Π. Κατσίβελας: «Απορώ αν ο κ. δήμαρχος ξανάρθει ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Π. Κατσίβελας: «Απορώ αν ο κ. δήμαρχος ξανάρθει  ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο»

Αιχμές και από Πανουσιοπούλου, Τσαφαρά, Ανδρινόπουλο, Δριμή

Την απουσία του δημάρχου Τριφυλίας από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επισήμανε προ ημερήσιας διάταξης στην 39η τακτική συνεδρίαση του Σώματος ο τέως δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτης Κατσίβελας, κάνοντας λόγο για απαξίωση προς τα πρόσωπα που εκφράζουν την κοινωνία, καθώς και τον ίδιο το θεσμό. Παράλληλα, άφησε μομφή για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας: «Βλέπω να μην έχει και πολύ καλή σχέση με τη νομιμότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος με την τοποθέτηση Κατσίβελα για την απουσία του κ. Λεβεντάκη από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας κινήθηκε η Μαρία Πανουσιοπούλου, ενώ αιχμηρές ήταν οι τοποθετήσεις του Παναγιώτη Τσαφαρά, του Στάθη Ανδρινόπουλου και του Δημήτρη Δριμή.

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε: «Εκπλήσσομαι και απορώ τελικά αν ο κ. δήμαρχος ξανάρθει ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι μια συμπεριφορά η οποία αφενός εκφράζει τον ίδιον, κι αν θέλετε μεταφράζει σε εμάς ποια είναι η εκτίμηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και στην αντιπροσώπευση της κοινωνίας, κι αν θέλετε προς αυτό το θεσμό τον ίδιο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχουνε λόγια για χαρακτηρισμούς, όμως όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε και κυρίως καταλαβαίνει η κοινωνία ότι υπάρχει μια απαξίωση τόσο ως προς τα πρόσωπα που εκφράζουν την κοινωνία, τόσο προς το όργανο που εκφράζει την κοινωνία και γενικώς ο κ. δήμαρχος έχει ένα έλλειμμα και ως προς το σεβασμό στους θεσμούς της Δημοκρατίας, αν θέλετε και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα, έχει μια απόσταση από το θέμα του πώς πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος, με μελέτες, με εγκρίσεις έργων, με αδειοδοτήσεις. Βλέπουμε ότι η Δημοτική Αρχή προχωράει σε δραστηριότητες οι οποίες “έτσι μας κάπνισε κάποια στιγμή”. Τέλος, βλέπω να μην έχει και πολύ καλή σχέση με τη νομιμότητα και το πώς λειτουργούν σ’ ένα εύνομο κράτος. Είναι λυπηρό να εκφράζονται απόψεις, “συγγνώμη”, προς τις ελέγχουσες αρχές, “δεν το ήξερα”. Ξέρετε, δεν υπάρχει άγνοια νόμου…».

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Πρωταγωνίστρια», Μαρία Πανουσιοπούλου, είπε: «Συγκλίνω με αυτά που αναφέρθηκε ο κ. Κατσίβελας. Ο κ. δήμαρχος θα έπρεπε να είναι παρών στις συνεδριάσεις, να συζητούνται τα θέματα αναλυτικά, να ερωτάται από την αντιπολίτευση και να μπορεί να δώσει απαντήσεις…».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτης Τσαφαράς, αναφερόμενος στις μικτές συνεδριάσεις του Σώματος, σημείωσε: «Πρέπει να αναβαθμιστεί το σύστημα με το οποίο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, διότι και στο συμβούλιο που κάναμε με την Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. δεν μπορούσαμε να συνδεθούμε, δεν μπορούν να ακουστούν οι άνθρωποι. Άρα, λοιπόν, αυτοί που συμμετέχουν στα συμβούλια, σήμερα τους έχουμε παρόντες, δεν ακούγονται, δεν μπορούν να μιλήσουν, δεν μπορούν να πάρουν θέση, κατά συνέπεια και η ψήφος τους δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι, διότι δεν έχουν άμεση επικοινωνία με το Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Έρχονται θέματα πιο σοβαρά, υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά θέματα και η άποψη και η σκέψη του καθενός μπορεί ν’ αλλάξει δεδομένα μέσα από τις αποφάσεις του συμβουλίου. Κατά συνέπεια, αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα μας απασχολήσει…».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Τριφυλία ΑλλάΖΕΙ», Στάθης Ανδρινόπουλος, τόνισε: «Εάν κάποιος κοιτάξει τα έδρανα του προεδρείου, θα δει ότι απουσιάζει η Δημοτική Αρχή. Το προεδρείο είναι ουδέτερο. Έπρεπε να υπάρχει είτε ο κ. δήμαρχος είτε κάποιος που τον αντικαθιστά. Και μάλιστα, αν δούμε καλά το νόμο και το ψάξουμε σε βάθος, μπορεί και να ακυρωθεί η συνεδρίαση, γιατί δεν παρευρίσκεται κανένας από τη Δημοτική Αρχή στις θέσεις που κάθεται το προεδρείο. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει δύο πράγματα, όπως τουλάχιστον αυτή την ερμηνεία μπορώ να δώσω: Είτε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα των συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε απαξιώνει να έρθει σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και τα δύο δεν είναι σωστά…».

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας», Δημήτρης Δριμής, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως «υπάρχει ζήτημα – έλλειμμα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου», «δύο χρόνια δεν έχουμε πάρει πρακτικά», «παίρνετε αποφάσεις άκυρες, παίρνετε αποφάσεις που δείχνουν μια προχειρότητα», «έχετε “στραγγαλίσει” τη φωνή των Κοινοτήτων, των προέδρων, των Κοινοτικών Συμβουλίων. Δεν καλούνται πουθενά. Με αποτέλεσμα πολλές αποφάσεις να είναι έωλες.

[…] Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Δήμου, υπάρχει ένα έλλειμμα. Βιώνουμε την άνοδο της ασημαντότητας για δύο χρόνια…».

Για την απουσία του κ. Λεβεντάκη από τη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αντώνιος Βλάχος είπε ότι «έτυχε κάτι έκτακτο στο δήμαρχο και αναχώρησε για Αθήνα», με δημοτικούς συμβούλους εκτός μικροφώνου να σχολιάζουν ότι ο κ. Λεβεντάκης απουσιάζει σχεδόν από όλες τις συνεδριάσεις του Σώματος εδώ και μήνες.

Του Ηλία Γιαννόπουλου