Μεγάλη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Μπούκα προωθεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Μεγάλη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Μπούκα προωθεί η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Η δημιουργία στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Μπούκα Μεσσήνης μιας μεγάλης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί 3.000-5.000 σπουδαστές-σπουδάστριες στα πρότυπα αντίστοιχων Σχολών του εξωτερικού, είναι ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που τις προηγούμενες μέρες ανέδειξε ως νέα του πρόεδρο την κα Μελίνα Τραυλού, που είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης.

Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Βενιάμης, κατέθεσε στο γ.γ. του ΥΝΑ, Βαγγέλη Κυριαζόπουλο, προσχέδιο με τον τίτλο «Πρόταση δημιουργίας πρότυπης ΑΕΝ-ΚΕΣΕΝ-Σχολής Σωστικών σε ιδιόκτητο οικόπεδο 50 στρεμμάτων στο Δήμο Μεσσήνης».  

Το θέμα είχε αναδείξει πρωτοσέλιδα τον Οκτώβριο το «Θ», αποκαλύπτοντας ότι 40 και πλέον χρόνια έχει μείνει αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο παραλιακό οικόπεδο 50 στρεμμάτων στην περιοχή της Μπούκας του Δήμου Μεσσήνης το οποίο έχει παραχωρήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με σκοπό τη δημιουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.

Πρόταση στο υπουργείο
Σύμφωνα με την πρόταση της Ένωσης Εφοπλιστών, σκοπός είναι η δημιουργία ενός μεγάλου εκπαιδευτικού campus για τη Ναυτιλία, όπου παράλληλαθα φοιτούν και ναυτικοί για να λαμβάνουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Βάσει της πρότασης που κατέθεσε τώρα ο κ. Βενιάμης, προβλέπεται να κατασκευασθούν 12.000 τ.μ. κτηρίων (αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, κοιτώνες κ.ά.), πισίνα, γήπεδα, parking κ.ά. Το δε εκτιμώμενο κόστος είναι 12 εκατ. ευρώ, όμως ενδιαφέρον στη συνέχεια έδειξε και ο Βόλος σε έκταση που υπάρχει εκεί και θέλει να δημιουργηθεί ανάλογο campus. Κάτι που σημαίνει που ήδη έχουν αργήσει να κινητοποιηθούν οι φορείς της Μεσσηνίας, για να μη χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία.

Στόχος το νέου Δ.Σ.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ένωση, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών το 1916, Μελίνα Τραυλού, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη συγκεκριμένη τιμή και αναφέρθηκε στις επερχόμενες προκλήσεις, κοινός στόχος των οποίων είναι ένας, όπως είπε: η προάσπιση των επιτευγμάτων της ελληνικής Ναυτιλίας.

Ανάμεσα στα βασικά θέματα με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί το νέο 30μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι η διττή πολιτική για θέματα περιβάλλοντος, εκείνη της Ε.Ε. και εκείνη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αλλά και η δημιουργία της μεγάλης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Μπούκα, που θα διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και θα μπορεί να φιλοξενεί 3.000-5.000 σπουδαστές-σπουδάστριες στα πρότυπα αντίστοιχων Σχολών του εξωτερικού.

Όπως είχαμε αναφέρει τον Οκτώβριο στο δημοσίευμά μας, το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. (πρώην ΥΕΝ) με σκοπό τη δημιουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, με συμβολαιογραφική πράξη, από το Μάρτιο του 1978.

Βρίσκεται στην περιοχή «Τζωρέικος Βάλτος» πρώην Κοινότητας Αναλήψεως Μεσσήνης και η απόσταση του νοτιότερου άκρου του οικοπέδου από τη θάλασσα είναι λιγότερο από 40 μέτρα.

Από τα πιο δυνατά στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι από το 1979 έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, η ίδρυση «Ανωτέρας Δημόσιας Σχολής Δοκίμων Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού στην Κοινότητα Αναλήψεως του Νομού Μεσσηνίας, με τμήματα Πλοιάρχων, Μηχανικών και Ραδιοτηλεγραφητών».

Στη δωρεά υπάρχει περιοριστικός όρος χρήσης του μόνο για το λόγο που παραχωρήθηκε, δηλαδή τη δημιουργία Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.

Της Βίκυς Βετουλάκη