Στην Τριφυλία απαιτούν την αναβολή προανάρτησης του Κτηματολογίου

Στην Τριφυλία απαιτούν την αναβολή  προανάρτησης του Κτηματολογίου

Την αναβολή (σ.σ. «ηλεκτρονικό κατέβασμα») της προανάρτησης του Κτηματολογίου απαιτούν ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποί τους, μαζί κι ο δήμαρχος Τριφυλίας, καταγγέλθηκε ότι αυτό που έχει συμβεί είναι σκάνδαλο και ότι πρόκειται για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν στην ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει το Κτηματολόγιο στην Τριφυλία, με ευθύνες και του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο», με τους δύο συλλόγους να κινούνται με ένδικα μέσα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ., Θανάσης Πετρόπουλος, τόνισε ότι «σχεδόν το 90-95% έχουν περάσει στο Κτηματολόγιο χωρίς αποτύπωση πραγματική των οικοπέδων. Το λέω απλά, δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ατελέσφορη διαδικασία διόρθωσης στην οποία θα υποβληθούν οι πολίτες της Τριφυλίας με δικά τους έξοδα για δουλειά που ήδη έχει γίνει, τονίζοντας πως ευθύνεται η ανάδοχος εταιρεία που είχε αναλάβει την κτηματογράφηση κι επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να της ζητήσουν να διορθώσει αυτό που έχει κάνει. Κι αυτό, γιατί ενώ ο κόσμος υπέβαλε τοπογραφικά, αυτά δεν πέρασαν στο σύστημα κι έκανε λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο», εξ ου και πρέπει να ανασταλεί η προανάρτηση και η εταιρεία από μόνη της να προβεί στις διορθώσεις που έχει υποχρέωση να κάνει, γιατί όλα τα στοιχεία της έχουν δοθεί.

«Βλέποντας την προανάρτηση του Κτηματολογίου, αυτό το οποίο έχω να καταθέσω σήμερα είναι η οργή και η αγανάκτηση των μελών του Συλλόγου, των Μηχανικών, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τις δηλώσεις των πολιτών προς το Κτηματολόγιο, όπως και των πολιτών οι οποίοι έρχονται στα γραφεία μας προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία τα οποία έχουν δηλωθεί και τα οποία είναι παντελώς λάθος», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, Νίκος Αναστασόπουλος, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουν αποτυπωθεί, δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη τα όρια τα οποία υποβλήθηκαν με τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Προφανώς, ο ανάδοχος ο οποίος είχε υποχρέωση και από τις τεχνικές προδιαγραφές να παραλάβει τις δηλώσεις, να καταχωρήσει τα στοιχεία και να επεξεργαστεί και τα όρια…

[…] Έχει αναρτήσει το αρχικό υπόβαθρο το οποίο είχε παραλάβει. Δεν έχει βάλει πάνω ούτε μία μολυβιά. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για Κτηματολόγιο χωρίς να έχουμε όρια. Ευθύνη έχει και η Κτηματολόγιο και οι επιβλέποντες μηχανικοί οι οποίοι παρέλαβαν τη μελέτη αυτή και επέτρεψαν την ανάρτησή της με τόσο μεγάλα σφάλματα…».

Επίσης, τόνισε ότι η προανάρτηση πρέπει να αναβληθεί, να δοθεί χρόνος στον ανάδοχο να λάβει υπόψη του και να καταχωρήσει τα όρια που του υποβλήθηκαν και στη συνέχεια να γίνει προανάρτηση.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, είπε ότι αυτό που έγινε και είδε «μας ξαναφέρνει στο παρελθόν, στο παλιό, στην ιστορία του κτηματολογίου αλά παλαιά». Και τόνισε: «Συντάσσομαι κι εγώ και ως Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο», σημειώνοντας ότι θα κάνουν ενημερώσεις και στο υπουργείο και στους βουλευτές, γιατί «είναι απαράδεκτο αυτό το οποίο γίνεται και πρέπει κάποια στιγμή να μπει τάξη. Να μην παίρνουν οι εταιρείες τα λεφτά και να μην κάνουν αυτό το οποίο πρέπει, όχι μόνο στο Κτηματολόγιο…».

Ο πολιτικός μηχανικός, Στέφανος Μαγγανάς, παραλλήλισε τη συμπεριφορά της αναδόχου εταιρείας για το Κτηματολόγιο στην Τριφυλία σαν ένα εργολάβο που ανέλαβε να φτιάξει ένα κτήριο σ’ έναν ιδιώτη, παρήγγειλε τα υλικά που χρειάζεται και τελικώς τα έβαλε στη μέση του οικοπέδου, τα ανακάτεψε και παρέδωσε ένα σωρό από μπάζα για το κτήριο το οποίο έπρεπε να φτιάξει…

Ο δικηγόρος Τρύφωνας Λαμπούσης τόνισε ότι «η ανάδοχος εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με το Ελληνικό Κτηματολόγιο με συγκεκριμένους όρους. Η σύμβαση αυτή, από τη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν εφαρμόστηκε σε κανέναν απολύτως όρο ουσιαστικά. Άρα, λοιπόν, υπάρχει πλήρης αθέτηση, από την εταιρεία, των συμβατικών της υποχρεώσεων…», συμπληρώνοντας ότι «οι ευθύνες της είναι τεράστιες και είναι ευθύνες, από πλευράς νομικής μιλάμε, και αστικές και ποινικές, διότι ο κόσμος έχει καταβάλει τεράστια ποσά και το ποινικό αδίκημα στο οποίο η εταιρεία έχει υποπέσει είναι κακουργηματικής φύσης.

Πρέπει η εταιρεία να το αντιληφθεί αυτό και πρέπει, για να άρει τις συνέπειες των πράξεών της και να αποκαταστήσει τη βλάβη την οποία έχει προξενήσει σε όλο το Δήμο Τριφυλίας, να αντιληφθεί ότι πρέπει να αναλάβει – ούτως ή άλλως έχει συνομολογήσει το λάθος, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί από το Σύλλογο Μηχανικών – να διορθώσει η ίδια. Να προσπαθήσει και η ίδια να άρει τις συνέπειες…».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
Σε κοινή απόφαση που έλαβαν τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας αναγράφεται: «Τη Δευτέρα 23/8 έγινε η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο στο Νομό Μεσσηνίας που περιλαμβάνει και την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας που είχε προαναγγελθεί επίσημα από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ από τον Ιούλιο μήνα. Η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο ηλεκτρονικά μέσω των κωδικών taxis από τον κάθε ένα που υπέβαλε δήλωση των στοιχείων των ακινήτων και των ορίων που καταχωρήθηκαν από τον ανάδοχο που παρέλαβε τις δηλώσεις και την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης διόρθωσης σε περίπτωση λαθών εντός προθεσμίας 45 ημερών, δηλαδή έως τις 6 Οκτώβρη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Από τους μέχρι σήμερα εκτεταμένους ελέγχους που έχουμε κάνει στο διάστημα των δύο εβδομάδων για δηλώσεις που υποβάλλαμε, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά στα όρια των γεωτεμαχίων το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει στην Τριφυλία σε ποσοστό 90%, ενώ υπάρχουν και λάθη στα υπόλοιπα στοιχεία σε μικρότερο βαθμό.

Δηλαδή, δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση. Οι πολίτες για όλα αυτά είχαν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα συνταγμένα από μηχανικούς με επίγειες μετρήσεις συντεταγμένων και είχαν πληρώσει και το ανάλογο κόστος εμπιστευόμενοι την ανακοίνωση της 1/2/2019 της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σύμφωνα με την οποία “ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα (εξαρτημένο τοπογραφικό) που διαθέτει συντεταγμένες ΕΓΣΑ που χρησιμοποιεί το Εθνικό Κτηματολόγιο”.

Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ανάδοχος θα είχε τηρήσει τους όρους της δημόσιας σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων που υπέγραψε και θα είχε επεξεργαστεί και καταχωρήσει τα όρια που του υποβλήθηκαν, ενώ οι επιβλέποντες μηχανικοί της μελέτης από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα είχαν κάνει τη δουλειά τους που είναι να διασφαλίσουν ότι ο ανάδοχος εκπληρώνει τους όρους της σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων, μιας και πρόκειται για δημόσια σύμβαση και όχι για ιδιωτική τους υπόθεση.

Αντ’ αυτού τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν έγινε και ο ανάδοχος για την Τριφυλία που είναι η εταιρεία ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. (Λεωφ. Μεσογείων 427, Αγ. Παρασκευή 153 43), ανάρτησε τα ακίνητα σύμφωνα με το αρχικό προκαταρκτικό υπόβαθρο που διέθετε χωρίς να έχει προβεί σε καμία επεξεργασία και καταχώριση ορίων με βάση τις δηλώσεις που τους υποβλήθηκαν, με αποτέλεσμα οι πολίτες που περίμεναν να έχει καταχωρηθεί σωστά η ιδιοκτησία τους, αλλά και εμείς οι επαγγελματίες που τους υποστηρίξαμε και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στη σύνταξη ενός αξιόπιστου συστήματος κτηματολογίου για την περιοχή μας, να έχουμε περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο. Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρείας ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. αλλά και του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μην προχωρήσει στην προανάρτηση, αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Αν δε ληφθούν μέτρα για την ορθή επανυποβολή της μελέτης, θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην περιοχή μας τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.λπ.), όπου όλοι μας πολίτες και επαγγελματίες θα μετέχουμε σε έναν ατελείωτο και φαύλο κύκλο διορθώσεων με το ανάλογο οικονομικό κόστος, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας που το Κτηματολόγιο έχει αστοχήσει, ενώ το κράτος θα εισπράττει φόρους και τέλη.

Επιπλέον, η διόρθωση των στοιχείων και των ορίων των ακινήτων στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάρτηση για να γίνει πρέπει να υποβληθεί ένσταση με το ανάλογο παράβολο και τεκμηρίωση της διόρθωσης από μηχανικό, όπου το αίτημα θα διαβιβαστεί στην επιτροπή ενστάσεων που θα αποφανθεί σε απροσδιόριστο χρόνο, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές που οι επιτροπές ούτε καν λειτουργούν, ενώ σε επόμενα στάδια θα χρειάζεται μέχρι και δικαστική απόφαση για να διορθωθούν τα όρια. Γιατί, λοιπόν, οι πολίτες που ήταν συνεπείς με τις αρχικές ανακοινώσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ να υποστούν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία;

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ καθολικό αίτημα όλων των μελών των Συλλόγων μας και των Διοικητικών Συμβουλίων που τους εκπροσωπούν είναι η απόφασή μας προς την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και τον ανάδοχο για ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ώστε να δοθεί ο χρόνος στον ανάδοχο να διορθώσει την κτηματολογική βάση με τα όρια που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα που του υποβλήθηκαν και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση.

Στο επιχείρημα ότι “έχετε το δικαίωμα υποβάλλετε αιτήσεις διόρθωσης σύμφωνα με τη διαδικασία της προανάρτησης και ο ανάδοχος θα τα διορθώσει στο επόμενο στάδιο της ανάρτησης”, απαντάμε ότι δεν είναι δυνατόν εντός 45 ημερών να υποβάλλουμε διορθώσεις για δηλώσεις που χρειάστηκε 1.5 χρόνος για να υποβληθούν και εντέλει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τα ίδια πράγματα που έχουμε υποβάλει συμβάλλοντας έτσι στην αναξιοπιστία του κράτους, επειδή ο ανάδοχος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και η επίβλεψη του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ δεν τον έλεγξε.

Καλούμε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ να συζητήσει και να υποστηρίξει με σχετικό ψήφισμα το ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ.

Επίσης, καλούμε τους βουλευτές του νομού μας να αναδείξουν το ζήτημα στη Βουλή υποστηρίζοντας το άνω αίτημά μας».

Του Ηλία Γιαννόπουλου