Εφορία: Πέντε παρατάσεις-ανάσα

Εφορία: Πέντε παρατάσεις-ανάσα

Η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας, με τους δεκάδες θανάτους καθημερινά και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους, έχει ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα και καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες ενισχύσεις, επιλέγεται από το υπουργείο Οικονομικών η τακτική των παρατάσεων υποχρεώσεων προς την εφορία για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

1. ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Η επιστροφή των ποσών που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022 και να ολοκληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, μετά φυσικά από το «κούρεμα» που θα υποστούν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο φορολογούμενος ή τον τρόπο αποπληρωμής που θα επιλέξει.

Με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ σχεδιάζεται η έναρξη αποπληρωμής από το Μάρτιο του 2022, αν και οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν εξάμηνη παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Πάντως, η παράταση τουλάχιστον τριών μηνών είναι σχεδόν βέβαιη.

2. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο θα δοθεί παράταση και μάλιστα γενναία. Πέρυσι είχε χορηγηθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου ενώ φέτος θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Εκτός από τη διευκόλυνση των κατόχων αυτοκινήτων, η παράταση διευκολύνει και τον προϋπολογισμό. Τα ποσά που θα εισπραχθούν το 2022 θα εγγραφούν στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από έσοδα, προκειμένου να μειωθεί αισθητά το έλλειμμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε, το 2021 είναι ένα έτος χαμένο δημοσιονομικά, οπότε και να λείψει ένα σημαντικό μέρος από τα τέλη κυκλοφορίας, δε θα έχει καμία επίπτωση, καθώς ισχύει και η «ρήτρα διαφυγής» της Κομισιόν, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

3. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 ισχύουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, και καθώς παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός στα συμβολαιογραφεία, σχεδιάζεται να δοθεί παράταση ενός μήνα.

Η παράταση θα αφορά στα ακίνητα για τα οποία θα έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022, με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Έτσι ο φόρος μεταβίβασης θα είναι λιγότερος, σε σχέση με εκείνον που θα πλήρωναν, εάν εφαρμόζονταν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές.

4. ΡΥΘΜΙΣΗ 36-72 ΚΟΡΩΝΟ-ΔΟΣΕΩΝ
Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία για την ένταξη στις 36-72 δόσεις των χρεών της πανδημίας. Όμως, από τις περίπου 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αίτηση λιγότεροι από 30.000.

Εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι και το ενδεχόμενο της παράτασης είναι ορθάνοιχτο.

5. ΠΑΓΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Την επέκταση και το 2022 του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων μελετά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς περισσεύουν 100 εκατ. ευρώ από το ποσό των 450 εκατ. που ήταν διαθέσιμο για το 2021.

Σημειώνεται πως το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών προβλέπει το συμψηφισμό των υποχρεώσεων προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ των πληττόμενων επιχειρήσεων, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους ή τέλη.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος