Ζητήθηκαν εξηγήσεις από ΔΕΥΑΚ και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για τη λυματολάσπη στην Εύα

Ζητήθηκαν εξηγήσεις από ΔΕΥΑΚ και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για τη λυματολάσπη στην Εύα

Στις ενέργειες στις οποίες προέβη η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όταν ενημερώθηκε για την εναπόθεση λυματολάσπης σε κτήμα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Εύα, αναφέρθηκε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο  αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Όπως σημείωσε, υπήρξε καταγγελία από ιδιώτη και άμεσα δόθηκε έγγραφη εντολή στο Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) και την Παρασκευή 27 Αυγούστου έγινε αυτοψία στο χώρο.

Εξηγήσεις
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την έκθεση του κλιμακίου, η εναπόθεση ιλύος (λυματολάσπης) προερχόμενη από τις Ε.Ε.Λ. Καλαμάτας (Βιολογικού Καθαρισμού), σε ακάλυπτη έκταση  εντός του ακινήτου.

Η λυματολάσπη είχε στερεά μορφή με αρκετή υγρασία και έντονη δυσοσμία και διαφαινόταν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κομποστοποίησης. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι η λυματολάσπη που είχε εναποτεθεί στο συγκεκριμένο ακίνητο προερχόταν από τις εγκαταστάσεις του.

Ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι ακολούθως ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι, καταρχάς τηλεφωνικά, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα απομάκρυνσης του υλικού, κάτι που ολοκληρώθηκε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα και με νεότερη αυτοψία του κλιμακίου ΚΕΠΕ τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Περαιτέρω, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο νομοθετικό πλαίσιο, ζητήθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΕΥΑ Καλαμάτας και ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ), να εκφράσουν τις απόψεις τους και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αδειοδοτήσεις για την εναπόθεση – διάθεση της λυματολάσπης στο ακίνητο στην Εύα.