Ο Δήμος, τα μαντριά και οι στρούγκες…

Ο Δήμος, τα μαντριά και οι στρούγκες…

Αποδεικνύεται σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. Δυτικής Μάνης ότι τελικά η ΝΕΑ Δημοτική Αρχή έμαθε στο σκοτάδι δύο χρόνια τώρα με covid-19 και η διαφάνεια και η κριτική τη φοβίζει.

Και πάμε σε μια από τις πολλές περιπτώσεις της προχθεσινής συνεδρίασης και στο 15ο θέμα: «Ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Με λίγα λόγια, τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων προς μαντριά με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Έως εδώ όλα καλά. Ποιος διαφωνεί στα αυτονόητα, όταν μάλιστα στο Δήμο μας πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που καθημερινά σπάζουν τα αυτοκίνητα τους μην μπορώντας να φτάσουν στη δουλειά τους.

Τα απίστευτα ήρθαν όταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε επιλεκτική κατάσταση ονομάτων κτηνοτρόφων ανά χωριό που είχαν δηλωθεί, η οποία κατάσταση δεν ήταν στην εισήγηση του θέματος και είχε ψηφιστεί πριν από λίγες ώρες από την Οικονομική Επιτροπή.

Σε ερώτησή μου αν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υπήρξε ενημέρωση προέδρων και της τοπικής κοινωνίας η απάντηση του δημάρχου ήταν θετική.

Η διαδικασία απέδειξε πως οι περισσότεροι τοπικοί δεν ήξεραν τίποτα και σε δική μας κριτική ότι λείπουν ονόματα και πως δεν τηρείται διαφάνεια, μας κατονομάστηκε συγκεκριμένη υπάλληλος του τεχνικού, υπεύθυνη για τη δημιουργία της κατάστασης. Κάτι τέτοιο, όπως και τονίσαμε, αποτελεί απαράδεκτη στάση, μιας και η κάθε Δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη για τις επιλογές της.

Και να γίνουμε συγκεκριμένοι.

Στο δημοτικό διαμέρισμα Μηλέας στην κατάσταση υπάρχει από τους πέντε κτηνοτρόφους μόνο ο ένας.

Ίδια εικόνα και σε άλλα χωριά που, σύμφωνα με ενστάσεις συναδέλφων, απουσίαζαν ονόματα ή υπήρχαν άλλες «παράξενες» συμμετοχές.

Ζητήθηκε επιμόνως να υπάρξει διόρθωση, ώστε χωριά να μη χάσουν χρήματα από αυτό το πρόγραμμα, να εξυπηρετηθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι, χωρίς «μαγειρέματα» και το θέμα να περάσει ομόφωνα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό…

Μάλιστα, στη δική μου θέση αλλά και άλλων συμβούλων για καταψήφιση του θέματος, υπήρξε απειλή ότι αυτό θα γίνει γνωστό στα καφενεία…

Κύριοι, γνωστή πρέπει να γίνει η δική σας αλαζονική και αντιδημοκρατική στάση που είναι απέναντι στην αλήθεια, την ισονομία και τη διαφάνεια.

Καθημερινά γίνεται φανερότερος ο σκοπός της ετερόκλητης σύμπραξης, που αποσκοπεί στις θεσούλες σας, αλλά και σε προσωπικά, παραταξιακά οφέλη.

Τα απλά τα κάνετε δύσκολα… κι αυτό όχι από άγνοια.

Το να φτιάχνετε στρατούς και να διχάζετε τον κόσμο είναι πρακτική του παρελθόντος. Μας φάγανε τα μαντριά και οι κομματικές στρούγκες…

Πραγματικά τα ελλείμματα δημοκρατίας στα Δ.Σ. είναι τεράστια.

Ας σας κρίνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι ψηφοφόροι, που άλλο ψήφισαν και άλλο τους βγήκε…

Του Αλέξη Ρουτζούνη
Δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής παράταξης «Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη»