Επέτειος Πολυτεχνείου: Ημέρα μνήμης με μηνύματα και συγκεντρώσεις

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ημέρα μνήμης με μηνύματα και συγκεντρώσεις

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, απηύθυναν χθες το πρωί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Δημήτρης Φαββατάς, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Σωτήρης Ξανθάκης.

Κοινή συνισταμένη το γεγονός ότι τα αιτήματα του ’73 παραμένουν επίκαιρα και σήμερα, παρά τη μεσολάβηση δεκάδων χρόνων από τότε.

Σχετικά με τη σημερινή ημέρα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, υπογράμμισε: «Η σημερινή εκδήλωση μας φέρνει στη μνήμη εκείνες τις ημέρες του Πολυτεχνείου. Το Εργατικό Κέντρο θα αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, μιας και τα γεγονότα που το πλαισίωσαν αποτελούν κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων, και σηματοδοτούν τον αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, τα παραπάνω συνιστούν έναν αγώνα ο οποίος είναι διαρκής, και στον οποίο τα συνδικάτα πρέπει να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να υπερασπίσουν μια σειρά από βασικά ζητήματα, όπως είναι η εργασία, η παιδεία και η υγεία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι τα αιτήματα τα οποία βρίσκονται και στις μέρες μας υπό διεκδίκηση, εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, είναι εκείνα τα οποία αφορούν στην πλήρη και σταθερή εργασία, στην ισχυρή κοινωνική προστασία, καθώς και στις ανθρώπινες συνθήκες στην εργασία».

Το δικό του κάλεσμα για το σημερινό εορτασμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρης Φαββατάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες με το μήνυμά του να είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. 48 χρόνια μετά την ηρωική εκείνη νύχτα του Νοέμβρη του ’73 ανακαλούμε τα αιτήματα των φοιτητών, των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου, του πνεύματος, απέναντι στην καταπάτηση της δημοκρατίας και στην τρομοκρατία. Εκείνοι οι φοιτητές προέβαλαν μόνο τη φλόγα της νιότης και το όραμα για ελευθερία και δικαιοσύνη, εντούτοις τα οράματα αυτά έχουν μείνει ανεκπλήρωτα. Η παιδεία και η υγεία υποβαθμίζονται, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται βάναυσα. Έτσι, ο σημερινός εορτασμός αποτελεί συνέχεια στις μάχες που θα δοθούν, εν μέσω πανδημίας».

Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Σωτήρης Ξανθάκης, θέλοντας να επικοινωνήσει το δικό του μήνυμα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και απευθύνοντας ιδιαίτερο κάλεσμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάθε 17 Νοεμβρίου η σκέψη μας και η καρδιά μας ταξιδεύει εκεί, στο χώρο του Πολυτεχνείου. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών και του λαού κατά της δικτατορίας παραμένει και σήμερα ένας από τους φάρους που φωτίζουν τους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία».


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973, ήταν η κορύφωση μιας πορείας αντίστασης του Λαού ενάντια στη χούντα. Οι φοιτητές, μαζί με την εργαζόμενη νέα γενιά, καθώς και τους εργαζομένους, όρθωσαν σθεναρά το ανάστημά τους ενάντια στη δικτατορία.

Η εξέγερση συμπύκνωσε τους πόθους για δημοκρατία και λευτεριά ενός βασανισμένου Λαού, ο οποίος για σχεδόν τριάντα χρόνια έβλεπε να του στερούν το «Ψωμί», την «Παιδεία» και την «Ελευθερία».

Αυτές οι τρεις λέξεις συνεχίζουν να είναι επίκαιρες και σήμερα. Αποκτούν στις μέρες μας ιδιαίτερη σημασία, όπου τα εργασιακά δικαιώματα, η συνδικαλιστική δράση και οι λαϊκές κατακτήσεις βρίσκονται υπό διωγμό, από μια σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντας μιας στενής ολιγαρχίας, και έχει βάλει στην κλίνη του Προκρούστη το δικαίωμα στην εργασία, στον αξιοπρεπή μισθό, στην παιδεία, στην υγεία.

Ο αγώνας πρέπει και, οφείλει να συνεχιστεί:

Για να μπει φραγμός και να πούμε «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ», σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, τις ΣΣΕ, και την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.

Για να ανασυγκροτηθεί το Κοινωνικό Κράτος, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Για να ηττηθεί η ακροδεξιά και τα νεοφασιστικά μορφώματα.

Καλούμε τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες να διατρανώσουν, μαζικά, μαχητικά και ειρηνικά, την απαίτησή τους για περισσότερη Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια.

Αταλάντευτα και ανυποχώρητα, να δώσουν το «παρών» στη σημερινή μέρα μνήμης, τιμώντας την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φορέων:

6.00 το απόγευμα στην κεντρική  πλατεία Καλαμάτας.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Γιώργος Κανέλης
Αν. γενικός γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Κάλεσμα για το Πολυτεχνείο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σήμερα Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας θα δώσει το «παρών» και θα τιμήσει τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «τους χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«48 χρόνια μετά την ηρωική εκείνη νύχτα του Νοεμβρίου του 1973», σχολιάζεται ακόμη σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτριο Γ. Φαββατά, «ανακαλούμε σήμερα τα αιτήματα των φοιτητών, των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου και του πνεύματος. Απέναντι στη βία των τανκς, στην τρομοκρατία και στην καταστολή των καταπατητών της δημοκρατίας οι φοιτητές προέβαλαν μόνο τη φλόγα της νιότης τους και το όραμά τους για ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα.

48 χρόνια μετά και, δυστυχώς, τα οράματά τους έχουν μείνει ανεκπλήρωτα και τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Η παιδεία και η υγεία υποβαθμίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται βάναυσα, ενώ ο ρατσισμός, ο φασισμός και η μισαλλοδοξίας απειλούν την κοινωνία μας.

Απέναντι σε αυτά ουδείς δικαιούται να μένει απαθής και άπραγος. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης μας να δώσουν το “παρών” στις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, για να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεσης και βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ότι… Το Πολυτεχνείο ζει».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

«Όλοι στη συγκέντρωση των σωματείων, σήμερα Τετάρτη, 17 Νοέμβρη, στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου» αναφέρει το κάλεσμα από τα Συνδικάτα Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ν. Μεσσηνίας, Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Ν. Μεσσηνίας και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού, Ξενοδοχείων Ν. Μεσσηνίας για τη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό κάλεσμα: «48 χρόνια από το Νοέμβρη του ’73 που οι φοιτητές όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών με τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου.

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του.

Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή που μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

Σήμερα οι απεργίες που βγαίνουν παράνομες, η καταστολή με ΜΑΤ και χημικά σε κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, μέχρι και σε αυτές των πυροσβεστών (!!!), αποδεικνύουν ότι η καταστολή πηγαίνει πάντα χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική!

O νόμος Χατζηδάκη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων με κορυφαία την κατάργηση του 8ώρου, το χτύπημα στο δικαίωμα στη απεργία, την παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των συνδικάτων. Όμως οι ηρωικοί και νικηφόροι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων στην e-food και την Cosco αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την απουσία εμβολιαστικού σχεδίου, έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα!

Δική μας απάντηση ο δρόμος του αγώνα και όπλο η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση.  Τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 και τα επίκαιρα μηνύματα του Πολυτεχνείου, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών».


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για εξέγερση του Πολυτεχνείου

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου απευθύνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας.

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά», επισημαίνεται σχετικά, «η εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα παραμένει φωτεινός φάρος και οδηγός κάθε δημοκρατικού αγώνα.

Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί τα αιτήματά του είναι πάντα επίκαιρα. Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, κάθε μέρος όπου άνθρωποι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, στη μάχη ενάντια στο φασισμό και για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών.

Μια μέρα σαν αυτή αποδίδουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε λάμψη μέσα στο σκοτάδι της επτάχρονης δικτατορίας, κάθε προσπάθεια ανατροπής της επαίσχυντης τυραννίας.

Έχουμε χρέος να θυμόμαστε, αλλά και υποχρέωση να συνεχίζουμε τον αγώνα στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Αγώνα για ελευθερία, ενδυνάμωση και επέκταση της δημοκρατίας, κοινωνική δικαιοσύνη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού και της αναθεώρησης της Ιστορίας προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό. Αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, ειδικά σε στιγμές όπως οι σημερινές, κατά τις οποίες η πανδημία αναδεικνύει τη σημασία των κοινών αγαθών και του κοινωνικού κράτους.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας καλεί τη νεολαία, τους εργαζομένους, τους ανέργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που διοργανώνουν τα συνδικάτα και οι κοινωνικοί φορείς του νομού, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, σήμερα Τετάρτη, 17 Νοέμβρη, στις 6.00 μ.μ.»


«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

«Το Πολυτεχνείο ζει,

ο αγώνας συνεχίζεται»

Για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέδωσε ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου».

Όπως αναφέρεται: «48χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ΖΕΙ για να μας υπενθυμίζει τους αγώνες του χθες και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα για Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Κοινωνική Απελευθέρωση.

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή και αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Μια κυβέρνηση:

Που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη των χιλιάδων νεκρών της πανδημίας: Δε στήριξε, αλλά υπονόμευσε το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνει απροστάτευτη τη νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς να στοιβάζεται σε ανεπαρκή ΜΜΜ, συγχωνεύει σχολεία και πολλαπλασιάζει τα τμήματα με τριάντα παιδιά ανά τάξη. Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν επέβαλε κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό στους μαζικούς χώρους εργασίας. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Που φέρνει το λαό στα όρια της εξαθλίωσης με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, την ενεργειακή φτώχεια.

Που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, με κίνδυνο φτωχά νοικοκυριά να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Που θέλει να τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα

Που σαρώνει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία: Με τον κατάπτυστο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, την πρωτοφανή βία απέναντι στις διαδηλώσεις, τις διαρκείς αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

Που έχει βάλει στο στόχαστρο τη νεολαία: Στοχεύει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης μέσα στα πανεπιστήμια, εγκαθιστώντας την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καταργώντας το άσυλο, για να μπορέσει να επιβάλει τις διαγραφές των φοιτητών, τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, τις συγχωνεύσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Παράλληλα, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής πετάει εκτός πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες μαθητές.

Που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και καταστρέφει το περιβάλλον

Που η εγκατάλειψη της αντιπυρικής προστασίας, της αντιπλημμυρικής θωράκισης, των υπηρεσιών και μέσων πολιτικής προστασίας οδηγούν σε τραγικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και οι πλημμύρες που ήδη ξεκίνησαν, από τις πρώτες μεγάλες βροχοπτώσεις.

Ένα χρόνο πριν ο λαός και η νεολαία στάθηκαν απέναντι στις αύρες και στα ΜΑΤ και πέτυχαν να σπάσει η σιωπή που επέβαλε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία. Αψήφησαν την πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων και κράτησαν ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Σήμερα, απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης της Ν.Δ., απέναντι στην καταστολή και την αντίληψη της κυριαρχίας του “νόμος και τάξη”, ο φετινός εορτασμός και η διαδήλωση του Πολυτεχνείου πρέπει να δώσουν ένα βροντερό μήνυμα ότι 48 χρόνια μετά, για ψωμί, παιδεία, δουλειά, ελευθερία, μένει ζωντανός και θα ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά. Το Πολυτεχνείο, χωρίς να αντιγράφεται, μας καλεί να αναζητήσουμε και να ακολουθήσουμε το σύγχρονο πρωτότυπο και ανεπανάληπτο ανατρεπτικό δρόμο, το δρόμο του συλλογικού αγώνα για να ανατραπούν οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβάλει κοινωνικό μεσαίωνα.

Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” καλεί τους φίλους της να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου για να τιμήσουμε την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και να φωνάξουμε δυνατά:

48 χρόνια τώρα η ίδια ιστορία.

Ψωμί – Παιδεία -Ελευθερία .

Το Πολυτεχνείο ζει. Ο αγώνας συνεχίζεται».