσοκομείων της Μεσσηνίας.