Σημαντικές οι υπηρεσίες που θα προσφέρει στο νοσοκομείο τομογράφος για αναίμακτες αξονικές στεφανιογραφίες

Σημαντικές οι υπηρεσίες που θα προσφέρει στο νοσοκομείο τομογράφος για αναίμακτες αξονικές στεφανιογραφίες

Σημαντική και πολύ κρίσιμη αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα επιφέρει η ευόδωση των προσπαθειών να εφοδιασθεί η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα με πολυτομικό αξονικό τομογράφο, όπου θα διενεργούνται αναίμακτες αξονικές στεφανιογραφίες, καθώς κι άλλες πολύ σημαντικές εξετάσεις.

Μάλιστα, πρόσφατα ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου στην Καλαμάτα, Μανώλης Μάκαρης, βρέθηκε στην Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στον τομέα της αναίμακτης αξονικής στεφανιογραφίας.

Υπάρχει κονδύλι
Μάλιστα, μιας και υπάρχει σχετικό κονδύλι προμήθειας του συγκεκριμένου ιατρικού εξοπλισμού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως μας είπε σε ερώτησή μας ο κ. Μάκαρης, έχει γίνει σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και αυτή την περίοδο η πρόταση επανεξετάζεται, ενώ το βλέπουν θετικά και ο περιφερειάρχης Π. Νίκας και η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη.

Ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι η προμήθεια του αξονικού στεφανιογράφου θα βοηθήσει, όχι μόνο το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, αλλά όλα τα τμήματα. «Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Άλλωστε, τώρα χρειάζεται να υπάρχουν δύο αξονικοί τομογράφοι, διότι αν έχουμε περιστατικό covid, ο τομογράφος μετά πρέπει να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα κλειστός, για να απολυμανθεί, κι αν ενδιάμεσα χρειασθεί για κάποιον ασθενή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

«Ο τομογράφος που θα είναι για τις αξονικές στεφανιογραφίες είναι πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ειδικότητες», συμπλήρωσε ο διευθυντής της Καρδιολογικής, προσθέτοντας ότι τώρα στη Μεσσηνία μόνο ένα ιδιωτικό κέντρο κάνει αξονική στεφανιογραφία και η αναμονή είτε μέσω του Δημοσίου είτε ιδιωτικά είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος, ο κ. Μάκαρης είπε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των ακτινολόγων.

Ο συγκεκριμένος αξονικός τομογράφος θα έχει υψηλή διακριτική ικανότητα με 128 τομές, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ροή συλλεγομένων δεδομένων, μεγάλη ανατομική κάλυψη (κάλυψη μυοκαρδίου σε 4 καρδιακούς παλμούς), συντόμευση του χρόνου της εξέτασης και, κατά συνέπεια, μείωση της δόσης ακτινοβολίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη