Τα άτομα με ειδικές ανάγκες παραμένουν αποκλεισμένα από το Κάστρο Καλαμάτας

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες παραμένουν αποκλεισμένα από το Κάστρο Καλαμάτας

Στις 21 Αυγούστου 2020 η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε την αναμορφωμένη είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας, που έχει κατασκευαστεί, μεταξύ άλλων, για να διευκολύνει τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Το ζήτημα είναι, όμως, ότι η διαδρομή που δημιουργήθηκε φτάνει μέχρι την κεντρική είσοδο του Κάστρου και τελειώνει εκεί.

Πέρυσι, λοιπόν, είχε ανακοινωθεί ότι θα τοποθετηθεί ειδική ράμπα, προκειμένου τα άτομα που βρίσκονται σε καροτσάκι να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον μέχρι το αμφιθέατρο του Κάστρου.

Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα, όμως, εργασίες δεν έχουν γίνει, ενώ να σημειώσουμε ότι στην ίδια εκδήλωση η κα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι εντός του 2021 θα ολοκληρωθεί η φωταγώγηση του Κάστρου (ούτε αυτό έχει γίνει, εκτός αν υλοποιηθεί στους μήνες που απομένουν).

Παρέμβαση Γιώργου Λαζαρίδη
Το παραπάνω γράφηκε με αφορμή ανάρτηση του Γιώργου Λαζαρίδη στο Facebook το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε συγκεκριμένα: «Με το “άνοιγμα” των αρχαιολογικών χώρων και την έναρξη των εκδηλώσεων, λαμβάνω email με προσκλήσεις ώστε να παρακολουθήσω διάφορες εκδηλώσεις- παραστάσεις. Όπως και στο κάστρο της Καλαμάτας.
Ευχαριστώ αρχικά που με σκέφτονται και με προσκαλούν. Τιμή μου. Αναρωτιέμαι όμως αν μπορώ να πάω ως εκεί, να παραβρεθώ και να τις παρακολουθήσω.
Το κάστρο της Καλαμάτας είναι προσβάσιμο;
Έχω χάσει κάτι;
Από όσο γνωρίζω και παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ενέργειες, δράσεις, πρωτοβουλίες, οι όποιες υποσχέσεις έχουν μείνει στα “χαρτιά”.
Να ένας στόχος, ένα όνειρο, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας, το νομό μας, κάνοντας τα αυτονόητα, να μας κάνει καλύτερους, να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Προσβασιμότητα ΚΑΙ σε κάθε χώρο πολιτισμού».

Απάντηση Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά
Στην παραπάνω ανάρτηση η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, σχολίασε το εξής: «Αγαπητέ Γιώργο, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ιδιαίτερα τα κάστρα, μνημεία αμυντικού χαρακτήρα και επομένως απόκρημνα, δεν είναι εύκολο να γίνουν προσβάσιμα. Ωστόσο, στο Κάστρο Καλαμάτας ήδη ολοκληρώθηκε πέρυσι η πρόσβαση μέχρι την κεντρική είσοδο, ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και διαβιβάστηκε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για έγκριση η μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας μέχρι το θέατρο. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίησή της. Σήμερα, μάλιστα, παραλάβαμε και ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο πρόσβασης με ειδική ράμπα για την περιήγηση των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα στην Αρχαία Μεσσήνη. Πριν από τρία χρόνια τοποθετήσαμε ράμπα πρόσβασης στο Νιόκαστρο Πύλου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η μελέτη για διαδρομή περιήγησης ΑμεΑ στο Κάστρο Μεθώνης».

Σίγουρα τα νέα για την Αρχαία Μεσσήνη είναι θετικά, σύμφωνα με το σχόλιο της κας Μηλίτση, το ζήτημα είναι, όμως, πέρα των χρηματοδοτήσεων και των ανακοινώσεων να προχωρούμε σε έργα.
Γνωρίζουμε ότι η γραφειοκρατία στη χώρα μας «μπλοκάρει» πολλές φορές τις εργασίες, όμως αυτές θέλει ο κόσμος και όχι τα θα…
Π.Μπ.