Πρόβλεψη για διεύρυνση των ΒΙΠΕ Μελιγαλά και Σπερχογείας

Πρόβλεψη για διεύρυνση  των ΒΙΠΕ Μελιγαλά και Σπερχογείας

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) υπήρξε αντικείμενο ενημέρωσης από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Νίκα και δημάρχους.

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, προχθές στην Τρίπολη με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, αρμόδιο για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων, τον Κωστή Μουσουρούλη, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης και τον Ορέστη Καβαλάκη γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Ο περιφερειάρχης με τους κυβερνητικούς παράγοντες επισκέφθηκαν διαδοχικά τους Δήμους που περιλαμβάνονται στο Εδαφικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ), δηλαδή τους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, όπου είχαν συναντήσεις με τους δημάρχους, τους οποίους και ενημέρωσαν για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) και τον προγραμματισμό για την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα, στην αρκαδική πρωτεύουσα είχαν συνάντηση με τον Κώστα Τζιούμη, στη Μεγαλόπολη με τον Θανάση Χριστογιαννόπουλο, στο Μελιγαλά με την Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και στη Δημητσάνα με τον Στάθη Κούλη, οι οποίοι αναγνώρισαν την ανάγκη να προηγηθεί η Μεγαλόπολη, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τις παρεμβάσεις.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι κατά τις προχθεσινές συναντήσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τους αυτοδιοικητικούς των πιο πάνω τεσσάρων Δήμων, επισημάνθηκαν και τα εξής:

Όσον αφορά στο Δήμο Οιχαλίας, επισημάνθηκε η ανάγκη να διευρυνθεί χωρικά η ΒΙΠΕ Μελιγαλά, όπως και αυτή στη Σπερχογεία -κοντά στην Καλαμάτα- καθώς υπάρχει έλλειψη μεγάλων οικοπέδων τα οποία προσελκύουν επενδύσεις.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι δύο αυτές περιοχές θα επηρεαστούν θετικά από τη δυναμική των επενδύσεων στη Μεγαλόπολη.

Από την άλλη πλευρά, εκείνο που έγινε ξεκάθαρο με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ήταν η απόλυτα διακριτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης ως προς την επιδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην περιοχή της, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο Εδαφικό Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο περιφερειάρχης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ειδική μεταχείριση προς την περιοχή της Μεγαλόπολης, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τις συναντήσεις –“είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος για τη διακριτή αυτή μεταχείριση της Μεγαλόπολης, καθώς αποτελούσε παράγοντα τον οποίον είχα εξ αρχής τονίσει και επί ένα χρόνο τώρα με επιμονή επαναλάμβανα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.