Φοβισμένος ο κόσμος από την αύξηση των κρουσμάτων αποφεύγει τις εξόδους

Φοβισμένος ο κόσμος από την αύξηση  των κρουσμάτων αποφεύγει τις εξόδους

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας: Ολοκληρωτικό το χτύπημα στην εστίαση μετά και τα νέα μέτρα

Σε ισχύ είναι από σήμερα το πρωί στις 6.00 τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η μουσική στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα οποία θα λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εξαίρεση αποτελεί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα. Επιπλέον, απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και τα πάρτυ σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, με τη δεύτερη περίπτωση να αφορά στα πάρτι σε σπίτια airbnb.

Έτσι, ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης δέχεται άλλο ένα πλήγμα και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας «ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Ακόμα και τις μέρες των Χριστουγέννων που δεν υπήρχαν αυτοί οι περιορισμοί, εξήγησε, η πτώση στα καταστήματα έφτασε στο 50% σε σχέση με το 2019.

Πτώση 50%
Η κατάσταση, όπως είπε ο κ. Μαλαπέτσας, άρχισε και πάλι να είναι άσχημη στην εστίαση και τη διασκέδαση από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων το Νοέμβριο. «Από τότε άρχισε να μειώνεται η δουλειά και να έχουμε μείωση που φτάνει το 50%. Μετά την ανακοίνωση και των τελευταίων μέτρων η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Κι αυτό ισχύει για όλο τον κλάδο της εστίασης όχι μόνο για τα κέντρα διασκέδασης. Τα κρούσματα πλέον είναι πολλά και υπάρχει αβεβαιότητα και φόβος στον κόσμο. Ακόμα και για έναν καφέ φοβάται ο άλλος να πάει. Υπάρχει σύγχυση και κακή ψυχολογία κι αυτοί είναι παράγοντες που δε βοηθούν τον κόσμο να απελευθερωθεί και να βγει», πρόσθεσε.

Τα δε νέα μέτρα που ξεκίνησαν από σήμερα είναι πισωγύρισμα για τους καταστηματάρχες, σχολίασε ο κ. Μαλαπέτσας. «Τώρα υπάρχει φόβος και στους εμβολιασμένους. Είχε καταφέρει η κυβέρνηση να μας πείσει ότι, εφόσον εμβολιασθούμε, θα έχουμε ελευθερία, αλλά ούτε αυτό υπάρχει πλέον», συμπλήρωσε.

Μέτρα στήριξης
Σχετικά με τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, ο κ. Μαλαπέτσας δήλωσε ότι η κίνηση ήταν πολύ υποτονική και μετά τα νέα μέτρα δεν μπορούν να μιλούν για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, αφού τα περισσότερα ήδη ακυρώθηκαν: «Όσες επιχειρήσεις είχαν ανακοινώσει ρεβεγιόν, από χθες αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους. Όλα τα καταστήματα έχουν ήδη προμηθευτεί πρώτες ύλες για να κάνουν ρεβεγιόν και τώρα πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Είναι μεγαλύτερη ζημιά αυτό που γίνεται τώρα, με τα μέτρα να αλλάζουν κάθε ημέρα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας κατέληξε λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει αντισταθμιστικά μέτρα για το πλήγμα έχουν δεχτεί οι επιχειρήσεις τους και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να είναι επιθετική στους επιχειρηματίες και να λέει “δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης και χρήματα” και να δει πώς μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες. Τη στιγμή που εφαρμόζονται μέτρα εξαιτίας των οποίων οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δουλέψουν στο 100%, πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης. Είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνει αυτό η κυβέρνηση. Μπορεί για το 2021 να μην προλαβαίνει να κάνει κάτι, αλλά για το 2022 ο προϋπολογισμός είναι ανοικτός και πρέπει να ανακοινώσει μέτρα στήριξης».

Της Βίκυς Βετουλάκη