Έντονη αντίδραση WWF Ελλάς όσον αφορά στη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Έντονη αντίδραση WWF Ελλάς όσον αφορά  στη ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς

Πιστεύει ότι θα φέρει νέες καταπατήσεις και αποχαρακτηρισμό δασικής γης

Έντονη είναι η αντίδραση της WWF Ελλάς για τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσθηκε στη Βουλή για τους δασωμένους αγρούς, προειδοποιώντας ότι μπορεί να φέρει ακόμα και εμπρησμούς.

Η οργάνωση κάνει λόγο για απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει τις ανεξέλεγκτες επεκτάσεις οικισμών και τις εκχερσώσεις δασικής γης, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών.

Άναρχες επεκτάσεις

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της WWF Ελλάς, ψηφίστηκαν «πελατειακού χαρακτήρα ρυθμίσεις που πλήττουν σοβαρά το δασικό δίκαιο και τη νομοθεσία για τις οριοθετήσεις οικισμών, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών».

Επισημαίνει ότι οι διατάξεις αυτές ουδέποτε τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και πως με έκτακτη παρέμβασή της στις 18 Μαρτίου στους βουλευτές επισήμαινε πως τα άρθρα 72 και 80 επιτρέπουν τις άναρχες επεκτάσεις οικισμών και τις δασικές καταπατήσεις, ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών.

Συγκεκριμένα, η WWF Ελλάς αναφέρει για τα επίμαχα άρθρα: «Το άρθρο 72 αφήνει ανοιχτή την ανά πάσα στιγμή και χωρίς σχεδιασμό δυνατότητα επέκτασης όλων των οικισμών, ακόμα και των παραδοσιακών και εκείνων που βρίσκονται μέσα σε εθνικά πάρκα, παραβλέποντας τις ρυθμίσεις που ισχύουν από τη νομοθεσία προστασίας των περιοχών αυτών, αλλά και των ίδιων των οικισμών. Ορισμένα μόνο παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών εντός των οποίων βρίσκονται οικισμοί που επηρεάζονται από την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση είναι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

Το άρθρο 80 προκαλεί πρωτοφανές πλήγμα στο δασικό δίκαιο, με προσχηματική επίκληση της προΰπαρξης αγροτικής χρήσης (δασωθέντες αγροί). Η ρύθμιση ανοίγει πλέον διάπλατα τα περιθώρια για εκχέρσωση δασών και καταπατήσεις δασικής γης από επίδοξους διεκδικητές, ακόμα και με ένορκες βεβαιώσεις ιδιοκτησίας. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το υπουργείο, τα εργαλεία κατά των καταπατητών, όπως το βάρος απόδειξης υπέρ του Δημοσίου και η αλληλουχία των τίτλων, αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση καταχρηστικών διεκδικήσεων και την αδυναμία λήψης προστατευτικών μέτρων εναντίον τους.

Το WWF Ελλάς υπενθυμίζει ότι όσες εκτάσεις θεωρηθούν δασωθέντες αγροί με τις παραπάνω διάτρητες προϋποθέσεις δεν κηρύσσονται αναδασωτέες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πρόσφατες – αλλά και τις μελλοντικές – δασικές πυρκαγιές, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια».

Απαράδεκτες διατάξεις

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι οι εκτάσεις που θίγει το άρθρο 80 είναι μεγάλης οικολογικής αξίας. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 από το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, επιβεβαιώνεται ότι οι περιοχές χαμηλής βλάστησης είναι ο τύπος φυσικής κάλυψης που έχει πληγεί περισσότερο από τις αλλαγές χρήσεων γης.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως μόνο κατά το διάστημα 1987-2007 οι θαμνώδεις εκτάσεις μειώθηκαν κατά περίπου 8% και οι εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (ποολίβαδα) έως >12%. Οι εκτάσεις αυτές προσφέρουν πολύ σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, φιλοξενούν σημαντικά είδη πανίδας και χλωρίδας, την πλειοψηφία των επικονιαστικών εντόμων, αλλά και αποτελούν μια σημαντική ασπίδα κατά της κλιματικής κρίσης. Αυτές οι εκτάσεις, λοιπόν, σύμφωνα με την οργάνωση θυσιάζονται στο βωμό της επέκτασης γεωργικών και οικιστικών χρήσεων.

Της Βίκυς Βετουλάκη