Μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι απαλλοτριώσεις για τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι απαλλοτριώσεις για τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα

Επί τάπητος τα μεγάλα αγροτικά έργα της περιφέρειας Πελοποννήσου τέθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα καλά νέα για τη Μεσσηνία είναι πως είναι πλέον εφικτή η κήρυξη των απαλλοτριώσεων για το Φιλιατρινό φράγμα κι αυτές αναμένονται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Μεσσηνία

Ειδικότερα,  η συνάντηση στο Υπουργείο πραγματοποιήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ενώ παρόντες ήταν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός, η Διευθύντρια τεχνικών έργων Αργολίδας κα Καχριμάνη, ο Διευθυντής τεχνικών έργων του υπουργείου κ. Πετρόγιαννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Για τη Μεσσηνία συζητήθηκε η πορεία της υλοποίησης των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον εφικτή η κήρυξη των απαλλοτριώσεων, αφού τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου το στάδιο της κτηματογράφησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών, εντός του επόμενου τριμήνου θα κηρυχθεί η απαλλοτρίωση, ώστε να είναι εφικτή η δημοπράτηση της κατασκευής των δικτύων, προϋπολογισμού 45,88 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στο Μιναγιώτικο φράγμα, προϋπολογισμού 98,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, ως έργο ΣΔΙΤ.

Επιπλέον για τη Μεσσηνία, όπως ενημέρωσε ο κ. Αναστασόπουλος, συζητήθηκε και η προετοιμασία για την κατάθεση φακέλων χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του κλειστού δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ, μέσω αναβάθμισης των αντλιοστασίων και αντικατάστασης των δικτύων.

Υπόλοιπη περιφέρεια

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας συζητήθηκαν τα αναγκαία έργα για τη λειτουργία των πηγών Ανάβαλου, οι οποίες αρδεύουν τον αργολικό κάμπο. Διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συντήρησης των αντλιοστασίων και αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης σε ενεργό πρόγραμμα για την αντικατάσταση μιας αντλίας του φράγματος. Επιπλέον, συζητήθηκε η πορεία των ενταγμένων έργων, αρμοδιότητας υπουργείου, σχετικά με μεταφορά νερού προς άρδευση στις περιοχές των Δήμων Μιδέας,  Ερμιονίδας και Επιδαύρου, καθώς επίσης και η μελέτη για τη μεταφορά νερού προς άρδευση περιοχών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, συζητήθηκε το θέμα των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκα, ενταγμένο έργο στο ΠΑΑ με ποσό 20,050 εκατομμυρίων ευρώ, όπου προβλέπεται να προκηρυχθεί η απαλλοτρίωση, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα κτηματολογικά διαγράμματα.

Τέλος, για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας κατά πρώτον συζητήθηκε το φράγμα Κελαφίνας, προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις και με την ολοκλήρωσή τους θα δημοπρατηθεί το έργο, ενώ επίσης συζητήθηκε και η μελέτη αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Της Βίκυς Βετουλάκη