Αυξήθηκε ο τζίρος των καταλυμάτων και της εστίασης στη Μεσσηνία τον περασμένο Νοέμβριο

LOCK DOWN

Σημαντική αύξηση σημείωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο τζίρος των επιχειρήσεων της Μεσσηνίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (παροχή καταλύματος), σημειώνοντας αύξηση 53,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ικανοποιητική ήταν η αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις της εστίασης κατά 18,4%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών το Νοέμβριο 2021 σημείωσε αύξηση 120% σε σχέση με το Νοέμβριο 2020.

Άλμα και για τον τζίρο της εστίασης
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών το Νοέμβριο του 2021 σημείωσε αύξηση 70% περίπου σε σχέση με το Νοέμβριο 2020.

Η δημοσίευση
Να τονίσουμε ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με αυτήν την τομεακή δημοσίευση παρουσιάζει τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης.

Οι κλάδοι αυτοί τίθενται διαχρονικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της βαρύτητας που έχουν στη διαμόρφωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αλλά και της εκτεταμένης διασποράς τους, με σημαντική παρουσία σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και σημαντική συμβολή στις αντίστοιχες τοπικές οικονομίες της Ελλάδας, συχνά συσχετιζόμενη με το τουριστικό προϊόν της χώρας. Παράλληλα, η παρακολούθηση και διακριτή δημοσίευση της εξέλιξης των μεγεθών των κλάδων αυτών καθίσταται επιτακτική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που αυτοί υπέστησαν λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μπορούν να αναδείξουν, σε αναλυτικό τοπικό επίπεδο, την τρέχουσα εξέλιξη των επιδόσεων, σε όρους κύκλου εργασιών, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε βασικούς κλάδους του τομέα του τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο να παράσχουν άμεσα χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Σε μία γενικότερη εικόνα για τις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 118.795.969 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 166,9% σε σχέση με το Νοέμβριο 2020, οπότε είχε ανέλθει σε 40.515.640 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών το Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 115.707.850 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 95,7% σε σχέση με το Νοέμβριο 2020, οπότε είχε ανέλθει σε 59.128.712 ευρώ.
Α.Π.