«Big Brother» για όλα τα χρέη πολιτών

«Big Brother» για όλα τα χρέη πολιτών

Χρωστάς το τηλέφωνο; Δεν παίρνεις δάνειο!

Εγκρίθηκε και παίρνει το δρόμο προς τη Βουλή για ψήφιση η συγκρότηση του «υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙΑ», που θα καταγράφει τα χρέη των πολιτών προς Εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνικές εταιρείες.

Έτσι καθίσταταιαυστηρότερο το πλαίσιο για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες, καθώς συγκροτείται ένας «Μεγάλος Αδελφός», ο οποίος θα καταγράφει όλα τα χρέη των πολιτών, προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμους, ΔΕΗ και άλλους παρόχους ρεύματος, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, εταιρείες ύδρευσης και σε ιδιώτες.

ΕΝΑ… «ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με βάση το ύψος των συνολικών οφειλών, η τράπεζα θα αποφασίζει εάν ο οφειλέτης μπορεί να λάβει δάνειο και τι ποσό.

Επίσης, ο «Μεγάλος Αδελφός» θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου, ώστε να αποκλείουν όσους έχουν μεγάλες οφειλές.

Με την εφαρμογή του υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όποιος χρωστάει μεγάλα ποσά σε Εφορία και Ταμεία ή έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε άλλους, δε θα έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να μη δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση ενός Γραφείου Πιστοδοτικής Συμπεριφοράς (Credit Bureau), το οποίο θα υλοποιηθεί με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θα κοινοποιούνται για κάθε πολίτη ή επιχείρηση, τα χρέη προς έχει προς:

 Δημόσιο από φόρους και πρόστιμα

 ΕΦΚΑ και άλλα Ταμεία από απλήρωτες εισφορές

 Δήμοι για απλήρωτα δημοτικά τέλη, κλήσεις κ.λπ.

 Τράπεζες για δάνεια κάθε μορφής

 ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας για απλήρωτους λογαριασμούς

 Εταιρείες τηλεφωνίας και ίντερνετ, για απλήρωτους λογαριασμούς

 Εταιρείες ύδρευσης, για απλήρωτους λογαριασμούς.

Οι ανωτέρω φορείς, θα κοινοποιούν τα «φέσια» των πελατών τους στον υπό σύσταση φορέα, που θα λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα χρέη για κάθε ΑΦΜ, θα αθροίζονται και θα δημιουργείται το προφίλ του οφειλέτη.

Με τη λειτουργία του υπερ-Τειρεσία, όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση απευθύνεται σε τράπεζα για δάνειο, η τράπεζα, δε θα ελέγχει μόνο τα εισοδήματά του, αλλά θα τσεκάρει το σύνολο των οφειλών του προς όλους τους φορείς και θα αποφασίζει ανάλογα.

Ακόμη, ο «Big Brother» των πολιτών, θα μπορεί να χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς, όπως π.χ. εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας, πριν προβούν σε σύναψη συμβολαίου.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος