Στ. Αναστασόπουλος: Πρόταση για κατασκευή τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Στ. Αναστασόπουλος: Πρόταση για κατασκευή τεχνητού υφάλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Την κατασκευή τεχνητού υφάλου σε παράκτια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου έθεσε στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, που είναι αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική του υπουργείου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Ο κ. Αναστασόπουλος έθεσε το θέμα υλοποίησης έργου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας.

Βόρεια της Κυπαρισσίας

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον υφυπουργό ότι έχει ολοκληρωθεί η μελετητική ωρίμανση για την κατασκευή του υφάλου και έχουν ληφθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.

Ο τεχνητός ύφαλος προβλέπεται να κατασκευαστεί σε απόσταση 2,6 ναυτικών μιλίων βόρεια της Κυπαρισσίας και σε απόσταση 200 μ. περίπου από την πλησιέστερη ακτογραμμή, ενώ η έκτασή του αφορά 11 Km2 ζώνη προστασίας και 1 Km2 ο πυρήνας του.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η αρμόδια υπηρεσία, η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, έχει ετοιμάσει το φάκελο των μελετών και των αδειοδοτήσεων και συνεργαζόμενοι με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών σύντομα θα είναι έτοιμος και ο σχεδιασμός της τριετούς παρακολούθησης του έργου, όπως απαιτεί το πρόγραμμα.

Θα εκδοθεί πρόσκληση

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του επιχειρησιακού προγράμματος, ώστε να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για την υποβολή πρότασης.

Ένα έργο κατασκευής τεχνητού υφάλου έχει ως κύριο στόχο την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας, την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος από την υποθαλάσσια διάβρωση, καθώς και την προστασία των περιοχών από την παράνομη αλιεία. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα παρατηρείται αύξηση της βιομάζας των αυτόχθονων πληθυσμών, μέσω της δημιουργίας καταφυγίων και προστατευμένων κλειστών ζωνών γύρω από τον τεχνητό ύφαλο, ενώ επίσης οι τεχνητοί ύφαλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τουριστικό αξιοθέατο.

Β.Β.