Covid-19: Αυξητικές τάσεις στο Εμβολιαστικό του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας

Covid-19: Αυξητικές τάσεις στο Εμβολιαστικό του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας

Τη μέγιστη δυνατότητα εμβολιασμού που έχουν εξαντλούν καθημερινά τα στελέχη του Εμβολιαστικού Κέντρου Καλαμάτας, που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας στην οδό Πλάτωνος, αφού εμβολιάζονται περίπου 360 άτομα. Το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο έχει δυνατότητα εμβολιασμού έως 372 aτόμων την ημέρα.

Η προσέλευση των νέων ανθρώπων, όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη κα Θεοδωρακοπούλου, έχει αυξηθεί σημαντικά και είναι αυτοί που προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Μέχρι σήμερα, από την έναρξη των εμβολιασμών, στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έχουν γίνει συνολικά 24.553 εμβόλια.

Αυξητική τάση
Η κα Θεοδωρακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της από την πορεία εμβολιασμού στο Κ.Υ., τονίζοντας ότι η τάση είναι αυξητική. Ειδικότερα, τον Απρίλιο έγιναν 3.901, το Μάιο 7.870 και τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στους 10.190 εμβολιασμούς.

Αυξητική είναι η τάση και στα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου από 5-10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 2.526 εμβολιασμοί.

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, τα ραντεβού για εμβολιασμό εξαντλούνται γρήγορα. Αυτή τη στιγμή, για όποιον θέλει να εμβολιασθεί, το ραντεβού του θα ορισθεί από το σύστημα για το συγκεκριμένο κέντρο έπειτα από δύο εβδομάδες.

Καθημερινά προσέρχονται και εμβολιάζονται περίπου 360 άτομα, ενώ είναι ελάχιστες οι ακυρώσεις.

Άλλωστε όπως μας διευκρίνισε η κα Θεοδωρακοπούλου, αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά ή έχει κάποιον λόγο που δεν μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη μέρα το εμβόλιο, το σύστημα παραμένει ανοικτό για το κωδικό του για τις επόμενες 4 μέρες. Έπειτα, λοιπόν, από συνεννόηση με το εμβολιαστικό κέντρο, μπορεί να κάνει το εμβόλιο κάποια από αυτές τις ημέρες.

Το ίδιο δε το προσωπικό επικοινωνεί με όσους έχουν ραντεβού και δεν προσέρχονται στην ώρα τους για να ρυθμίσουν τις δόσεις που θα χρειασθούν, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα εμβόλια χρειάζονται ειδική μεταχείριση και συνθήκες διατήρησης.

Είναι χαρακτηριστικό το πόσο προσεκτική διαχείριση γίνεται από το προσωπικό του Κέντρου, που από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μόνο μία δόση δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί, γιατί παρά τις προσπάθειες για αντικατάσταση ραντεβού που ακυρώθηκε, δεν εντοπίσθηκε άτομο να δεχθεί να εμβολιασθεί.

«Οι νέοι θέλουν τη ζωή τους πίσω»
Οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι αργά το βράδυ, εκτός Κυριακής. «Όλοι στο εμβολιαστικό κέντρο δουλεύουμε ως ομάδα. Δεν κοιτάμε ειδικότητα. Όλο το προσωπικό, από τους γιατρούς μέχρι τα κορίτσια που φροντίζουν τον κόσμο στην αναμονή, δουλεύουμε χωρίς καμία διαμαρτυρία. Πρέπει να βάλουμε πλάτη τώρα και δε μας παίρνει να κάνουμε τίποτα άλλο. Κανείς μας δε μιλάει ούτε για ρεπό ούτε για άδεια. Αν μπορέσουμε να πάρουμε άδεια, θα είναι μόνο όταν δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο πρόγραμμα εμβολιασμού», σημείωσε η υπεύθυνη.

Ο τελευταίος εμβολιασμός της μέρας μπορεί να είναι ακόμα και λίγο πριν από τις 10.00 το βράδυ, με το προσωπικό να φροντίζει για κάθε έναν εμβολιασμό, αφού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρακοπούλου «κάθε δόση του εμβολίου έχει ένα όνομα επάνω».

Οι νέες ηλικίες είναι αυτές που κυριαρχούν πλέον στους εμβολιασμούς και προσέρχονται στο Κέντρο χωρίς κανέναν ενδοιασμό. «Τα παιδιά έρχονται και δεν κάνουν ερωτήσεις. Δε σταυροκοπιούνται, δε φοβούνται αν θα… βγάλουν ουρές», είπε χαριτολογώντας η κα Θεοδωρακοπούλου και συνέχισε: «Τα παιδιά θέλουν τη ζωή τους πίσω. Έρχονται συνειδητοποιημένα και αποφασισμένα».

Ωστόσο, έχει μειωθεί η προσέλευση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 60 ετών.

Της Βίκυς Βετουλάκη