Βαρομετρικό χαμηλό για τον εορταστικό τουρισμό τη Μεσσηνία

Βαρομετρικό χαμηλό για  τον εορταστικό τουρισμό τη Μεσσηνία

Μπορεί η Μεσσηνία να μην αποτέλεσε ποτέ χειμερινό προορισμό, όπως άλλοι κλασικοί προορισμοί για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όμως πάντοτε – και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια – κέρδιζε ένα καλό κομμάτι της «πίτας» τις ημέρες αυτές.

Δυστυχώς, όμως, φέτος η χρονιά εξελίσσεται πολύ κακά και η αισιοδοξία που δημιουργήθηκε τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου έχει εξανεμισθεί με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω πανδημίας.

Οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας δε βλέπουν «φως στο τούνελ» και η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι πώς «θα περάσει» κι αυτός ο δύσκολος χειμώνας και να μη δημιουργηθούν κακές συνθήκες για την επόμενη χρονιά.

Αρνητικά δεδομένα
Η καλή εορταστική ατμόσφαιρα και οι προσιτές τιμές ήταν πόλος έλξης επισκεπτών στην Καλαμάτα για την εορταστική περίοδο. Όμως, φέτος, για άλλη μια χρονιά, τα δεδομένα δεν είναι θετικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, σημείωσε σχετικά ότι δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι διάφοροι φορείς και μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης, ότι «δήθεν έχουμε μπει στον ενάρετο κύκλο του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα, με σημείο αναφοράς τις ορεινές περιοχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων»», όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας με τη μεγάλη απειλή της μετάλλαξης “Όμικρον” και της εμμονής μεγάλου ποσοστού των συμπολιτών μας να μην προστρέχουν για εμβολιασμό για να διαφυλάξουν τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Αυτό αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τον τουρισμό και για την επόμενη χρονιά, αν λάβουμε υπόψη και την απρόβλεπτη με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις ενεργειακή κρίση, που σίγουρα δημιουργεί ανάσχεση των τουριστικών δεδομένων. Όλοι προσβλέπαμε σε κάτι καλύτερο για την επόμενη χρόνια», τόνισε ο κ. Καραλής.

Επίσης, σημείωσε ότι το υγειονομικό πρόβλημα και η ενεργειακή κρίση στην έκταση που πλέον έχει διαμορφωθεί δημιουργούν μεγάλη δυσκολία και δεν είναι εύκολο πλέον να έχουν οι επαγγελματίες του τουρισμού τις προσδοκίες που εξέφραζαν το Σεπτέμβριο, οπότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Δύσκολος χειμώνας
Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, ο κ. Καραλής  υπογράμμισε: «Τα μηνύματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε με το ευρύ κοινό και οι επικείμενες γιορτές δε θα μας βρουν στη Μεσσηνία με ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών και επισκεπτών, όπως υπό άλλες συνθήκες θα συνέβαινε».

«Εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι βρισκόμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα και έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε ανά πάσα στιγμή και εφόσον εξελιχθούν καλύτερα τα πράγματα και αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης ο τουρισμός. Κατά τα λοιπά, μόνο ευχές μπορούμε να εκφράσουμε για όλους τους συμπολίτες μας. Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και την υπομονή τους, διότι θα περάσουμε πράγματι ένα πολύ δύσκολο χειμώνα», κατέληξε ο κ. Καραλής, συμπληρώνοντας ότι τα νέα μέτρα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για να διοργανωθούν εκδηλώσεις και ρεβεγιόν.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαβάζουμε δημοσιεύματα με υπεραισιόδοξες προβλέψεις εν όψει Χριστουγέννων. Δυστυχώς, αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας ξενοδόχος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ από όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις της ανά την Ελλάδα, σχετικά με την πληρότητα στα αστικά ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των επαρχιακών πόλεων, είναι απογοητευτικά».

Χαμηλά ποσοστά κρατήσεων
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κ Τάσιος,  η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά – αν και έχουμε ήδη μπει στο Δεκέμβριο – δεν ξεπερνά το 50% – 60%, με εξαίρεση ορισμένους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς και περιοχές που έχουν θεματικά πάρκα, που καταγράφουν λίγο υψηλότερη κινητικότητα.

«Ο δεύτερος χειμώνας της πανδημίας, λοιπόν, εξακολουθεί και παραμένει “ψυχρός” και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), προκειμένου να “ζεσταθεί” η αγορά.

Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας δεν έχει μπει σε ένα καθεστώς τύπου lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφή για τον τουρισμό. Ωστόσο, όσο υπάρχει πανδημία η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Η χειμερινή περίοδος έχει διάρκεια 120 μέρες. Δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 15νθήμερο, που μάλιστα δεν είναι για την ώρα εξασφαλισμένο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημίες 18 μηνών. Πόσο μάλλον, όταν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η αγορά πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία επιχειρήσεων, που παλεύουν να εξέλθουν της παρατεταμένης απραξίας.

Η τουριστική κίνηση αποτυπώνεται με βάση τα στοιχεία των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και αυτές που στηρίζουν την απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στα παράνομα καταλύματα “θολώνει”, όπως φαίνεται, την πραγματική εικόνα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις τουριστικής ανάκαμψης», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη