Άρση ασυλίας του Κ. Βελόπουλου με αφορμή το περιστατικό στην Πιπερίτσα

Άρση ασυλίας του Κ.  Βελόπουλου με αφορμή το περιστατικό στην Πιπερίτσα

Με 263 υπέρ έναντι 9 κατά η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε χθες την άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

Η υπόθεση του κ. Βελόπουλου αφορά μήνυση που είχαν καταθέσει δύο Ρομά σχετικά με δήλωση του πολιτικού σε τηλεοπτική εκπομπή, κατά την οποία είχε ισχυριστεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί η οπλοκατοχή, προκειμένου τα θύματα ληστειών να μπορούν να αμύνονται, με αφορμή περιστατικό που είχε σημειωθεί στη Μεσσήνη με εμπλοκή Ρομά.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος με υπόμνημά του ζήτησε την άρση ασυλίας του, ενώ θετική ήταν και η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς την Ολομέλεια.

Ομιλία Κ. Βελόπουλου
Στη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή για το θέμα αυτό, ο κ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων είπε: «Εγώ ζήτησα πρώτος την άρση της ασυλίας μου, γιατί για εμάς τα λόγια πρέπει να γίνονται πράξεις. Εμείς κάνουμε όλα όσα λέμε στο πρόγραμμά μας. Και στο πρόγραμμα του κόμματός μας λέμε όχι στη βουλευτική ασυλία. Δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτική ασυλία για οποιονδήποτε από εμάς.

Θα αναφέρω το ιστορικό της υποθέσεως. Πριν από μερικούς μήνες τρεις εγκληματίες εισέβαλαν στο σπίτι ενός γέροντα στη Μεσσήνη, πήγαν να τον σκοτώσουν και πάνω στην πάλη ο γέροντας πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν από τους τρεις εγκληματίες. Οι τρεις εγκληματίες έτυχε να είναι Ρομά. Και το λέω, γιατί για τους συγκεκριμένους ανθρώπους η εγκληματικότητα είναι δεδομένη, επειδή βρίσκονται στο περιθώριο, επειδή είναι παραμελημένοι από την κυβέρνηση. Όμως, αυτό το περιστατικό ήταν αυτοάμυνα. Μετά από αυτό βγήκαν οι ομόφυλοι των δραστών στους δρόμους, άρχισαν να απειλούν τον κόσμο, να καίνε λάστιχα, να ζητούν την κεφαλή επί πίνακι του γέροντα που πυροβόλησε, να φωνάζουν ότι θα πάρουν το αίμα τους πίσω. Κάποιος δήθεν εκπρόσωπος των Ρομά είπε ότι “κλέβουμε γιατί δε μας δίνουν άδειες. Να είναι σίγουροι ότι δε θα εξαφανιστούμε μόνο εμείς, θα πάρουμε και κόσμο μαζί μας”.

Μία γυναίκα δήθεν Ρομά είπε: “Θα τους βάλω φωτιά στο σπίτι και σε όλο το χωριό. Όλο το χωριό θα εξαφανιστεί”. Άλλος, δήθεν Ρομά είπε: “Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Θα τα σπάσουμε όλα. Θα τα κάψουμε όλα”.

Στην περιοχή της Σπάρτης κάποιοι δήθεν Ρομά ξυλοκόπησαν αντιδήμαρχο, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιές κλείνοντας το δρόμο.

Αυτό έγινε πριν από μερικούς μήνες. Τα ΜΜΕ δεν ανέλυσαν το θέμα. Ο κόσμος όμως φοβήθηκε. Εγώ σε συνέντευξή μου μίλησα γι’ αυτούς. Τους συγκεκριμένους! Και είπα όσα σας λέω και εδώ. Μίλησα για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Και η άποψή μου είναι ότι η ποινή για τέτοιες ενέργειες πρέπει να είναι τα ισόβια. Την επόμενη μέρα μίλησα για το θέμα αυτό και σε συνέντευξή μου. Και επισημαίνω ότι δεν αναφερόμουν στους Ρομά γενικώς. Δε με ενδιέφερε και δε με ενδιαφέρει η ράτσα του κάθε εγκληματία. Όποιος και αν είναι, ό,τι χρώμα και αν έχει, είναι εγκληματίας. Στη χώρα μας δε νοείται να υπάρχει απειλή κατά ζωών. Δε νοείται να τρέμουν από φόβοι οι κάτοικοι οποιασδήποτε περιοχής. Και όλα όσα είπα είναι γραμμένα και στο καταστατικό του κόμματός μας. Μάλιστα, για το θέμα της οπλοκατοχής εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Επίσης, μετά λίγες ημέρες έδωσα και άλλη συνέντευξη τηλεοπτική και έκανα διευκρινίσεις επί του θέματος.

«Δεν παίρνω πίσω όσα είπα»
Κατά την άποψή μου όμως -και οι νομικοί εδώ μέσα γνωρίζουν τι σημαίνει, τι είναι αυτή η υπόθεση- θεωρώ ότι είναι αυτό που λένε: “Τριλογείν και τρίχας αναλέγεσθαι”. Δηλαδή ασχολούμαστε με τρίχες. Γιατί αυτό κάνουμε τώρα. Επίσης, ισχύει η αρχαιοελληνική φράση: σύρβα τύρβα. Δηλαδή κάτι σαν το σημερινό “άρτζι – μπούρτζι”.

Αλλά αν θέλετε να πούμε εδώ μέσα αλήθειες, θα σας καλέσω να πάτε στη δυτική Αττική και να δείτε τι γίνεται εκεί με τους Ρομά, λόγω της πενίας και της φτώχειας που τους μαστίζει. Και που οφείλονται στα λάθη και την αδιαφορία της πολιτείας. Και που εξαιτίας τους γέμισε η Ελλάδα με Αλβανο-Ρομά, με Ρουμενο-Ρομά, με Βουλγαρο-Ρομά.

Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι αν δεν έχουν δουλειά; Λογικό είναι ότι θα κλέψουν. Ρωτήστε την Αστυνομία να σας πει. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και τελικά την πληρώνουν οι Έλληνες Ρομά, με όλους αυτούς που ήρθαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και δηλώνουν ότι είναι Ρομά.

Δε θα επικαλεστώ το Σύνταγμα για να αναφερθώ στην ελευθερία και στο δικαίωμα των βουλευτών να εκφράζουν τη γνώμη τους και να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Εγώ ζητώ, όμως, να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση που παραβιάζει το Σύνταγμα. Όσα είπα δεν τα παίρνω πίσω και δε θα τα πάρω πίσω ποτέ. Ο λόγος μου ήταν καθαρά πολιτικός, αναφέρθηκα στις προγραμματικές θέσεις του κόμματός μας. Είναι, όμως, δυνατόν να με αποκαλείτε ρατσιστή; Θα σας θυμίσω ότι είμαι παιδί μεταναστών και ο ίδιος έζησα ως μετανάστης. Και αναρωτιέμαι αν δεν ήταν οι δράστες Ρομά, αλλά ήταν Σαρακατσάνοι; Ή ήταν Κρητικοί; Τι θα κάνατε; Και εν πάση περιπτώσει, είναι δυνατόν κάποιος να καίει την περιουσία του άλλου ή να καίει δημόσια περιουσία και να μην τιμωρείται; Είναι δυνατόν, επειδή κάποιος δεν μπόρεσε να κλέψει κάποιον άλλον, να τον απειλεί; Και τελικά να μη γίνεται τίποτα γι’ αυτό;».

Β.Β.