Ηλίας Ηλιόπουλος: Το να φτιάχνεις παιχνίδια είναι πολύ πιο δημιουργικό και ευχάριστο από το να παίζεις!

Ηλίας Ηλιόπουλος: Το να φτιάχνεις παιχνίδια είναι πολύ πιο δημιουργικό και ευχάριστο από το να παίζεις!

Ο 12χρονος δημιουργός του Santa and the Dino, Ηλίας Ηλιόπουλος, μίλησε στο «Θ» γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στο διαγωνισμό του Ιδρύματος Ευγενίδου, χωρίς μάλιστα να παραλείπει να ευχαριστήσει τους υπεύθυνους και τους διοργανωτές για την ευκαιρία που του έδωσαν να δημιουργήσει και να διαγωνιστεί, εξασφαλίζοντας τελικά ένα απροσδόκητο για τον ίδιο βραβείο, καθώς μάλιστα το μεγαλύτερο μέλος της ομάδας «Προγραμματιστές της Μεσσήνης», δεν κατάφερε, λόγω αυξημένων σχολικών υποχρεώσεων, να βοηθήσει ουσιαστικά.

Βοήθησε όμως ο μικρός αδελφός του, ο Οδυσσέας Ηλιόπουλος, καθώς μαζί εμπνεύστηκαν τη θεματολογία του Άι Βασίλη εναντίον των δεινοσαύρων!

«Συμμετείχα για να μάθω να φτιάχνω, προγράμματα και παιχνίδια. Δεν περίμενα ότι θα είναι εύκολο να μάθω και να καταφέρω να δημιουργήσω το δικό μου παιχνίδι και πολύ περισσότερο δεν περίμενα τη διάκριση. Είμαι πολύ χαρούμενος για την 3η θέση, ενώ όλες οι συμμετοχές ήταν πολύ καλές, με ενδιαφέρουσες ιδέες.

Ξέρω ότι οι γονείς ανησυχούν ότι αφιερώνουμε πολλές ώρες στο κομπιούτερ, αλλά νομίζω ότι καταφέρνω να κρατάω μια ισορροπία, γι’ αυτό και δεν έχω φτιάξει περισσότερα προγράμματα. Κάνω παράλληλα και πολλά άλλα πράγματα, όπως αυτό τον καιρό που βοηθάω στο καταφύγιο σκύλων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας.

Θα έλεγα στα παιδιά της ηλικίας μου να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό. Το να φτιάχνεις παιχνίδια είναι τελείως διαφορετικό από τα να παίζεις παιχνίδια, πολύ πιο δημιουργικό και σου δίνει πολύ μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση.

Το σχολείο δεν μας βοηθάει σε αυτό, δίνει έμφαση στη θεωρία, ενώ θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον για τα παιδιά εάν είχε τέτοια προγράμματα» λέει ο «χάλκινος» πρωταθλητής του διαγωνισμού Μini Jam Arcade.

Η μαμά του Ηλία, Σταυρούλα Πεζώνη, επισημαίνει ότι τα on line εκπαιδευτικά προγράμματα αναπτύχθηκαν την περίοδο της «καραντίνας» και ικανοποιήθηκε το αίτημα να διατηρηθούν και μετά, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά της επαρχίας να συμμετάσχουν. Τόσο ο Ηλίας όσο και ο μικρότερος γιός της οικογένειας έχουν παρακολουθήσει αρκετά προγράμματα τεχνολογίας και αστρονομίας, τα περισσότερα δωρεάν ή με μικρό αντίτιμο. Και η ίδια δεν κρύβει την προσπάθεια να ελέγξει τον χρόνο ενασχόλησης των παιδιών της με τους υπολογιστές, όμως η παρακολούθηση τέτοιων προγραμμάτων και πολύ περισσότερο η δημιουργία εφαρμογών αποτελεί δημιουργική απασχόληση και επιτρέπει στους μικρούς πολίτες του ψηφιακού σύγχρονου κόσμου να ζουν στην εποχή τους…

«MINI JAM ARCADE»-ΔΥΟ ONLINE ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ UTECH LAB ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Τρίτο βραβείο για τους Messini Programmers με το παιχνίδι Santa and the Dino!

Την 3η θέση στον 2ο on line διαγωνισμό Μini Jam Arcade κατέκτησε η ομάδα Messini Programmers, που αποτελείται από τον Ηλία Ηλιόπουλο και τον Βασίλη Ίκκα. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι που δημιούργησαν οι μαθητές από την Μεσσήνη είναι το Santa and the Dino, θέτοντας την πρόκληση στους παίκτες να βοηθήσουν τον Άι Βασίλη να ξεπεράσει το εμπόδιο των δεινοσαύρων και να παραδώσει τα τελευταία δώρα κάτω από το δέντρο που βρίσκεται στον παγωμένο λόφο στην άκρη του νησιού…

Οι διοργανωτές αναφέρουν για τους διαγωνισμούς και τη λειτουργία του UTECH LAB του Ιδρύματος Ευγενίδου:

Το Mini Jam Arcade είναι ένας εκπαιδευτικός online διαγωνισμός που απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 12 – 18 ετών με ζητούμενο την ανάπτυξη ενός 2D platformer game με θέμα Christmas Adventure. Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα την εβδομάδα 11 – 18 Δεκεμβρίου 2021 και συμμετείχαν σε αυτόν ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Όταν η δυναμική ομάδα του UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκίνησε τον σχεδιασμό του διαγωνισμού Mini Jam Arcade, δεν περίμενε ότι πάνω από 30 ομάδες θα εμφανίζονταν από το…. πουθενά και θα διεκδικούσαν μία από τις 10 θέσεις που είχε στην διάθεσή της.

Μπορείς όμως να περιορίσεις τον ενθουσιασμό και την δημιουργική διάθεση των εφήβων; Ποτέ!

Κάπως έτσι ο ένας διαγωνισμός απέκτησε δίδυμο αδελφό και δύο Mini Jam arcades πραγματοποιήθηκαν με απίστευτη επιτυχία. Τόση ώστε το έργο της κριτικής επιτροπής να γίνει δύσκολο και ο συναγωνισμός ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους να απογειώσει το αποτέλεσμα.

Πραγματοποιήθηκαν δύο διαγωνισμοί σε λίγο περισσότερο από 1 μήνα. Συμμετείχαν 26 ομάδες από όλη την Ελλάδα και περισσότεροι από 80 διαγωνιζόμενοι που ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν στην διάθεσή τους 1 εβδομάδα για να ετοιμάσουν και να παραδώσουν το δικό τους Αrcade παιχνίδι.

1ος Διαγωνισμός Mini Jam Arcade
Θέμα: FANTASY ADVENTURE, 20-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

1ο Βραβείο
Όνομα ομάδας: Black Lizard Devs (Παναγιώτης Τ. και Γιώργος Φ.-Αθήνα). Παιχνίδι: In the Woods.

2ο Βραβείο
Όνομα ομάδας: White Sox (Βασίλης Κ. και Κάτια Κ.-Αργοστόλι Κεφαλλονιάς). Παιχνίδι: Giant Building

3ο Βραβείο
Όνομα ομάδας: Evagelos and Giannis (Ευάγγελος Σ. και Γιάννης Ρ.-Αθήνα). Παιχνίδι: Colourful Knight

2ος  Διαγωνισμός Mini Jam Arcade
Θέμα: CHRISTMAS ADVENTURE, 11-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

1ο Βραβείο:
Όνομα ομάδας: Binary Dreams (Ιωάννης Λ., Κωνσταντίνος Κ. και Κωνσταντίνος Π.-Αθήνα). Παιχνίδι: Alien Christmas

2ο Βραβείο:
Όνομα Ομάδας: Pipeline Predators (Φώτης Μ., Βασίλης Μ., Άρης Π. και Ραφαήλ Λ.-Τρίκαλα)

Παιχνίδι: Christmas
3ο Βραβείο:
Όνομα Ομάδας: Messini Programmers (Ηλίας Η. και Βασίλης Ι.-Μεσσήνη). Παιχνίδι: Santa and the Dino

Τι είναι το Mini Jam Arcade
Το Mini Jam Arcade είναι ο online εκπαιδευτικός διαγωνισμός που σχεδίασε και υλοποίησε το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου. Απευθύνεται σε ομάδες νέων 12-18 ετών, με φρέσκες ιδέες, όρεξη για δουλειά και διάθεση να αποκτήσουν γνώσεις και «εμπειρίες» από τον κόσμο της τεχνολογίας. Το coding, το gaming, ο προγραμματισμός και η διάθεση για εκπλήξεις ήταν βασικά στοιχεία του.

Και για να μην αποκλειστεί κανένας ενδιαφερόμενος που έβρισκε την ιδέα καταπληκτική αλλά δεν είχε ιδέα από coding, το UTech Lab οργάνωσε για αυτούς υποστηρικτικά εργαστήρια πριν τον διαγωνισμό, ώστε να μάθουν να δημιουργούν βασικά στοιχεία του παιχνιδιού, μέσω προγραμματισμού.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι ομάδες εργάστηκαν ξεχωριστά και ανεξάρτητα με όποιον τρόπο επιθυμούσαν. Η επικοινωνία με το UTech Lab γινόταν μέσω online εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Λίγα λόγια για το UTech Lab
To UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για μαθητές/τριες που θέλουν να γνωρίσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες. Δημιουργήθηκε  το 2013 με την συνεργασία και την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Στα 9 χρόνια λειτουργίας του έχει προσφέρει εκατοντάδες εργαστήρια online και/ή διά ζώσης στους τομείς του προγραμματισμού, της ηλεκτρονικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων.

Τα προγράμματα απευθύνονται τόσο σε σχολικές ομάδες όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες ηλικίας 12-18 ετών και πραγματοποιούνται δωρεάν από εξειδικευμένο προσωπικό. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα του εργαστηρίου: https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/utech-lab/

-Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση του παιχνιδιού των μικρών προγραμματιστών από τη Μεσσήνη: