Δ.Σ. Τριφυλίας: «Υπομονή είκοσι μέρες κι έχουμε τελειώσει με το Αλιμάκι»

Δ.Σ. Τριφυλίας: «Υπομονή είκοσι μέρες κι έχουμε τελειώσει με το Αλιμάκι»

Ο Γ. Ασημακόπουλος απάντησε σε ερώτηση του Σ. Κουκούμη, παρεμβάσεις Παρασκευόπουλου και Τσαφαρά

«Υπομονή είκοσι μέρες κι έχουμε τελειώσει με το Αλιμάκι» τόνισε κατ’ επανάληψη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, απόντος του δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γεώργιος Ασημακόπουλος.

Το θέμα των σκουπιδιών που καίγονται στον παράνομο σκουπιδότοπο Αλιμακίου και των συνεπειών τους, παρά τις υποσχέσεις του κ. Λεβεντάκη, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αίσχος που υπάρχει τόσο καιρό, καύση των σκουπιδιών στο Αλιμάκι. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής “τρώνε” τις διοξίνες με τον τόνο. Είχε υποσχεθεί ο κ. δήμαρχος, στους κατοίκους που κάνανε διαμαρτυρίες, ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα είχε λυθεί το θέμα για να πηγαίνουν σε χώρους αδειοδοτημένους. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας έκανε μια συμφωνία να πηγαίνουν στην πρώτη μονάδα που θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ και θα σταματήσει. Εδώ υπάρχει μαύρο σκοτάδι στους κατοίκους της Τριφυλίας. Δεν ξέρουμε ούτε πότε και πού θα πάνε τα σκουπίδια, ούτε τι θα χρεωθεί στις πλάτες του τριφυλιακού λαού αυτή η διαχείριση που πάτε να κάνετε, έχουν ξεκινήσει οι προηγούμενοι βέβαια αλλά κι εσείς δεν αλλάξατε ρότα…».

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γεώργιος Ασημακόπουλος, είπε: «Θέλω να σας ενημερώσω, σήμερα πρώτη φορά θα ακουστεί ότι πετύχαμε να φτιάξουμε ανακυκλώσιμες γωνίες, έτσι ώστε να μειώσουμε τα ανταποδοτικά, γιατί ξέρετε από την προηγούμενη θητεία ότι ο τόνος φτάνει από 80 μέχρι 110 ευρώ. Τα ’χουμε πει αυτά. Προχωράμε σ’ αυτό ώστε όσο καλύτερο να πιάσουμε λιγότερα τ’ ανταποδοτικά τέλη που θα είναι στους δημότες.

[…] Προσπαθούμε να προχωρήσουμε και σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτηρίων, έτσι ώστε να μειώσουμε τ’ ανταποδοτικά τέλη που θα είναι για τα σκουπίδια…

[…] Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για να φτιάξουμε αυτές τις γωνίες βάσει του σχεδίου που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια.

[…] Υπομονή είκοσι μέρες κι έχουμε τελειώσει με το Αλιμάκι…

[…] Ναι, συμφωνώ, υπάρχει πρόβλημα. Δόξα τω Θεώ υπάρχει κατανόηση από τους πολίτες. Λογικές οι διαμαρτυρίες τους. Κι εγώ άμα ζούσα εκεί, αυτό θα είχα. Αλλά υπομονή τουλάχιστον είκοσι μέρες, τελείωσε το θέμα του Αλιμακίου. Να γνωρίζετε, η φωτιά είναι καθαρά απ’ το νερό που έχει βρέξει αυτές τις μέρες, δημιουργεί οξυγόνο και παίρνει φωτιά μόνο του. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ίδιος ο Δήμος να έχει βάλει φωτιά τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό έγινε ανάφλεξη γιατί υπάρχει το τρίπτυχο: φωτιά, καύσιμη ύλη, οξυγόνο.

[…] Δεν είναι ο δήμαρχος να σας διαβεβαιώσει. Να ξέρετε ότι ο Δήμος Τριφυλίας είναι απ’ τους πρώτους Δήμους που θα μεταφέρει τα σκουπίδια του στην Παλαιοχούνη. Κατ’ εξαίρεση. Και μετά στην Οιχαλία όταν φτιαχτεί. Ήδη έχουμε παραγγείλει δύο κοντέινερ…».

Σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», Γιάννης Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψε για να πάνε τα σκουπίδια του στην Παλαιόχουνη, με τον κ. Βλάχο να του λέει: «Αίτημα έκανε να φέρει τα σκουπίδια εκτός νομού. Αυτό και για ’μας». Τότε ο κ. Ασημακόπουλος παρατήρησε: «Ισχύει και για εμάς. Θα το δείτε» και τον κ. Παρασκευόπουλο να σχολιάζει: «Οι είκοσι μέρες περνάνε εύκολα».

Απαντώντας ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε: «Σας εγγυώμαι εγώ προσωπικά ότι τουλάχιστον 1η Δεκέμβρη ξεκινάει. Χθες μίλαγα με τον αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Τσουκαλά, ήδη έχει προχωρήσει, το ’χει προχωρήσει ο δήμαρχος αυτό. Τα πρώτα σκουπίδια που θα φύγουνε εκτός άλλου νομού, που δεν υπάρχει, είναι του Δήμου Τριφυλίας. Είναι δεδομένο».

Τότε ο κ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε: «Βλέπω ότι γίνεται ένα παιχνίδι ποιος Δήμος θα πρωτομπεί. Μακάρι να είμαστε κι εμείς».

Ερώτηση για το «πώς θα μεταφερθούν τα σκουπίδια του Δήμου Τριφυλίας στην Παλαιόχουνη» έθεσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτης Τσαφαράς, με τον κ. Ασημακόπουλο να απαντά: «Υπάρχουν δύο λύσεις. Ή θα βγούμε εμείς να πάρουμε δικά μας μηχανήματα μέσω αυτού που τα διαχειρίζεται ή η ίδια η εταιρεία».

Εν συνεχεία ο κ. Τσαφαράς αντέτεινε: «Άρα εμείς δεν το έχουμε λύσει ακόμα, άρα σε είκοσι μέρες δεν μπορεί να είναι εφικτό αυτό», με τον κ. Ασημακόπουλο να απαντά πως οι είκοσι μέρες που είπε είναι για το Αλιμάκι.

Επιμένοντας ο κ. Τσαφαράς ρώτησε: «Με δικά μας (σ.σ. μέσα);» και ο κ. Ασημακόπουλος απάντησε: «Με δικά μας. Η αποκομιδή γίνεται με δικά μας μηχανήματα».

«Έχουμε τέτοια μηχανήματα;» ρώτησε ο κ. Τσαφαράς, με τον κ. Ασημακόπουλο να του απαντά: «Το πολύ σε δέκα μέρες θα ’χουμε και το press container, είναι δρομολογημένο».

Στη συνέχεια ο ίδιος και ο κ. Βλάχος αναφέρθηκαν στην προμήθεια και μια παράταση που δόθηκε, με τον κ. Τσαφαρά να τονίζει πως το επισημαίνει, επειδή βλέπει εκείνα που έχουν αγοράσει εδώ και μήνες να μην κυκλοφορούν…

Του Ηλία Γιαννόπουλου