Σε πλειοδοτική δημοπρασία μια λατομική θέση στον «Κοκκινόβραχο»

Σε πλειοδοτική δημοπρασία  μια λατομική θέση στον «Κοκκινόβραχο»

Δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για λατομική θέση στον «Κοκκινόβραχο» Θουρίας προκήρυξε η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Η δημοπρασία αφορά στην εκμίσθωση δημόσιου λατομικού χώρου αδρανών υλικών, έκτασης 390.925,86 τ.μ., εντός λατομικής περιοχής στη θέση «Κοκκινόβραχος» της Άνω Άμφειας Θουρίας.

Η έλλειψη αδρανών υλικών είναι από τα βασικά και διαχρονικά προβλήματα της Μεσσηνίας. Επί εποχής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν θεσμοθετηθεί λατομικοί χώροι στη θέση «Κοκκινόβραχος» στην Άνω Άμφεια, που ποτέ όμως δεν αξιοποιήθηκαν όπως είχε προγραμματισθεί.

Δημοπρασία
Σύμφωνα με τη δημοπρασία, η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται στα 20 χρόνια και μπορεί να παραταθεί έπειτα από συμφωνία των δύο μερών για μια ακόμη εικοσαετία. Μάλιστα, εφόσον υφίστανται ακόμη εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, η διάρκεια ισχύος της σύμβασης μίσθωσης μπορεί να παρατείνεται και πέραν των 40 ετών, ανά δεκαετία, μέχρι να ολοκληρωθεί η μέγιστη δυνατή απόληψη των αδρανών υλικών, σύμφωνα με την εκάστοτε εγκεκριμένη τεχνική μελέτη και την εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και πάντως όχι πέραν των 70 ετών, συνολικά από την έναρξη της μίσθωσης.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί ενώπιον επιτροπής την Πέμπτη 28 Απριλίου, από τις 9.30 π.μ. μέχρι 11.30 π.μ., στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στο Ρίο Πατρών, οδός Αθηνών αρ. 105, 1ος όροφος.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της διακήρυξης αποβεί άγονο ή δεν εγκριθεί από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί στις 12 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Υπάρχει ενδιαφέρον
Το αντικείμενο της πλειοδοτικής δημοπρασίας είναι το ελάχιστο προσφερόμενο συνολικό ετήσιο μίσθωμα (άθροισμα παγίου και αναλογικού μισθώματος). Πλειοδότης αναδεικνύεται αυτός που θα προσφέρει το υψηλότερο ελάχιστο συνολικό ετήσιο μίσθωμα. Το προσφερόμενο πάγιο μίσθωμα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 3.191 ευρώ.

Η προθεσμία έναρξης της παραγωγικής διαδικασίας του λατομείου ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης.

Ο πλειοδότης οφείλει, εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης του αποτελέσματος της δημοπρασίας, να υποβάλει στην αρμόδια αρχή αποδεικτικό κατάθεσης προς έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ ακολουθεί η κατάθεση προς έγκριση τεχνικής μελέτης εκμετάλλευσης.Πάντως, για τη συγκεκριμένη λατομική θέση έχει ήδη εκφρασθεί ενδιαφέρον μίσθωσης από εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη λατομική περιοχή του «Κοκκινόβραχου», έκτασης 4.000 στρεμμάτων, καθορίστηκε αρχικά το 1983, ενώ το 1987 με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας επεκτάθηκαν τα όριά της. Το 1988 έγινε η χωροταξική κατανομή της λατομικής περιοχής σε 6 λατομικούς χώρους. Το 2010, όμως, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησε την εξέταση της νομιμότητας της απόφασης καθορισμού της λατομικής περιοχής και της διευθέτησης του προβλήματος που έχει ανακύψει σχετικά με την απόστασή της από τους όμορους οικισμούς.

Το 2014 η αρμόδια επιτροπή ομόφωνα εισηγήθηκε την τροποποίηση των ορίων της λατομικής περιοχής και συγκεκριμένα τη μείωση της έκτασής της σε 3.047,172 στρέμματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη