Εστίαση και αναψυχή στην Καλαμάτα: Από τώρα ψάχνουν προσωπικό για τη σαιζόν

Εστίαση και αναψυχή στην Καλαμάτα: Από τώρα ψάχνουν προσωπικό για τη σαιζόν

Υψηλοί μισθοί στα νησιά και ανασφάλεια, κάνουν δυσεύρετους τους διαθέσιμους εργαζόμενους

Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου, όμως ήδη αρκετά καταστήματα της Καλαμάτας, κυρίως παραλιακά, έχουν ξεκινήσει προεργασία στους εξωτερικούς τους χώρους, μιας και ο καιρός στην περιοχή μας βοηθάει ώστε πολύ γρήγορα να ξεκινήσουμε να απολαμβάνουμε ένα καφεδάκι ή ένα φαγητό, έξω.

Ωστόσο, από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και φέτος οι επαγγελματίες της εστίασης, ίσως πιο έντονα από άλλες χρονιές, είναι η εύρεση προσωπικού. Ιδιαίτερα οι μάγειρες είναι δυσεύρετοι.

Μάλιστα, από τώρα πολλές επιχειρήσεις εστίασης, έχουν βάλει αγγελίες αναζητώντας προσωπικό για τη φετινή σαιζόν και κάνοντας συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους. 

Τους παίρνουν τα νησιά

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, υπάρχει πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού και σε αυτό βασικό ρόλο έχει διαδραματίσει η πανδημία.

Εξήγησε ότι οι σχολές που εκπαιδεύουν νέους εργαζόμενους, όπως μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής κ.ά., τα τελευταία 2 χρόνια δεν είχαν μαθητές, προκειμένου να μπει «νέο αίμα» στο χώρο.

«Επίσης, αρκετοί που δούλευαν στο χώρο της εστίασης για ένα έξτρα μεροκάματο, έχουν πάει πλέον σε άλλους κλάδους, επειδή η εστίαση δεν δούλευε κανονικά τα δύο τελευταία χρόνια. Υπάρχει ανασφάλεια στους εργαζόμενους ακόμα και τώρα. Ρωτάνε τι θα γίνει, αν θα δουλέψουν όλη τη σαιζόν», είπε ο κ. Μαλαπέτσας.

Πρόβλημα, όπως συνέχισε, υπάρχει και με την εύρεση μόνιμου προσωπικού όχι μόνο εποχικού,  σε όλα τα πόστα (κουζίνα, σέρβις, κλπ.). Ακόμα πιο έντονο είναι το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού για την κουζίνα και κυρίως μάγειρες.

«Το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει, στρέφεται προς τα νησιά, όπου αμείβονται καλύτερα. Επειδή δε στα νησιά είναι σοβαρότερο το πρόβλημα, έχουν αυξήσει τις τιμές στα μεροκάματα και στους μισθούς. Έτσι, πολλοί προτιμούν να πάνε σε ένα νησί να δουλέψουν για τη σαιζόν.  Ένας σεφ που εδώ θα πάρει μισθό 1.400 ευρώ, στη Μύκονο ως Γ΄ μάγειρας θα πάρει 2.000 ευρώ. Είναι μεγάλες οι διαφορές, οπότε σε εμάς υπάρχει έλλειψη. Επίσης, ό,τι βγαίνει από τις σχολές, ένα μεγάλο κομμάτι απορροφάται από την Costa Navarino που έχει συμφωνία μαζί τους και έτσι τα καταστήματα μένουν τελευταία. Εμείς ελπίζουμε στην προσωπική επαφή και ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι θα έχουν καλύτερο εργασιακό περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μαλαπέτσας.

Επιδοτείται η ανεργία

Τη σοβαρότητα του προβλήματος εύρεσης προσωπικού στην εστίαση, αναγνώρισε και ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Οι παράμετροι, όπως πρόσθεσε, που επηρεάζουν είναι αρκετοί. Μία από αυτές είναι η επιδοματική πολιτική, όπου αντί να επιδοτείται η εργασία, επιδοτείται η  ανεργία. Θα μπορούσε, όπως πρότεινε, αντί να δίνει π.χ. 300 ευρώ ως επίδομα ανεργίας, να χρηματοδοτεί τον εργοδότη με αυτό το ποσό, με την υποχρέωση αυτός με τη σειρά του να δίνει άλλα τόσα στον εργαζόμενο και να τον απασχολεί όλο το έτος και όχι μόνο για μία σαιζόν.

«Άλλα μεγάλα θέματα, είναι η μη καλά αμειβόμενη εργασία, η ανασφάλιστη εργασία, η οποία έχει καταπολεμηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η υπερωριακή μη αμειβόμενη εργασία», συμπλήρωσε ο κ. Ζαγάκος.

Πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι στην εστίαση πρέπει να είναι ικανοποιημένος ο εργαζόμενος για να είναι ικανοποιημένος και ο εργοδότης, αλλά και ο πελάτης.

«Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο τουρισμός και ο επισιτισμός, δημιουργούν ένα τεράστιο οικονομικό κύκλο και ένα τεράστιο κομμάτι απασχόλησης. Γι’ αυτό απαιτείται η αρμόζουσα σοβαρότητα και κυρίως να καταλάβουμε ότι αυτή είναι η δουλειά μας», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον των νέων προκειμένου  να εργασθούν στην εστίαση, αλλά υπάρχει και σημαντική διαρροή εργαζομένων στο εξωτερικό, ακόμα και στον κλάδο της εστίασης.