Συνεργασία Αναστασόπουλου-Νίκα με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων

Συνεργασία Αναστασόπουλου-Νίκα με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας και Αργολίδας.

Αρχικά ενημέρωσε ότι το απόγευμα της Τετάρτης στη Σπάρτη παρευρέθη στην ευρεία σύσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, το χωρικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, το θεματικό ομόλογό του Θεόδωρο Βερούτη, τους βουλευτές Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, τους δημάρχους του νομού, καθώς και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων. Παρευρέθη, επίσης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στην παραπάνω σύσκεψη, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αναστασόπουλο, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι από το υπουργείο θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό όσο το δυνατό με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ γνωστοποίησε ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια, 0,32 ευρώ για τα μανταρίνια και 0,60 ευρώ για τα λεμόνια. Οι τιμές αυτές, τόνισε, είναι οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση ασφάλισης των προϊόντων που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τον ΕΛΓΑ.

Στην εν λόγω σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ενώ από τον υπουργό παρουσιάστηκε το σύνολο των προγραμμάτων και των δράσεων του υπουργείου και αναλύθηκε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2021-2027, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» για την υλοποίηση αρδευτικών έργων, το οποίο, όπως τόνισε, θα αλλάξει την πορεία στην αγροτική παραγωγή.

Στην παρέμβασή τους και ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ανέφεραν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών (Περιφέρειας, Δήμων, λοιπών φορέων) για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τον παγετό. Επιπλέον, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι μέσω των συνεργασιών των κατά τόπους ΔΑΟΚ και των Αναπτυξιακών Οργανισμών μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικές υποδομές, με στόχο τη διευκόλυνση του αγροτικού πληθυσμού.

Επίσκεψη σε πληγείσες περιοχές
Προχθές ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες από τον πρόσφατο παγετό περιοχές της Λακωνίας και Αργολίδας.

Αναβάθμιση γεωτρήσεων ΓΟΕΒ
Τέλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με το ΓΟΕΒ για την προετοιμασία δύο προτάσεων αναβάθμισης των γεωτρήσεων.