Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στήνονται δεκαέξι εκλογικά κέντρα στη Μεσσηνία

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στήνονται δεκαέξι εκλογικά κέντρα στη Μεσσηνία

Κάλπες σε 813 σημεία σε όλη τη χώρα και σε 25 πόλεις του εξωτερικού θα στηθούν την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 12 Δεκεμβρίου, για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

Ειδικότερα, στη Μεσσηνία θα στηθούν κάλπες στα εξής σημεία: Καλαμάτα (4 εκλογικά κέντρα στο Πνευματικό Κέντρο), στο Δημαρχείο Καρδαμύλης, δύο στο Δημαρχείο Μεσσήνης, στο δημοτικό κατάστημα Πεταλιδίου, στο Δημαρχείο Οιχαλίας (Μελιγαλάς),  στα δημοτικά καταστήματα Κορώνης, Βλαχόπουλου, Πύλου, στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, στα δημοτικά καταστήματα Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Κοπανακίου. 

Δικαίωμα ψήφου
Όπως ενημερώνει η ΕΔΕΚΑΠ, δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο και είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος, και επιπλέον όσοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος, σύμφωνα με όσα ορίζει το Άρθρο 4 του Καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα: «Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δε συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα.

Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής». 

Σημειώνεται ότι η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στη διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Επίσης, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες οργάνωσης και υλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 3 ευρώ μόνο κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 5/12/2021.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον πρώτο γύρο οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται.

Εφόσον δεν αναδειχθεί πρόεδρος κατά την εκλογική διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου 2021, θα επαναληφθεί η διαδικασία σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι θα έχουν ήδη ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών (5/12/2021), με βάση το σχετικό μητρώο ψηφισάντων που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Ελλάδας ή του εξωτερικού διευκολύνονται, ίδιο ή διαφορετικό από αυτό που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Έντονοι φόβοι για αλλοίωση του αποτελέσματος
Έντονη η ανασφάλεια που καταγράφεται στις δηλώσεις βασικών υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά σε κίνδυνο αλλοίωσης του αποτελέσματος από φέροντες άλλη κομματική ταυτότητα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για στελέχη της Ν.Δ. που τηλεφωνούν «υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου μιλά για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στις εκλογές ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, καταγγέλλοντας πως στελέχη της Ν.Δ. τηλεφωνούν με σκοπό τον επηρεασμό της ψήφου. «Ξέρω ότι στελέχη της Ν.Δ. παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δε θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο. Προφανώς κάτι φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ ξαναμπαίνει στο προσκήνιο της πολιτικής, αλλά τα αντισώματα της παράταξης είναι δυνατά και όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να παίξουν ρόλο αυτές οι παρεμβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για μένα είναι απαράδεκτο να έρθουν να ψηφίσουν άνθρωποι έχοντας στην τσέπη τους συγχρόνως κομματική ταυτότητα της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτό δεν είναι πολιτικός πολιτισμός, είναι εισβολή στα εσωτερικά ενός κόμματος. Εγώ προσωπικά καλώ όλους τους ανθρώπους που μας έχουν ψηφίσει παραδοσιακά και μας ψήφισαν και το 2019 ή όσους ψήφισαν άλλο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, το έχουν μετανιώσει και θέλουν να ξανασυναντηθούμε στην προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Α.Π.