Από 30-40% πτώση κίνησης στην εστίαση το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα

Από 30-40% πτώση κίνησης στην εστίαση το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα

Πτώση που άγγιξε και το 40% κατέγραψε η κίνηση στη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης στην Καλαμάτα το Σαββατοκύριακο με την εφαρμογή των νέων μέτρων, με αρκετά προβλήματα να καταγράφονται και με πολλούς πελάτες να μη θέλουν να συνεργασθούν.

Χθες στην Τρίπολη ξεκίνησε το διήμερο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης με τίτλο «εστίαΖΩ» και στο οποίο συμμετέχουν 30 Σύλλογοι απ’ όλοι την Ελλάδα, όπου και θα κυριαρχήσει το θέμα των νέων μέτρων, ενώ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Και πρώτη και αντιδράσεις
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν άλλο ένα πολύ δύσκολο για την εστίαση στην Καλαμάτα, με τα νέα μέτρα να φέρνουν  σε δεινή θέση καταστηματάρχες και πελάτες.

Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, σημείωσε ότι τα μηνύματα που έλαβαν στο Σύλλογο από το σύνολο των μελών τους ήταν ότι σημειώθηκε μείωση στην κίνηση κατά 30-40%. «Δυστυχώς, υπήρχαν και πολλά προβλήματα με κόσμο, γιατί πολλοί δε δέχονταν τον έλεγχο, ενώ τα προηγούμενα μέτρα τα είχαν δεχτεί καλύτερα. Ο κόσμος δεν ήταν συγκαταβατικός, αντέδρασε και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν επιθετικός. Περισσότερη πτώση καταγράφηκε στα βραδινά μαγαζιά και λιγότερη στα πρωινά», πρόσθεσε ο κ. Μαλαπέτσας.

Το «χτύπημα», όπως είπε, ήταν διπλό για τα καταστήματα της εστίασης, καθώς από τη μία σημειώθηκε μείωση στην κίνησή τους και από την άλλη, λόγω των νέων μέτρων, ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν το κόστος απασχόλησης ενός ακόμα ατόμου για τον έλεγχο πιστοποιητικό και ταυτοπροσωπίας των πελατών.

Πανελλήνιο Συνέδριο
Από χθες, όπως συνέχισε ο κ. Μαλαπέτσας, ξεκίνησε στην Τρίπολη το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εστίασης με συμμετοχή από 30 πρωτοβάθμια σωματεία από όλη την Ελλάδα.

Το ζήτημα των νέων μέτρων ήταν αυτό που απασχόλησε την πρώτη ημέρα και όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκαδίας, Δημήτρης Κεκετσίδης: «Η εστίαση πληρώνει βαρύ τίμημα. Τα νέα μέτρα αποτελούν πλήγμα για εμάς και δυσκολεύει τη βιωσιμότητά μας. Εγκλωβισμένοι σε μία επιχειρησιακή αβεβαιότητα, το σίγουρο είναι ότι μόνο με τη σύμπραξη των κρατικών και των τοπικών φορέων θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και δε θα υπάρξει πρόβλημα σοβαρό στις οικογένειές μας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναπτυχθούν θέματα όπως τα εργασιακά, τα φορολογικά, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα πνευματικά δικαιώματα, ο αιγιαλός, οι κανονιστικές των Δήμων, η ηχορύπανση και το νομικό πλαίσιο αυτής, ενώ τα συμπεράσματά του θα προωθηθούν στους αρμοδίους φορείς και αρχές.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο συνδιοργανώνει το estiasigreece, ενώ το στηρίζουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη