Ταλιμπάν, Τουρκία, γυναικεία δικαιώματα και γεωπολιτική

Ταλιμπάν, Τουρκία, γυναικεία δικαιώματα και γεωπολιτική

Αναρωτιέμαι πόσο τυχαία ήταν η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα Δικαιώματα των Γυναικών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν τώρα στο Αφγανιστάν.

Μήπως ο Ερντογάν, γνωρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν είχε διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου 2021, παρουσία εκπροσώπων των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, είχε προνοήσει να τους προσεγγίσει στρώνοντας το δρόμο, για να επεκταθεί γεωπολιτικά αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη; Λέω, μήπως… καθώς με τους Ταλιμπάν όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών είναι πλέον talis qualis (ίδιος- όμοιος).

Να υπενθυμίσουμε σημειολογικά ότι η Τουρκία, μετά την παραπάνω ειρηνευτική διάσκεψη, είχε αποχωρήσει επίσημα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα Δικαιώματα των Γυναικών στο τέλος του περασμένου Ιουνίου.

Όπως διαφαίνεται, όλα έχουν έναν ειρμό. Πιο επιτήδεια προσέγγιση δε θα μπορούσε να κάνει, καθώς η οικονομία της Τουρκίας βυθίζεται από την ασφυκτική πίεση που δέχεται η λίρα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και τους κακούς χειρισμούς όπως και τα σκάνδαλα του περιβάλλοντος του Τούρκου προέδρου.

Τώρα, με τη φυγή των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, δημιουργείται ένας ακόμη χερσαίος διάδρομος- «δρόμος του μεταξιού», ο οποίος ξεκινώντας από την Κίνα θα καταλήγει μέσω Αφγανιστάν στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν επιπλέον, τον οποίο οι Ταλιμπάν χαρακτηρίζουν φίλο, αποκτά πρόσβαση στο υπέδαφος του Αφγανιστάν, αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επειδή είναι πάμπλουτο σε σπάνιες γαίες (ορυκτά χημικά στοιχεία), οι οποίες είναι απαραίτητες και υπερπολύτιμες στη χρήση νέων τεχνολογιών (κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) και «πράσινης» ενέργειας.

Πλην αυτών, το Αφγανιστάν διαθέτει τεράστια κοιτάσματα πολύτιμων λίθων, τους οποίους πωλούσαν οι Ταλιμπάν στη μαύρη αγορά και αγόραζαν όπλα. Από εδώ και πέρα, θα τα αγοράζουν νόμιμα από την Τουρκία, της οποίας η αμυντική βιομηχανία πλασάρεται ανάμεσα στις γοργά αναπτυσσόμενες του πλανήτη.

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και των… ανόητων (Ελλάς), τρέχουν και δε φτάνουν. Ο Ερντογάν, με 500 συμβούλους, αναλύει καθημερινά τι συμβαίνει στον πλανήτη και δημιουργεί εξελίξεις. Η Ελλάδα, παρά τη στρατηγική και γεωπολιτική της θέση, είναι υποταγμένη στους προαγωγούς της, έπεται των εξελίξεων ασθμαίνοντας και υπογράφει ετεροβαρείς υπέρ των άλλων συμμαχίες που τη μειώνουν εθνικά, συρρικνώνοντας παράλληλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Βλέπε Πρέσπες και ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο.

Tου Δημήτρη Γιατράκου