Η απογραφή δεν αλλάζει το χάρτη των εδρών στη Μεσσηνία

Η απογραφή δεν αλλάζει το χάρτη των εδρών στη Μεσσηνία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε ολόκληρη τη χώρα. Η φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, που ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή προς το κοινό για τροποποιήσεις / διορθώσεις μέχρι αύριο 17 Δεκεμβρίου.

Όσοι δεν μπόρεσαν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Αναφερόμενος στη σημασία της όλης διαδικασίας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος,  επανέλαβε σε δηλώσεις του την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών. Ειδικότερα: “Αυτός είναι o μήνας απογραφής των πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Η απογραφή γίνεται κάθε δέκα χρόνια. Έτσι η επόμενη απογραφή θα γίνει το 2031. Στο διάστημα αυτό ο πληθυσμός για κάθε Δήμο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις χρηματοδοτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

Τα χρήματα που έρχονται, λοιπόν, στο Δήμο μας, στο Δήμο Καλαμάτας, έχουν άμεση σχέση και με τον πληθυσμό του Δήμου ο οποίος προκύπτει από την απογραφή. Αν λοιπόν θέλουμε ο Δήμος να έχει ικανές χρηματοδοτήσεις για έργα που είναι αναγκαία, όπως οδοποιία, αγροτικοί δρόμοι κ.λπ., θα πρέπει όλοι να απογραφούμε.

Απογραφείτε όχι μόνο εσείς, αλλά να προτρέψετε και όσους διαμένουν στο Δήμο Καλαμάτας να σπεύσουν να απογραφούν, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του Δήμου μας. Η απογραφή είναι ένα σημαντικό βήμα για να προσφέρουμε στον τόπο μας”.

Από την άλλη πλευρά, με την απογραφή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τυχόν μεταβολές στις έδρες των εκλογικών περιφερειών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού από την προηγούμενη απογραφή του 2011.

Οι αυξομειώσεις, που είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν, θα έχουν τελικά αντίκτυπο στην κατανομή των εδρών και στο σχεδιασμό όλων των κομμάτων, τα οποία αλλού θα χάνουν και αλλού θα κερδίζουν έδρες. 

Η «Καθημερινή» παρουσίασε μια πρώτη εκτίμηση που είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης των εκλογικών καταλόγων του 2011 και του 2021, όπου καταγράφεται η μεταβολή στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεταβολή του πληθυσμού σε συνολικά 16 εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταβολές θα υπάρξουν μόνο στο Νομό Λακωνίας, που φαίνεται να χάνει μία έδρα (από 3 σε 2).
Α.Π.