Σημειώσεις για την επιστολική νουβέλα «Άρης»

Σημειώσεις για την επιστολική νουβέλα «Άρης»

Ζωή, Φως, Γη, Σύμπαν, Ον
-Στην κα Ελένη Κοφτερού και στον κ. Μιχάλη Μακρόπουλο

” Μα παραπέρα μια ζωή, ζωή άλλη,της γης ο υμέναιος και του αιθέρα,μ’ όλο το φως, μ’ όλο το μάγεμά της έλαμπε η μέρα. Και των πνευμάτων ας μας κινούσεν αεροδεμένους ίδιο ένα γνέμα.Έβραζε μέσα σου, με της νιότης τη φλόγα, το αίμα. Και των πνευμάτων κι ας μας κινούσεναεροδεμένους ίδια αλυσίδα. Με πήρε η σκέψη ξανά· και ολόμακρασε βάθη σε είδα ”
( Κωστής Παλαμάς , Παθητικός ύμνος στ. 125 – 135 ) .

Στην καθημερινή μας ζωή, ως ανθρώπινα όντα, χρησιμοποιούμε συχνά και εκτεταμένα απτικό τρόπο όταν αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας. Ο Eisenberger (2012) το ορίζει ως μία από τις πιο οδυνηρές και συναισθηματικά δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένα άτομο, καθώς ενέχει τον κίνδυνο να βλάψει την ικανότητά του να σχετίζεται με άλλα άτομα ». Τι συμβαίνει όμως στον εγκέφαλό μας; Ο Morese ανέφερε μερικές εξελιγμένες τεχνικές, όπως η λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε αυτόν τον τύπο εμπειρίας. «Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από πολλές έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα αποκλεισμού στρατολογεί τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του φυσικού πόνου, της πρόσθιας μόνωσης και του ραχιαίου τμήματος του πρόσθιου φλοιού cingulate.» Αυτά τα αποτελέσματα επισημαίνουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά για τον κοινωνικό πόνο και τη σωματική πόνος, από τη χρήση παρόμοιων λέξεων (δηλαδή, νιώθω πληγωμένος, αισθάνομαι έντονη δυσφορία, πόνος, απομόνωση, μοναξιά, απόσταση) έως βιολογικούς μηχανισμούς », συνεχίζει ο Morese.

Μία μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Morese και τους συναδέλφους του στα Πανεπιστήμια της Βιέννης και του Τορίνο, διερευνήθηκαν για πρώτη φορά οι επιπτώσεις διαφόρων τύπων κοινωνικής υποστήριξης στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών περιοχών του κοινωνικού πόνου. Μετά από την εμπειρία του κοινωνικού πόνου, δύο διαφορετικοί τύποι κοινωνικής υποστήριξης προσφέρθηκαν σε κάθε συμμετέχοντα από έναν αγαπημένο: συναισθηματική υποστήριξη μέσω επαφής με το χέρι και υποστήριξη αξιολόγησης μέσω της ανάγνωσης μηνυμάτων κειμένου χρήσιμων για την κατανόηση και την κατανόηση της κατάστασης που βιώθηκε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μείωση στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κατά την εμπειρία του κοινωνικού πόνου μετά από συναισθηματική υποστήριξη.από την άλλη πλευρά, μετά την υποστήριξη της αξιολόγησης, μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση της περιοχής του εγκεφάλου που συνήθως σχετίζεται με τη ρύθμιση των αρνητικών συναισθημάτων και πιο ενεργοποιημένη σε καταθλιπτικούς ασθενείς, εμφανίστηκε ο κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός. Η επαφή που δίνεται από ένα αγαπημένο άτομο μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα και πώς αντ ‘αυτού η απλή ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει την αντίληψη της κοινωνικής απόστασης και των αρνητικών συναισθημάτων.

Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε μπορεί έτσι να μας οδηγήσει να βάλουμε τους ατομικούς και ομαδικούς πόρους μας για να εφαρμόσουμε νέες διαδικασίες κοινωνικοποίησης και έτσι να νιώσουμε πιο κοντά. ( Eisenberger NI (2012). Οι νευρικές βάσεις του κοινωνικού πόνου: στοιχεία για κοινές αναπαραστάσεις με σωματικό πόνο. Ψυχοσωματική ιατρική , 74 (2), 126–135) , Morese, R., Lamm, C., Bosco, FM, Valentini, MC, & Silani, G. (2019). Η κοινωνική υποστήριξη διαμορφώνει τους νευρικούς συσχετισμούς που διέπουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κοινωνική γνωστική και συναισθηματική νευροεπιστήμη , 14 (6), 633–643.

Ένα λογισμικό, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, θε μας επέτρεπε να υπολογίσουμε την απόσταση μεταξύ των ανθρώπων ακριβώς και σε πραγματικό χρόνο, διαγράφοντας αμέσως τα καταγεγραμμένα δεδομένα ( ;;;) , μια συλλογή δεδομένων που θα πραγματοποιείται χωρίς να στοχεύει στην αναγνώριση ατόμων (;;;) . Χωρίς την αποθήκευση εικόνων αλλά την χρησιμοποίηση της απόστασης μεταξύ ατόμων σε πραγματικό ή μη χρόνο ;;; ”Με πήρε η σκέψη ξανά” Κωστής Παλαμάς , Παθητικός ύμνος στ.134 […] με πήρε η μουσική ξανά  2015 Magdelayna Music. Written by Cern. Remix & Additional Production by Adam Rodziewicz. / The Message (Magdelayna’s Apollo Mix) και αναρωτήθηκα – κρατώντας στα χέρια μου την επιστολική Νουβέλα ΄΄Άρης” των κ.κ Μιχάλη Μακρόπουλου και Ελένης Κοφτερού- γι΄άλλη μια φορά – πως ”χώρεσαν” τόσες Επιστήμες μαζί σε μια επιστολική Νουβέλα ;; Πόσο επίκαιρο !!!!!!!!!

Του Γιώργου Φερετζάκη
Νομικού, συγγραφέα, Τ.ΕΠ.ΣΥΝ ΚΕΠΕ Νομικής Αθηνών, ΣΤΔΕ ΥΔΝ